Robot Teknolojisi ile Kurulan Çiftlik Balıkesir'de Açıldı
Hollandalı Lely şirketi tarafından tamamen robot teknolojisi ile kurulan Türkiye'nin ilk süt sığırcılığı işletmesi, Balıkesir'in Ertuğrul Mahallesi'nde Onet bünyesinde açıldı.
Hollandalı Lely şirketi tarafından tamamen robot teknolojisi ile kurulan Türkiye'nin ilk süt sığırcılığı işletmesi, Balıkesir'in Ertuğrul Mahallesi'nde Onet bünyesinde açıldı.
Süt üretiminde verimi ve kaliteyi artırmayı hedefleyen ve 'mutlu inekler' sloganı ile üretime başlayan Lely-Onet Çiftliği'nin açılışına, Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Genel Sekreteri Hüseyin Velioğlu, Lely Yönetim Kurulu Üyesi Giys Scholman'la birlikte çok sayıda bürokrat, iş adamı ve davetli katıldı.
Süt sığırcılığı işletmelerinde, özellikle sağım gibi birçok önemli işin robotlar tarafından yapıldığı Lely-Onet Çiftliği 4 ayda kuruldu. Çiftlikteki robotlarının sadece inekleri sağmakla kalmadığı, çiftlikteki hayvanların takibi, yediği yem, verdiği sütteki yağ ve protein oranı, hastalık ihtimallerinin de her sağım sırasında tek tek bu robotlar sayesinde yapıldığı belirtildi.
Çiftlikte, sağım robotunun haricinde yem itme robotu, gübre temizleme robotu ve hatta buzağı beslemek için mama robotu da bulunduğu da kaydedildi. Çiftliğe ortağı Niyazi Şimşek'le birlikte toplam 2 milyon TL yatırım yapan, aynı zamanda Balıkesir Sanayi Odası Başkanı olan Onet'in Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Uğur, "Bugün bizim için mutlu, emeğimizin karşılığını alacağımız bir gün. Lely Robot sisteminin hemen olmasa da yakın vadede ülkemize katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi. Lely Yönetim Kurulu Üyesi Giys Scholman ise şirketin çiftlik ve yatırımları ile ilgili bilgiler verirken, eğitim gören teknik ekibe de sertifikaları sunuldu.
ROBOTLAR SAYESİNDE SÜT VERİMİ ARTIYOR
Lely robotlarının kullanımı ile birlikte süt veriminde en az yüzde 15 oranında artış, süt kalite primi, daha az işçi ve daha az veterinerlik gideri gibi avantajlarıyla yatırımları kısa sürede geri dönebiliyor. Ayrıca, robotlar, leasing seçeneği ile geri ödeme vadesi sürecinde satın alınabiliyor. Robotların önemli bir özelliği de, tıpkı traktör gibi yakın bir gelecekte ikinci el piyasasının oluşacak olması. Ürünlerini franchise sistemine göre satan Lely, bu sayede tarım sektöründe görülmemiş satış sistemi gerçekleştiriyor. Lely, dünya çapında franchise sistemi ile çalışan 'Lely Center' isimli 180 bayisi ile hizmet veriyor. Uluslararası bir ağ ile birbirlerine bağlı olarak çalışan her Lely Center, aynı zamanda kendi bölgesinde bağımsız girişimci olarak tanımlanıyor.
LELY 2012'DEN BERİ TÜRKİYE PAZARINDA
1948 yılından beri süt robotundan otomatik yemleme sistemlerine kadar eksiksiz bir çözüm sunan tek global şirket olan Hollandalı Lely, Türkiye pazarına 2012 yılında girdi. Lely 60'dan fazla ülkede 2000 çalışana ve 470 milyon euro/yıl ciroya ulaştı. Şirket satış rakamlarının yüzde 6'sını araştırma geliştirme faaliyetlerine ayırıyor. Lely, süt sığırcılığı için geliştirdiği Astraunot Süt Robotu, Vektör Otomatik Yemleme Robotu, Juno Yem İtici Robot, Discovery Ahır Temizleyici Robot, Calm Buzağı Mama Robotu gibi ürünleri Türk üreticilerin beğenisine sunuyor. Dünya genelinde ise 20 binden fazla Lely süt sağma robotu çiftçilere hizmet veriyor.
SIRADA İZMİR, TRAKYA VE KAYSERİ VAR
Balıkesir'de hizmete giren robot çiftliğinin benzerleri İzmir, Trakya ve Kayseri Lely Center bölgelerinde de çok yakında hizmete gireceği bildirildi. Böylece bu yıl sonuna kadar Türkiye'de süt sığırcılığının yoğun olarak yapıldığı bölgelerde robot çiftlikleri kurulmuş olacağı belirtildi.