Haberler

Rock'n Coke Festivali Renkli Yüzleri Buluşturdu

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye'nin en büyük açık hava müzik festivali Rock'n Coke, bu yıl yurt içi ve yurt dışından farklı kültür ve meslekten insanı bir araya getirdi.

LALE BİLDİRİCİ - Türkiye'nin  en büyük açık hava müzik festivali Rock'n Coke, bu yıl yurt içi ve yurt dışından binlerce farklı kültür, görüş ve meslekten insanı biraraya getirdi.

Bu yıl onuncusu düzenlenen Rock'n Coke müzik festivali, çeşitli ülkelerden 100'den fazla yerli ve yabancı grubu ağırladı. Üç gün süren festivalde The Prodigy, Jamiroquai, Selah Sule, Arctic Monkey, Primal Scream gibi dünyaca ünlü gruplar müzikseverlerle buluştu. Türkiye'nin bir çok şehrinden ve yurt dışından festivale katılan her yaş grubu, sosyal ve kültürel çevreden yüzlerce insan Hezarfen Havaalanı içerisinde renkli görüntüler oluşturdu. Toplam 10 bin kişi kapasiteli kamp alanında heavy metal ve rock severler yerlerini aldı.

Kamp ve festival alanını dolduran binlerce kişi müziğin duygusuna kendini kaptırıp saatlerce dans etti. Festivale katılanlardan bazıları at kafası ya da ayı simgesi taşıyan hırkaları, kimileri de vücutlarına yaptırdıkları dövmelerle dikkati çekti. Yüzleri boyalı, hızmalı ya da türbanlı, farklı çevrelerden gençlerin birarada olduğu gözlenen Rock'n Coke kasabasında, genç ve yaşlı binlerce kişi renkli görüntüler oluşturdu. Müzikseverler de kendilerini özgürce festivalde ifade edebildiklerini söyledi.

Festivale katılan müzikseverler, festivalde bulunma nedenlerini AA'ya anlattı.

Ayı görünümlü hırkasıyla dikkati çeken, 21 yaşındaki Alman üniversite öğrencisi Michael Köhle,  "Almanım ama İstanbul'da yaşıyorum. Müzik ve eğlence festivalde çok güzel. Almanya'da da hiç rock festivaline katılmadım, hep Türkiye'de katıldım. Festivale Artic Monkey's için geldim. Çok güzel vakit geçiyorum" dedi.

Festivalin renkli yüzlerinden, 28 yaşındaki Reklam ve Halkla İlişkiler Bölümü mezunu Burak Güven, "Bu festivalde kitle biraz değişmiş durumda. Sonunda rock izleyicisi biraz daha artıyor. Rock için gelmedim, kafamı yaşamak için geldim. Şu anki müzik değil, burada her türlü eğlence var. Kamp alanı ve çadırlarda eğlenebiliyoruz. Üzerimde dövmeler var. Bana göre değişik ifadeleri var dövmelerin. Değişik yazı ve figürlerden vücuduma dövme yaptırmayı seviyorum" diye konuştu.

Vücuduna yaptırdığı dövmeleriyle dikkati çeken 19 yaşındaki Ecem Yıdız da, "Vücuduma baykuş figürlü dövme yaptırdım. Çünkü baykuş bilgeliğin sembolü. Dövme, insanın kendini dışa vurumu. İlle de rock müzik dinlemek gerekmiyor. Festivalde üç gün kampta kaldık. İstanbul'da yaşıyorum. Gayet güzel ve eğlenceli geçti festival. Genç olan herkesin en az hayatında bri kez yaşaması gerekir. Çünkü fazlasıyla eğlenceli ve herkes genç. Burada yeni arkadaşlık kurmadım ve 4-5 arkadaşla beraber çadırda kalıyoruz" ifadelerini kullandı.

Jim Morrison tişörtüyle festivalin değişik yüzlerinden Doruk Bulut da 18 yaşında ve üniversite öğrencisi. Festivalde değişik tarzıyla dikkatleri üstünde toplayan Doruk Bulut, duygularını şu sözlerle dile getirdi:

"Kendimde farklı renk ve figürlerin olması hoşuma gidiyor. Bu festivalde Arctic Monkeys için geldim. Festival, sıcak hava dışında üç gün güzel geçti. Tişört boyamadan yüz boyamaya kadar çok eğlenceli etkinlikler var. Yemekler de çok güzel. Gayet neşeli ve güzel bir ortam. Festivalde daha özgür olduğumu hissettim. Her gencin Rock'n Coke ortamını yaşaması gerekiyor. Burada daha çok tanıdığım arkadaşlarım var. Toplam 20 kişiyi tanıyorum ama konser ortamında daha çok insanlar kaynaşıyor."

Yüzünü farklı renklere boyayan Arnavut kökenli 18 yaşındaki Banu Canhocarli, "Rock benim için birçok şeyi ifade ediyor. Yüzümü değişik boyalarla renklendiriyorum. David Bowie'nin de öyleydi" dedi.

Festivalde değişik tarzıyla ve yüzüne yaptığı yıldızlı boyayla dikkati üzerinde toplayan 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Nicole Sedef de, şöyle konuştu:

"Annem Rus babam Ermeni. İstanbul'da yaşıyorum. Aslında bir anlamı yok yüzüme yaptığım şekillerin ama değişiklik olsun diye yüzüme boyalarla şekil veriyorum. Festivalde inanılmaz bir atmosfer var. Zaten müzik dışında ortamı için geldik. İnsanlar ve kamp için geldik. Rock dışında birçok müzik tarzını dinliyorum. Ancak rock müziği küçüklüğümden beri dinliyorum. Tarık Mengüç'ü de çok sevdik. Beklenmedik bir isimdi ama çok eğlendik Mengüç'ün sahnesiyle."

Festival tutkunlarından olan ve ticaretle uğraşan 52 yaşındaki Edip Arolat da, şunları ifade etti:

"Rock benim için çok şey ifade ediyor. 40 senedir rock dinliyorum. Bağımsızlık, ileriye hareket, barış, sevgiyi ifade ediyor. Rock'n Coke'a da 10 senedir geliyorum. Festivalde daha önce 2 sahne vardı şimdi 5 sahne var. Gençler daha çok görünüyor daha rahatlar ama hala izliyorlar, müziğe katılım az. Yurt dışında sadece gençler değil orta yaşlı ve bizden sonraki jenerasyon da katılıyor. Burada iki elin parmağı kadar var. Rock müzik 1950 yılından beri var. Dolayısıyla herkese hitap ediyor. Genç olmak önemli değil. Katılımcı olmak, izlemek, fotoğraf çekmek, konuşmak ve müziğe katılmak gerekiyor."

Rock'n Coke Kasabası

Festival, Hezarfen Havaalanı'nda toplam 400 bin metrekarelik bir alanda gerçekleştirildi. Bunun 130 bin metrekaresi festival alanı olarak kullanılırken, 20 bin metrekaresi kapalı alan olarak ayrıldı. Toplam 10.000 kişi kapasiteli kamp alanı oluşturuldu. Festival alanının 90.000 metrekaresi çim alandan oluşuyor. 3.000 metresi telefon, internet ve bankacılık hizmetleri, 5.400 metresi güvenlik kameraları için olmak üzere toplam 8.400 metre kablo döşendi. Prodüksiyon ekibinin kullanımı için 40 MB kapasiteli internet altyapısı kuruldu. Festival alanında gerçekleştirilecek farklı etkinlikler için  en küçüğü 10 metrekare  en büyüğü 1.000 metrekare olmak üzere yaklaşık 100 adet çadır kuruldu. Festival süresince tüm katılımcıların iyi vakit geçirebilmeleri ve tüm ihtiyaçlarını rahatlıkla gidermeleri için 80 noktada, mağaza ve yiyecek içecek noktası kuruldu. Bu noktaların yanı sıra, eğlence ve çarşı alanı, yiyecek ve içecek standları, otopark, ilk yardım çadırları, tam donanımlı bir sağlık merkezi ve lunapark festival alanındaki yerlerini aldılar. 3 yiyecek-içecek alanında, hamburgerden köfteye, simitten waffle'a, taze meyve, atıştırmalıklar ve organik yemeklere kadar çok geniş bir yiyecek-içecek seçeneği 27 farklı yiyecek noktasından sunuluyor. 350 adet mobil tuvalet, 96 adet el-yüz yıkama ünitesi bulunuyor. Engelliler için dört adet tuvalet, bir özel platform hazırlandı. Festivale özel ödeme sistemi Rock'n Coke Card'tır. Festival alanının çeşitli yerlerinde bulunan kasa noktalarından temin edilebilecek Rock'n Coke Card, festival alanındaki tüm yiyecek-içecek noktalarında, lunaparkta ve mağazalarda kullanıldı.

Festivalde Toplum Gönüllüleri Vakfı, Yaşayan Kütüphane ile kitapları insan olan bir kütüphane sunuldu. Alternatif Yaşam Derneği ve Düşler Akademisi'nin hazırladığı parkurlarda, işaret dili, resim ve müzik atölyeleri festivalde yerlerini aldı. Bunun yanında engelli festival katılımcıları, kapıda gönüllü bir ekip tarafından karşılanıyor ve festivalde bulunan engelli tuvaletleri ile platformları hakkında bilgilendirildi. Gerektiğinde rehber köpekler eşliğinde festival alanına giriş yapabildi. Rock'n Coke 2013 Festivali için Türkiye genelinde birçok üniversite ve lise ile işbirliği yapılarak, Rock'n Coke temsilcileri oluşturuluyor. Üniversiteliler Rock'n Coke'un planlamasında, organizasyonunda ve içerik oluşturulmasında bulunuyor, sahnelerde kendi müzik gruplarıyla festival programında yer aldı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Jamiroquai İstanbul Türkiye Arctic Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title