Roma'da AB Kurucuları Zirvesi
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Toplantıdan genel görüntüler İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni'nin konuşması Genel görüntüler Roma'da AB Kurucuları Zirvesi Avrupa Birliği'nin temellerini atan 6 ülkenin dışişleri bakanları Roma'da bir araya geldi İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni: "Avrupa, tarihinin en zor dönemlerinden birini geçiriyor" ROMA (AA) – Avrupa Birliği'nin (AB) kurucusu Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg'un dışişleri bakanları Roma'daki mini zirvede bir araya geldi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Toplantıdan genel görüntüler
İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni'nin konuşması
Genel görüntüler Roma'da AB Kurucuları Zirvesi
Avrupa Birliği'nin temellerini atan 6 ülkenin dışişleri bakanları Roma'da bir araya geldi
İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni:
"Avrupa, tarihinin en zor dönemlerinden birini geçiriyor"
ROMA (AA) – Avrupa Birliği'nin (AB) kurucusu Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg'un dışişleri bakanları Roma'daki mini zirvede bir araya geldi.
AB'nin temellerinin atıldığı 1957 yılındaki Roma Anlaşması'nın 60. yıldönümüne bir sene kala, kurucu 6 ülkenin dışişleri bakanı, birliğin karşı karşıya bulunduğu sorunları görüşmek üzere toplandı.
Roma'daki devlet konukevi Villa Madama'da gerçekleşen mini AB zirvesi öncesi, Belçika Dışişleri Bakanı Dider Reynders, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ve Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, 1957'de imzalanan tarihi Roma Anlaşması'nın önünde aile fotoğrafı çektirdi.
Bakanlar daha sonra yaklaşık 2 saat süren yuvarlak masa toplantısı yaptı. Ortak açıklamayı 6 ülke adına ev sahibi ülkenin Dışişleri Bakanı Gentiloni okudu.
Bugünkü buluşmalarıyla krizlerle karşı karşıya bulunan Avrupa'ya güçlü bir mesaj vermek istediklerini belirten Gentiloni, "Roma Anlaşması'nın imzalanmasının 60. yıldönümüne bir sene kala özellikle de son dönemde çok yaygınlaşmış durumda olan Avrupa karşıtlığına yönelik güçlü bir mesaj vermek istiyoruz. Birliğin barış ve kalkınmanın oluşturulmasındaki getirileri, gelecekte AB içindeki her bir ülkenin ihtiyacı olduğu şeyler" dedi.
AB'nin 1957'de Avrupa Ekonomik Topluluğu adıyla kurulduğu sırada zor bir dönemden geçtiğini anımsatan Gentiloni, "Avrupa, tarihinin en zor dönemlerinden birini geçiriyor. Sığınmacı krizi, terör sorunu ve İngiltere'nin AB'den çıkışına yönelik referandum gibi başlıca krizler, Avrupa projesini kendi içinde zorluğa düşürme riskini getirdi" diye konuştu.
Sığınmacı krizinin AB için önemli bir test olacağını dile getiren Gentiloni, bugünkü toplantıya katılan 6 ülkenin, Brüksel'deki AB merkezinde alınan kararların etkin hale getirilerek ortak politikaların hayata geçirilmesi fikrini benimsediğini söyledi.
Gentiloni, sığınmacı krizi karşısında birlik üyeleri arasında sıklıkla tartışılan AB içinde serbest dolaşımı sağlayan Schengen Anlaşması'nın kazanımlarının tartışılmasının da tahayyül edilemez olduğunu da ifade etti.
Bir gazetecinin sorusu üzerine Gentiloni, AB'nin Suriye ve Libya gibi uluslararası krizlerde oynayabileceği rolü akşam yemeğinde mevkidaşlarıyla tartışma imkanı bulacağını kaydetti.
İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın devam eden ABD ziyaretinde, ABD Başkanı Barack Obama'nın "NATO'nun sığınmacı akınında rol alabileceği" sözleri anımsatılan Paolo Gentiloni, bu fikrin, tartışılabilecek enteresan bir konu olduğunu belirtti.
Gentiloni, toplantının, bir dönem AB'de öne çıkan, Almanya ve Fransa'nın karar alması ve diğer ülkelerin de onu izlemesi gibi bir trendin alternatifi olmadığını, 6 ülkenin tarihten gelen rollerinin sorumluluğunda birliğin sorunlarını ele aldığını bildirdi.
Bugünkü buluşmanın özel bir toplantı olmadığını vurgulayan Gentiloni, isteyen diğer birlik üyelerinin de ortak açıklamaya dahil olabileceğini ifade etti.
Bu arada, 6'lı zirveden çıkan ortak açıklamada, Avrupa'nın bütünleşme yoluna gitmeden önce şiddet ve acı dolu geçen tarihini unutmaması gerektiği belirtilerek, kıtanın kuşaklar için barış ve anlayış yeri olduğu kaydedildi. Bununla birlikte ortak değerlerin korunması, radikalciliğin, terörün, şiddetin ve ırkçılığın önlenmesi, özgürlük, dayanışma, ifade özgürlüğü, çoğulculuk, demokrasi, hoşgörü ve insan onurunun birliğin merkezinde olduğu kaydedildi.
Bakanların ortak açıklamasında, Avrupa projesine güçlü bağlılık teyit edildi.