Haberler

Roman Festivali 8 Haziran'da Başlıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Bu yıl 3'üncüsü düzenlenecek olan festival kapsamında Sekapark'ta Roman Mahallesi kurulacak sevilen sanatçılar konserler verecek.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Roman açılımı kapsamında yürüttüğü projeler devam ediyor. Başta eğitim olmak üzere çeşitli alanlarda Romanlara yönelik çalışmalar yapan Büyükşehir, 8-9 Haziran tarihlerinde Roman Festivali düzenleyecek. Bu yıl 3'üncüsü düzenlenecek olan festival kapsamında Sekapark'ta 5 bin Roman aynı anda kitap okuyacak, Roman Mahallesi kurulacak sevilen sanatçılar konserler verecek.

ROMAN AÇILIMI KAPSAMINDA

Hükümetin başlattığı Roman Açılımı kapsamında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de çeşitli çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalardan biri de sosyal kültürel projeleri arasında yer alan ve yerel-ulusal düzeyde etkileri bakımından geleneksel hale dönüştürülen Roman Festivali.

3'ÜNCÜSÜ DÜZENLENECEK

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından 3'üncüsü düzenlenecek olan Roman Festivali öncesi Antikkapı Restoran'da basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Ali Yeşildal, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Raşit Fidan, Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar, roman dernekleri yöneticileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

ROMANLAR TOPLUMUMUZUN AYRILMAZ PARÇASI

Romanların toplamın ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın, Büyükşehir olarak öncelikle bu konuda farkındalık yaratmak istediklerini kaydetti. Yaptıkları eylem planında KOMEK ile Kireç Ocakları ve Serdar Mahallesinde yer açtıklarını, Bilgi evlerinin bu mahallelerde açıldığını ifade eden Büyükakın, "Bunların yanında 1000 keman dağıtımı projesi yapıldı. Bu projeler Roman derneklerinin talepleri ile oluştu. Ayrıca bu yıl üçüncüsünü yaptığımız Roman festivali de yine Roman derneklerinin fikri sonucu ortaya çıkmıştır" dedi.

FESTİVAL KORTEJİ

Festival hakkında bilgiler veren Büyükakın, festivalin 8 Haziran Cumartesi günü başlayıp 9 Haziran Pazar akşamı sona ereceğini söyledi. Büyükakın, "İzmit Merkez Bankası önünden harekete geçilerek Büyükşehir Belediyesi bahçesinde sonlandırılacak olan Kortej yürüyüşü ile başlayacak. 8 Haziran Cumartesi günü saat 14.00'da başlayacak olan yürüyüş kortejinde; Roman Akçakoca Mehter Bölüğü, Roman Keman grubu, Çiçekçi kızlar, Limoncu kızlar, Roman Halkoyunları ekipleri, Roman sporcular(Futbolcular, güreşçiler), Roman Bilgievlerindeki çocuklar ve Protokol ve STK'lar yer alacak" dedi.

ROMAN MAHALLESİ

Sekapark'ta Roman Mahallesi'nin kurulacağını söyleyen Büyükakın, "Sekapark içerisinde 10 Civarında ahşap geleneksel Roman evleri ve Roman kültürünü tanıtan 1 adet çadır kurulacak. Roman Mahallesi'nde Çiçekçi, Demirci, Kalaycı, Sepetçi, Elekçi, Süpürgeci, Kahvehaneci, Roman kültür evi (Çadır) ve Fal evi yer alacak.

ROMAN HALKOYUNLARI GÖSTERİLERİ VE KONSERLER

Roman Halkoyunları ve amatör sanatçılar gün boyu program yapacaklar. Bu gösteriler saat 14.00'te başlayacak ve ana programın yapılacağı saate kadar devam edecek. Bu kapsamda Roman Keman Orkestrası da konserler verecek. (Hasan-Yaşar-Cem, Eren, Hasret, Alev, Kerem)

AKÇAKOCA MEHTERAN BÖLÜĞÜ KONSERLERİ

Tamamen Romanlardan oluşan ve eğitimleri Büyükşehir Konservatuarı'nda sürdürülen Büyükşehir Belediyesi Akçakoca Mehteran Bölüğü ana programlar öncesi konser verecek. Mehter takımı toplam 50 kişiden oluşuyor.

ROMAN TİYATROSU

Şehir Tiyatroları tarafından yönetilen ve Roman gençler tarafından oynanan oyun festival kapsamında sahnelenecek" şeklinde konuştu.

'İLLE DE OKUR OLSUN' KİTAP OKUMA FESTİVALİ

Bu yıl ilk defa düzenlenecek okuma kampanyasıyla Romanlara okuma alışkanlığı kazandırılacağını belirten Genel Sekreter Yardımcısı Büyükakın, "Kampanya çerçevesinde seçilen bir kitap festival öncesinde Roman mahallelerinde yapılacak etkinliklerle dağıtılacak. Kampanyanın finalinde dağıtılan kitabın yazarıyla birlikte 'toplu kitap okuma' etkinliği düzenlenecek.

HUZUR SOKAĞI DA FESTİVAL'DE

Bu kampanya için ATV'de dizi olarak yayınlanan Şule Yüksel Şenler kitabı 'Huzur Sokağı' okutulacak. 5 bin kişilik toplu okuma etkinliğine hem kitabın yazarı sohbet etmek üzere hem de dizinin oyuncuları davet edilecek. Programda kitabın yazarını ve dizi oyuncularına 'Kocaeli'nde en çok okunan kitap ve en beğenilen dizi ödülü' verilecek. Huzur Sokağı dizisinin oyuncularından Caner Kurtaran (Selim), İpek Özkök (Hacer), Seray Kaya (Rezzan), Fatoş Sılan (Gülay) Taylan Güner (Necati) programa katılacak.

'ROMANLAR STARINI ARIYOR' SES YARIŞMASI

Geçen yıl, önce diğer illerde sonra da finalini Kocaeli'nde yapılan 'Romanlar Starını Arıyor' yarışması bu yıl sadece Kocaeli'nde yapılacak. Romanların yoğun olarak yaşadığı her ilden 3'er kişi yarışmaya davet edilecek. Gün içerisinde yarışmalar yapılacak ve ödül töreni akşam saatlerinde yapılacak ana konser öncesinde gerçekleştirilecek. Dereceye giren ilk 3 kişi büyük konser öncesi dereceye girdikleri parçalarını seslendirecekler. Her ilden gelecek yarışmacıları ilin Roman Dernek Başkanı seçecek ve yarışma için Kocaeli'ye getirecek.

KİBARİYE, CİGULİ VE ÜMMİYE KONSERLERİ

Festivalin finalinde Romanların en çok sevdiği sanatçılar sahneye çıkacak. Kibariye, Ciguli ve Ümmiye bu yıl festivale katılacak olan sanatçılar. Bu sanatçıların konserine on binlerce kişinin katılması beklenmekte.

'2023 ROMAN VİZYONU' PANEL

Festival kapsamında; Büyükşehir Belediyesi tarafından Nisan ayında gerçekleştirilen Roman Çalıştayı'nda belirlenen 2023 Vizyonu ile ilgili bir panel düzenlenecek. Panele konunun uzmanları katılacak. Ayrıca 'Roman Starını Arıyor' yarışması için Kocaeli'ye davet edilecek olan Türkiye'deki Roman Derneklerinin başkanları da programa katılacak. Panel sonunda bildiri okunacak. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Yılmaz Bingöl'ün yapacağı panele Doç. Dr. Suat Kolukırık, Ahmet Çokyaşar ve Erkan Aksoy katılacak. Ben de Büyükşehir'i temsilen konuşmacı olarak katılacağım" ifadelerini kullandı.

BİLGİ EVLERİ

Öte yandan Romanların sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan toplumun diğer kesimleri düzeyinde geliştirilebilmelerini sağlamak üzere eğitim alanına öncelik verildi. Bu doğrultuda Romanların yoğun olarak ikamet ettiği Serdar ve Kireçocakları mahallelerinde Roman çocukların eğitsel açıdan olgunlaşmalarına katkı vermek amacıyla 2011 yılında iki adet Bilgi Evi hizmete açıldı. Bine aşkın Bilgievi, yüzü aşkın konservatuar öğrencisi bulunmakta.

KOCAELİ MESLEK EDİNDİRME KURSLARI

Geniş kesimler için uygulanan ve toplumun her kesiminden kabul gören KO-MEK kurslarından Romanların da yararlanması sağlandı. KO-MEK bünyesinde toplam 350 Roman, çeşitli branşlarda eğitime tabi tutulmuş, kendilerine sertifikaları da takdim edilerek nitelikli çalışan olarak iş hayatına katılımları açısından önemli bir adım atıldı.

BİR ENSTRÜMAN 1000 ROMAN

Romanların müziğe olan yatkınlıkları bilindiğinden, geliştirdiğimiz "Bir Enstrüman 1000 Roman" projesi ile genç Romanların, özellikle bir enstrüman konusunda ihtisas edinmeleri sağlandı. Proje kapsamında Romanların eğilim gösterdiği enstrümanlardan olan kemanlar objektif olarak belirlenen kişilere dağıtılarak keman alanlara üç ay boyunca eğitim verildi.

KEMAN ORKESTRASI PROJESİ

"1. Roman Festivali" kapsamında kemanları ile yer alan 1000 keman eğitimli genç arasından seçilen 100 başarılı öğrenciden bir Keman Orkestrası oluşturuldu. Bu orkestra, iki Roman kökenli eğitmen tarafından halen eğitimlerini sürdürmekte.

TÜRKİYE ROMAN STARINI ARIYOR YARIŞMASI

Roman açılımına yönelik bir başka farkındalık yaratma girişimi de "Türkiye Roman Starını Arıyor" yarışması oldu. Dünyada ve ülkemizde oldukça popüler olan Ses Starı yarışmaları örnek alınarak hazırlanan "Türkiye Roman Starını Arıyor Yarışması", sadece ilimizde yerleşik olan Romanlara değil, İstanbul, Tekirdağ, Edirne, İzmir, Çanakkale, Balıkesir, Ankara, Düzce ve Sakarya illerinde yaşamakta olan Romanlara da açık olarak gerçekleştirildi.

TİYATRO EĞİTİMİ VE GÖSTERİSİ

Romanların tiyatro ilgi ve bilinçlerini geliştirmek amacıyla tamamı Romanların oluşan bir tiyatro grubu oluşturuldu. Bir Roman gencin doğumundan evlenmesine kadar geçen süreyi anlatan, "Biz Buyuz, Romanların Yaşam Öyküsü" isimli tiyatro oyunu ikinci Roman Festivali kapsamında sergilendi.

167 GÜLEN YÜZ PROJESİ

Türk Polis Teşkilatı'nın kuruluşunun 167. Yıldönümü çerçevesinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Toplum Destekli Polis ve Kocaeli Roman Dernekleri Federasyonu ile ortaklaşa "167 Gülen Yüz" projesi hayata geçirildi. 6–13 yaş grubunda yer alan ve okullarına düzenli olarak giden 167 Roman çocuğumuz, bu proje ile adeta özel bir koruma altına alındı.

TOPLU SÜNNET ŞÖLENİ

Roman açılımı kapsamında sosyal yardım ve toplumsal kaynaşma amacıyla gerçekleştirilen bir başka etkinlik ise toplu sünnet şöleni oldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kandıra Roman Derneği ve İzmit Roman Dernekleri Federasyonu işbirliği ile Kandıra'da "Toplu Sünnet Şöleni" yaptı. Roman Halk Dansları ve Roman Orkestrasıyla renklenen sünnet şöleninde 75 Roman çocuk sünnet ettirildi.

DERNEK MERKEZLERİ DESTEĞİ

Kocaeli ilinde faaliyet gösteren Romanların sosyal, kültürel ve yardımlaşma faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere kurdukları dernek faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak adına, gerekli destekler sağlanmış ve dernek merkezlerinin kiralarının ödenmesine yardımcı olundu.

SPOR KULÜPLERİ DESTEĞİ VE SPOR EĞİTİMLERİ

Roman gençlerin spor yapmalarına imkân sağlayarak risk altındaki çocukları koruma altına almak için yerel spor kulüpleri desteklenip yeni kulüpler kurulması sağlandı. 2010 yılında iki kulüp ile başlayan projeyle birlikte, mevcut beş spor kulübü desteklenerek genç Romanların spor yapmalarına olanak sağlandı. Sporcuların maddi ihtiyaçları da karşılandı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Akçakoca Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title