Roman Taslak Eylem Planı Açıklandı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından çeşitli projelerle desteklenen Roman Açılımı kapsamında geçen hafta Kocaeli'de çalıştay gerçekleştirildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından çeşitli projelerle desteklenen Roman Açılımı kapsamında geçen hafta Kocaeli'de çalıştay gerçekleştirildi. Çalıştay'da ele alınan konular üzerinde hazırlanan Taslak Eylem Planı başkan İbrahim Karaosmanoğlu'nun katılımıyla açıklandı.
Eylem Taslak Planı'nın açıklandığı toplantıya Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Başkan Vekili Zekeriya Özak, Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın, Başkan Danışmanı Ömer Polat, eylem planının hazırlayıcılarından Doçent Doktor Suat Kolukırık, Roman derneklerinin başkanları ve basın mensupları katıldı.
Toplantıda söz alan ve taslak eylem planı hakkında bilgi veren Doçent Doktor Suat Kolukırık, "İşsizliğin çözümü ve yaşam kalitesinin artmasını strateji planında hedefliyoruz.
2015 yılına kadar okuma yazma oranının en aza indirmek öncelikli hedefimiz. Çocuk gelinler önemli bir problem olduğu için burada ayrı bir eğitim yapılacak. Paydaş gruplarla en az iki toplantı yapılacak. Bağımlı madde kullananların tedavisi için çalışma yapılacak. Konut sorunun çözümü için çalışma yapılacak. Sosyal yaşam merkezleri olacak. Her yıl en az ikisi iş garantili olacak meslek edindirme kursları verilecek. Ayrıca, kadın iş gücünün üretime katılması noktasında planlama yapılıyor. 1000 çocuk, bin umut projesi ile çocukların okutulması için destek verilecek."
EYLEM PLANI GELİŞİMİN GÖSTERGESİDİR
"Hala leğende yıkanan roman olması benim içimi acıtıyor" diyen Kolukırık, kentsel dönüşüm için mutlaka mahallelerde vatandaşların ikna edilmesi ve mahallelere yakın noktalarda dönüşüm yapılması gerektiğini belirtti. Romanların kültürel özelliklerinin korunması gerektiğini ifade eden Kolukırık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ekonomik olarak gelişen bir kentte sosyal alanda da gelişme olması gerekiyor. Bu eylem planı bir gelişimin göstergesidir. Elbette hayata geçtiği sürece. Her insan bir dünya diyerek yola çıkılan bu eylem planı arzu edilen sonuçları elde eder."
Yapılan çalışma ile ilgili bilgi vermeye devam eden Prof.Dr. Suat Kolukırık, Çalıştay'da romanların konut, eğitim, sağlık, yerel siyasette örgütlenme çalışmaları ile ilgili konularda tartışmaların yapıldığını belirtti. Büyükşehir'in ilk kez romanların işsizliği ve yoksulluğuna nasıl bir çözüm bulunacağını tartıştığını belirten Kolukırık, sözlerine şöyle devam etti: "Romanlar bu coğrafyanın en kadim ve en eski uygarlığıdır. Birçok kez çalıştay yapıldı ama hiçbir zaman eylem ve strateji planı olmadı. Kamuoyunun destek vermesini istiyoruz."
BİRİMİZİN DERDİ HEPİMİZİN DERDİ OLMALI
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da, "Birimizin derdi hepimizin derdi olmalı" dedi. Doğuda bir sızı olduğunu ve şu an herkesin oradaki sorunu çözmek için çaba gösterdiğini anlatan Karaosmanoğlu, şöyle konuştu: "Kocaeli'de
roman vatandaşların sorunu var. Bende kendini bir roman olarak görüyorum. Doğduğumuzda hangi aileden doğacağımıza biz karar vermiyoruz. Bu kesimimizde özellikle eğitim alanında sorunlar var. Çocuklar okula gidemiyor ya da okulda ötekileştiriliyor. Bazı aileler roman çocuklarının fazla olduğu okula çocuklarını göndermiyor. Bu kanayan yaramızı nasıl iyileştireceğimiz noktasında dertliyiz. Kendim mahallelerine gidiyorum, yaşamlarını görüyorum. Bu eylem planı bizim nasıl bir yol izleyeceğimizi gösteriyor"
Çok sorunlu olan iki mahallede bilgi evi kurduklarını belirten Karaosmanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğitim sorununu çözersek birçok sorunun ana noktalarını çözebiliriz. Kentsel dönüşüm çok kolay ama eğitim varsa bunları yapabiliriz. Umut, bilgi ve güven olması gerekiyor. En önemli adım eğitim ve bilgi. Bu konuda ne gerekiyorsa yerel yönetim ve devlet olarak yanında olacağız. Roman vatandaşlarımızın büyük özellikleri var. Bu özellikleri kaybetmeden sorunları çözmek gerekiyor. Çocukların okul sorunlarını çözmek gerekiyor. Karşılıklı hizmet vereceğiz. Maddiyat problem değil. Eğer ayakkabısı, elbisesi, yemeği yoksa veririz ama bu sizi bedavacılığa girmeyecek. Aileler ellerinden geleni yapacak, yetmediği yerde devlet yardım edecek. Roman dernekleri birbirlerine destek olacak, köstek olmak yasak. Ötekileştirmek asla olmayacak. Sizin gayretinize biz destek vereceğiz."
PLAN AŞAMALI OLARAK UYGULANACAK
Planla, tüm paydaşların planlamaya ve projelendirmeye dahil edilmesi, sürecin bir kent politikasına dönüşümünü kolaylaştırıcı unsur olarak görülmesi hedefleniyor. Eylem planında belirtilen çalışma ve projelerin 2013-2015 yılları arasında aşamalı olarak uygulamaya geçirilmesi planlanıyor. Oluşturulması hedeflenen veri merkezi üzerinden ve paydaş katılımlarıyla gerçekleştirilen faaliyetlerin izlenilmesi ve değerlendirmeleri yapılacak. Hazırlanan eylem planı, fiziki değişimlerin yanı sıra kültürel ve sosyal alanlardaki değişim ve dönüşümü de hedefliyor. - KOCAELİ