RTÜK'e Çifte Standart Sitemi (2)
SON OTURUM.Antalya'da dün Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in katılımıyla başlayan 'Uluslararası Kadın ve Medya Sempozyumu'nun son oturumu, 'TV Programlarında ve Reklamlarında Kadın' başlığında...
RTÜK'e ÇİFTE STANDART SİTEMİ (2)
SON OTURUM: PROGRAMLAR VE REKLAMLARDA KADIN
Antalya'da dün Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in katılımıyla başlayan 'Uluslararası Kadın ve Medya Sempozyumu'nun son oturumu, 'TV Programlarında ve Reklamlarında Kadın' başlığında gerçekleşti.
Oyuncu Meltem Cumbul'un moderatörlüğündeki oturumun konuşmacıları, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mine Gencel Bek, CNN Türk Program Yapımcısı Şirin Payzın, Yumurcak TV Genel Yayın Yönetmeni Meryem Akbal, Medyasofa Girişim Grubu Başkanı Saniye Öztürk, Birleşik Arap Emirlikleri'nde yayın yapan MBC TV'den Khozama Osmat, İtalya'dan AGI Haber Ajansı'ndan Daniela Paolo oldu. Sempozyumun son oturumunu, Başbakan Yardımcısı Arınç'ın eşi Münevver Arınç da takip etti.
KADININ POZİTİF FARKI
Oyuncu Meltem Cumbul, kadınların özellikle sosyal medya aracılığıyla konuşmaya başladığını söyledi. Bunun en somut örneğinin 2011 yılı Nobel Barış Ödülü sahibi Yemenli gazeteci- yazar Tevekkül Karman olduğunu kaydeden Cumbul, kadının kendi doğal özellikleri, uzlaşmacı, nazik, ayrıntıya dikkat eder olmasının, medya için de pozitif fark yarattığını aktardı.
İspanya ve Almanya'da kadın bedeninin kullanımlarına yönelik kısıtlamalar getirildiğini kaydeden Cumbul, İspanya'da sıfır beden kıyafetlerin tanıtımına yasaklar getirilirken, Almanya'da profesyonel mankenler üzerinden ayakkabı ya da kıyafet tanıtımı yerine sıradan vatandaşların kullanılmaya başladığını söyledi. Cumbul, reklamlarda sadece kadın bedeninin değil, güneş yağıyla yağlanmış kaslı erkek vücudunun da kullanıldığını belirterek, "Vücutların sömürülerek neden olduğu toplumsal yıkım ve bozulmalar söz konusu" dedi.
KADINLARIN TERCİHİ POPÜLER DİZİ
CNN Türk'ten Şirin Payzın, 'Televizyonlarda kadın muhabir, yönetici, yapımcı var mı, daha fazla sayıda kadın yönetici olsa kadının meselelerine yaklaşımda, haber dilinin, program içeriklerinin belirlenmesinde farklılık yaratır mı?' sorularına verilecek cevaplar içinde televizyonun, diğer medya araçları arasında bir adım önde olduğunu söyledi.
Türkiye'nin iki büyük haber kanalı CNN Türk ve NTV'nin Ankara temsilcilerinin kadın olduğunu belirten ve sektörde kadın çalışanlardan örnekler veren Payzın, Doğan TV Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın kadınlarla çalışma konusunda hassasiyetinin de bu konuda etkili olduğunu söyledi.
Şirin Payzın, "Kadınlarla çalışamaz değil, kadınlar kadınlarla çalışır. Medyada kadın- erkek fırsat eşitliğini sağlamış durumdayız" dedi. Payzın, kendisinin kadını konu edinen programlarının da en düşük reytingi aldığını belirterek, kadınların popüler dizileri tercih ettiğini söyledi.
SÜPER KADIN TİPLEMESİ
Prof. Dr. Mine Gencel Pek, medyada kadın temsillerinin çok fazla değişmediğini, kadının iyi eş, iyi anne ya da bedenini teşhir eden kadın tiplemeleri içinde yer aldığını söyledi. Reklamlarda kadının temsil biçimleri arasında en dikkat çeken tiplemenin 'süper kadın' olduğunu belirten Prof. Dr. Bek, "Bu hem evde hem de işte başarılı olan kadınlar. Çoğunuza olumlu bir şekilde gelebilir ama aslında eşitsizliği çok fazla artıran bir tipleme. Süper kadın hepimizin karşı çıkması gereken bir temsil" diye konuştu. Kadın sorununa bakış açısında aileyi kutsayan 'muhafazakar ahlakçı' tutumun toplumu ileriye götürmediğini de savunan Prof. Dr. Bek, "Eğer şiddetin olduğu ailede bir çocuk yaşamak zorunda kalıyorsa batsın o aile" dedi.
KADIN BEDENİ VE RUHUYLA KULLANILIYOR
Yumurcak TV Genel Yayın Yönetmeni Meryem Akbal, kanalının, sadece çocuk kanalları arasında değil, tüm televizyon kanalları arasında en çok seyredilenler listesinde olduğunu söyledi. Çizgi filmlerin de baskın kadın temsillerinin aksine, yaşlı, kilo almış, biraz bakımsız bir anneyi göstermeyi tercih ettiklerini belirten Akbal, "En çok çocuklar tarafından tüketilen çikolata, cips, meşrubat reklamlarında dahi kadının bir cinsel obje olarak nasıl kullanıldığı ortada. Kadın bedeni ve ruhuyla kullanılıyor" diye konuştu.
ÇÖZÜM İÇİN KURAN-I KERİM'E BAKMAK
Medaysofa Girişim Grubu Başkanı Saniye Öztürk ise "Beşiği sallayan el dünyaya hükmeder" dedi. Öztürk, bu söz anlaşılmadığı takdirde kadın bedeninin nesneleştirilmesinin, kadına yönelik şiddetin önlenemeyeceğini savundu.
Saniye Öztürk, "Meseleye bir de Kuran-ı Kerim'in penceresinden bakmalı. Kuran'da kadın ve erkek savaşan iki taraf değil, birbirini koruyan ve kollayan taraflar olarak yer almaktadır" dedi.
Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın eşi Münevver Arınç, katılımları dolayısıyla panelistlere porselen vazo hediye etti. - Antalya