RTÜK Üyelerinin "Görevi Kötüye Kullanma" Davası
RTÜK Başkanı Dursun ile eski Başkanı Zahid Akman'ın da aralarında bulunduğu 6'sı eski 8 RTÜK üyesinin, "görevi kötüye kullanmak" suçlamasından yargılandığı davada, dosya, esastan incelemeye alınd...
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun ve eski RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın da aralarında bulunduğu 6'sı eski 8 üst kurul üyesinin, "görevi kötüye kullanmak" suçlamasından yargılandığı davada, dosya, esastan incelemeye alındı.
Mahkeme değişikliği nedeniyle Ankara 19. Sulh Ceza Mahkemesinde görülen davaya, müdahil Cengiz Özdiker ve avukatı Nadire Özkaya ile sanık avukatları katıldı.
Duruşmada söz alan Avukat Özkaya, yargılama sürerken yapılan yasa değişikliği ile davaya müdahale edildiğini, 2006'dan bu yana hak aramak zorunda bırakıldıklarını iddia etti.
Davanın, "deneme tahtasına" döndürüldüğünü, doğal yargıç ve hukuk ilkesinin zedelendiğini savunan Özkaya, dosyanın, hızla sonuçlandırılması talebinde bulundu.
Hakim Sait Çağlar'ın, "dava dosyasında bulunan, eski RTÜK üyesi AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya ile ilgili evrakın ayrılmasına" ilişkin görüşünü sorduğu, Özkaya ve sanık avukatları, "takdir mahkemenin" dedi.
-"Kararın gecikmemesi için evrak ayrıldı"
Sanıklar Taha Yücel, Davut Dursun, Zahid Akman ve Abdulvahap Darandeli'nin avukatları, daha önce müvekkilleri hakkında bulundukları, "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" talebinden vazgeçtiklerini belirtti.
Dosyanın esastan incelenmeye alınmasına karar veren Hakim Sait Çağlar, dava dosyasında bulunan, eski RTÜK üyesi AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya ile ilgili evrakın ayrılarak, ayrı bir esasa kaydedilmesine ve yargılamanın, yeni dosya üzerinden yürütülmesine karar verdi.
Hakim Çağlar, "evrakın ayrılması kararını, dosyanın karara bağlanmasının gecikmemesi" açısından aldığını ifade etti.
-Davanın geçmişi
Sanıklar, RTÜK Uzman Denetçisi Özdiker'in açtığı davalara ilişkin, "Yargı kararlarını mükerreren uygulamadıkları" gerekçesiyle, "görevi kötüye kullanmak" suçundan yargılandı.
Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi, TCK'nın "zincirleme suç" ve "takdiri indirim nedenleri"ne ilişkin maddelerini uygulayarak, "eylemlerinin ağırlığına ve kasıtlarının yoğunluğuna göre" Dursun, Akman ve Darendeli'yi, "görevi kötüye kullanma" suçundan, 2 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırdı.
Aynı gerekçeyle Taha Yücel, İlhan Yerlikaya, Şaban Sevinç ve Paşa Yaşar'ın 2 yıl 9 ay 10'ar gün, Arif Merdol'un 2 yıl 2 ay 10 gün hapisle cezalandırılmasını kararlaştıran mahkeme, RTÜK bürokratı 5 sanığın ise beratına karar verdi.
Temyiz başvurusunu inceleyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kararın onanmasını istedi ancak Yargıtay 4. Ceza Dairesi sanıkların mahkumiyet kararını bozdu.
-Gerekçe, öngörülen cezanın indirilmesi
Bozma ilamında, 19 Aralık 2010'da, TCK'nın "görevi kötüye kullanma" suçunu düzenleyen 257. maddesinin 1. ve 2. fıkralarındaki "kazanç" sözcüğünün "menfaat" olarak değiştirildiğine ve fıkralarda öngörülen cezaların indirildiğine işaret edildi.
Yasa değişikliğiyle, TCK'nın 257. maddesinin 1'inci fıkrasında yer alan "bir yıldan üç yıla kadar" ibaresi "altı aydan iki yıla kadar", 2'nci fıkrasında yer alan "altı aydan iki yıla kadar" ibaresi "üç aydan bir yıla kadar" olarak değiştirilmişti.
Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi, "görevi kötüye kullanmak" suçuna ilişkin cezanın üst sınırının 2 yıla indirilmesi nedeniyle görevsizlik kararı vererek, dosyayı sulh ceza mahkemesine göndermişti. - Ankara