Haberler

RWE & TURCAS Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali’nin Temel Atma Töreni

Güncelleme:
Abone Ol

Denizli'deki Temel Atma Töreni, Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın Katılımıyla Düzenlendi

RWE & TURCAS Güney Elektrik Üretim tarafından Denizli'nin Kaklık Beldesi'nde kurulacak Doğalgaz Kombine Çevrim Elektrik Santrali'nin temeli, 13 Nisan 2011 tarihinde atıldı. Proje, her iki şirket tarafından ortaklık çerçevesinde toplam 500 milyon Euro yatırımla gerçekleştirilecek. 775 MW gücündeki santral, bölgenin enerji ihtiyacını karşılayarak, 3,5 milyon meskene elektrik sağlayacak. 2012 yılının sonunda işletmeye alınması planlanan santral, Türkiye'deki toplam elektrik üretimine % 2'lik katkı sağlayacak.

Avrupa'nın önde gelen elektrik ve gaz şirketlerinden Alman enerji şirketi RWE ile Türkiye'de petrol ve enerji sektörünün deneyimli markası TURCAS'ın ortaklığında kurulan RWE & TURCAS Güney Elektrik Üretim'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen temel atma törenine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Federal Almanya Büyükelçisi Eckart Cuntz, Denizli Valisi Yavuz Erkmen, RWE AG Yönetim Kurulu Başkanı Jürgen Groβmann, Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy ve RWE Türkiye İcra Kurulu Başkanı Andreas Radmacher'in yanı sıra devlet erkanı, RWE AG ve TURCAS üst düzey yöneticileri katıldı.

Konuşmasında projenin önemine dikkat çeken RWE AG Yönetim Kurulu Başkanı Jürgen Groβmann, "Türkiye'nin enerji ihtiyacı her geçen gün artıyor. Ortağımız TURCAS ile Türkiye'deki güvenli enerji arzı için güçlerimizi birleştirdik. Bu, RWE adına Türkiye pazarında atılmış stratejik bir adım" dedi. Groβmann sözlerine şöyle devam etti: "Denizli santrali RWE'nin uluslararası stratejisinde önemli bir rol oynuyor.

Türkiye'nin, gelecekte enerji piyasalarında önemli oyunculardan biri olacağına inanıyoruz. Türkiye'de yürüteceğimiz bir diğer kilit proje ise Nabucco olacak." Uluslararası Enerji Ajansı önümüzdeki on yıl içinde Türkiye'nin enerji tüketiminin iki katına çıkacağını öngörüyor. Yıllık ortalama %8 artış ile Türkiye, dünyadaki en hızlı büyüyen enerji pazarlarından biri konumunda bulunuyor.

Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy ise "RWE, doğalgaz çevrim santrallerinin işletmesinde çok tecrübeli bir şirket. Bu nedenle RWE ile birlikte Denizli'de gerçekleştirdiğimiz iş ortaklığından dolayı çok memnunuz. Türkiye'nin geleceğine ve enerji pazarımıza birlikte yatırım yapmaya devam edeceğiz" dedi. RWE & TURCAS Güney Elektrik Üretim'de Turcas'ın % 30, RWE'nin ise % 70 ortaklığı bulunuyor.

Törende bir konuşma yapan RWE Türkiye İcra Kurulu Başkanı Andreas Radmacher "Burada kendimizi evimizde hissediyoruz. Kısa sürede yerel halkın bir parçası haline geldik ve bundan böyle bölgenin kalkınması için Türk dostlarımız ve iş ortaklarımızla yan yana yürüyeceğiz" dedi.

Türkiye'nin en çağdaş ve çevre dostu santrallerinden biri

RWE & TURCAS Doğalgaz Kombine Çevrim Elektrik Santrali, her biri bir gaz türbini, jeneratör ve atık ısı kazanından (AIK) oluşan iki hatta yapılandırılmış çok şaftlı tasarımla inşa ediliyor. Her iki AIK'den gelen yüksek basınçlı buhar, kendi jeneratörüne sahip ortak bir buhar türbinine aktarılacak, soğutma işlemi ise hava soğutmalı yoğuşturucularla yapılacaktır. Yüzde 56 verimlilikle hizmet verecek olan santral, aynı zamanda Türkiye'deki en çağdaş ve çevre dostu tesislerden biri olacak.

Bölgesel ekonomiye katkı

Santralin, bölgeye uzun vadeli ve sürdürülebilir olumlu etkiler sağlaması hedefleniyor. Şu anda inşaatın yapım aşamasında 160 kişiye istihdam sağlanıyor. Çalışmalarının yoğunlaştığı dönemlerde ise bu sayının 400-600 arasında olacağı öngörülüyor. Bunun yanı sıra proje kapsamında pek çok yerel tedarikçi ile çalışılıyor. Santral ulusal şebekenin bir parçası olduktan sonra sahada yaklaşık 40-60 kişi görev alacak.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Politika Ekonomi Güncel Politika Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title