Sabancı Suikastı Davası
Sabancı suikasti davası kapsamında tutuklanan sanık İsmail Akkol'un, "Anayasal düzeni silah zoru ile değiştirmeye teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istemiyle yargılanmasına devam edildi.
Sabancı suikasti davası kapsamında tutuklanan sanık İsmail Akkol'un, "Anayasal düzeni silah zoru ile değiştirmeye teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istemiyle yargılanmasına devam edildi.
İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Akkol ile avukatları Ebru Timtik ve Özgür Yılmaz katıldı. Davanın müdahili Sabancı ailesini ise avukat Vehbi Kahveci temsil etti.
Duruşmada söz alan sanık Akkol, hazırladığı yazılı savunmasını okudu.
Sanık Akkol ifadesinde, gözaltına alınalı tam 1 yıl olduğunu, mahkemeye de 3. kez geldiğini belirterek, henüz davaya dair konuşamadığını söyledi. Akkol, "Ben 5 adımlık bir odada tutuluyorum. Kendi sesim bile tuhaf geliyor bana. Maalesef dosyayı incelemeden savunma yapmak zorunda kalacağım. Savunma yapmak için hazırlanmak istediğimde cezaevinde engellerle karşılaşıyorum." iddiasında bulundu.
Akkol, "Gökdelenler Sabancı ailesiyle vücut bulurken, devrimciler gecekondular ile buldu. 'Girilmez, girilse de çıkılmaz' denilen Amerikan teknolojisi ile donatılmış gökdelenleri yerle bir etmişti. Sabancıların cezalandırılmış olması beklenmedik bir durum değildir." ifadesini kullandı.
Mahkeme Başkanı, ifadesini tamamlayan Akkol'a "Sabancı suikastine ilişkin bir şeyler söyleyecek misiniz?" diye sordu. Akkol ise "Bu davada bir adamın ( Mustafa Duyar ), bir hainin ifadesi vardır. Bir adamın söylediği sözler yüzünden burada hüküm kurmaya çalışıyorsunuz. Başka hiçbir şey yoktur. Mustafa Duyar 'Biz bu adamla yaptık.' demiştir. Ben de diyorum ki bu adamı tanımıyorum. Mustafa Duyar ölmüştür." yanıtını verdi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı'nın, "İfadeniz bu mudur?" diye sorduğu Akkol, "Budur." yanıtını verdi.
Sanık Akkol'un avukatı Özgür Yılmaz ise davanın sanıklarından Ercan Kartal'ın tanık olarak dinlenilmesini talep etti.
Sabancı ailesinin avukatı Vehbi Kahveci ise "Sanık zaten daha önce de orada olmadığını belirtmişti. Bize göre savunması tamamlanmıştır. Ercan Kartal zaten yargılanıp mahkum edilmiştir. Sanık olduğu dosyada, tanık olması söz konusu değildir. Bize göre deliller toplanmıştır." dedi.
Taleplere ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Akkol'un tutukluluk halinin devamına, sanık avukatlarının taleplerinin reddine hükmetti.
Heyet, dava dosyasına ilişkin kovuşturma talebi olup olmadığı, eğer böyle bir talep yoksa esas hakkında mütalaasını hazırlaması için dosyanın savcıya verilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
Davanın geçmişi
Levent'teki Sabancı Center'da 9 Ocak 1996'daki suikasta ilişkin dönemin İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Cumhuriyet Başsavcılığınca 28 Mart 1997'de hazırlanan 19 sayfalık iddianamede, 11 sanığın ismi yer almıştı.
Suçun işlendiği dönem tutuklu bulunan ve DHKP-C terör örgütünün üst düzey yöneticisi olduğu iddia edilen sanıklardan Ercan Kartal, 15 Şubat 1999'da tutuklu bulunduğu Afyon Kapalı Cezaevinde öldürülen Mustafa Duyar ile firari sanıklar Fehriye Erdal ve İsmail Akkol hakkında, "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etme" suçundan idam cezası istemiyle dava açılmıştı. İdam cezası, yasada yapılan değişiklikle "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasına dönüştürülmüştü.
İddianamede diğer sanıklar Fatma Erdem, Metin Narin, Ejder Güngör, Mehmet Gökmen, Ferhan Taş, Melek Akkaya ve Nazlı Güngör'ün ise "silahlı örgüte yardım etmek" suçundan 3 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti.
Dosyalar ayrıldı
Davaya bakan İstanbul 1 No'lu DGM, 15 Mart 2001'de verdiği kararda, yakalanamayan firari sanıklar İsmail Akkol ve Fehriye Erdal'ın dosyasını ayırmıştı. Mahkeme, sanık Ercan Kartal hakkındaki dosyayı, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden "eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e suikast" davasıyla birleştirmiş, Kartal'ın bu davalardan aldığı "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası" ise Yargıtay tarafından onanmıştı.
Mahkeme, 15 Şubat 1999'da öldürülen sanık Mustafa Duyar'ın dosyasını ortadan kaldırıp, sanıklar Fatma Erdem, Metin Narin, Ejder Güngör, Mehmet Gökmen, Ferhan Taş, Melek Akkaya, Nazlı Güngör ve Murtaza Deveci hakkındaki kamu davasının kesin hükme bağlanmasını ertelemişti. Firari sanık İsmail Akkol 2014'te Yunanistan'da yakalanmış, daha sonra serbest bırakılmıştı. Türkiye'ye iade edilmesine ilişkin talep Yunan mahkemesince reddedilen Akkol hakkında İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kırmızı bülten çıkarılması talepli iade talepnamesi hazırlanmıştı.
Türkiye'ye giriş yaparken yakalanan İsmail Akkol, 4 Şubat 2016'da tutuklanmıştı. Davanın diğer sanığı Fehriye Erdal ise hala firari.