Sabancı Tiyatro Festivali Başladı
Adana'da Sabancı Vakfı ile Devlet Tiyatroları işbirliğiyle bu yıl 18'inci kez düzenlenen Devlet Tiyatroları- Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde başladı.
Adana'da Sabancı Vakfı ile Devlet Tiyatroları işbirliğiyle bu yıl 18'inci kez düzenlenen Devlet Tiyatroları- Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde başladı. Festival kapsamında usta oyuncu Erdal Özyağcılar'a 'Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Türkiye'den 16, yurtdışından 7 olmak üzere toplam 23 oyunun sahneleneceği festival, 30 Nisan'a dek sürecek.
Merhum Sakıp Sabancı'nın emaneti olarak gelenekselleşen Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali'nin açılış töreni, Adana Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Törene Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın yanı sıra çok sayıda davetli ve sanatçı katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik, Dünya Tiyatrolar Günü'nü uluslararası bir festivalli Adana'da kutlamanın coşkusunu yaşadıklarını belirterek, "Dünyanın pek çok ülkesinden külütürnden gelen tiyatro toplulukları bize kendi dünyalarını getiriyorlar. Ülkemizin tiyatro dağarcığından derlediğimiz renklerle buluşuyorlar Adana'da. Adanalılar 18 yıldır heyecan ve coşkuyla sahip çıkıyor. Bu gurur Adana'nın, bu emek tiyatrocuların. Bu başarı ise hem Sabancı Vakfı'nın, hem Devlet Tiyatroları'nın" dedi.
'ZOR GÜNLERDEN GEÇİYORUZ, UMUTLARIMIZI TAZE TUTMALIYIZ'
Daha sonra söz alan Güler Sabancı, son zamanlarda yaşanan üzücü olaylarda hayatlarını kaybedenlere baş sağlığı dileyerek, "Zor günlerden geçiyoruz ancak umutlarımızı taze tutmalıyız. Bizi içimize kapatmaya zorlayanlara karşı vereceğimiz en güzel cevabın yaşama bağlılığımızı her vesile ile göstermek olduğunu inanıyorum. Bu anlamda bu festivalin açılışını ve tamamını çok önemsiyoruz. Sabancı Vakfı olarak dünya ile bütünleşmek, sanatın ve kültürün ortak diliyle konuşmak geleneksel değerlerimize sahip çıkmak amacıyla bu etkinlikleri yürekten destekliyoruz. Çünkü kültür ve sanatla beslenmeyen bir toplumun, ekonomik açıdan ne kadar zengin olursa olsun gelişmiş bir toplum olmayacağına inanıyoruz" diyle konuştu.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ise Adana'nın sanatsal ve kültürel zenginliği, dünyanın pek çok ülkesinden gelen tiyatrolara ev sahipliği yaparak kendi renklerini dünyanın dokusuna işlediğini kaydederek, "Kültür Bakanığı olarak inşallah önümüzdeki dönemde kültür sanat alanında yeni bir başlangıç yapmayı, 'Cumhuriyetimizin temeli kültürdür' sözünde olduğu gibi, Türkiye'de yeni tiyatro eserleri, kütüphaneler kurulması gerektiğini düşünüyoruz. İnşallah yeni dönemde Türkiye'yi yüceltecek yeni bir kültür ve sanat hamlesi içerisinde olacağız" şeklinde konuştu.
Son olarak söz alan Adana Valisi Mustafa Büyük ise şunları söyledi:
"Her bahar Adana'da ayrı bir güzellikle, heyecanla ve neşe ile başlar. Bu yıl biraz ülkemizdeki olaylar ve kayıplarımız sebebiyle üzüntümüz var. Bu nedenle bu yıl bahar programlarında o eğlenceli kısmı aslında içeriği itibariyle değerli, vakur bu millete yakışan bir şekilde kutlamaya devam edeceğiz. Bize vermek istedikleri olumsuz etkiyi bu şekilde ortadar kaldırmış olacağız. Aslında tam da bu anlamda bu festival birliğimiz, beraberliğimizi vurgulayan ve toplumumuzun hayata olan bağlılığını arttıran barışı destekleyen çok önemli etkinliklerden birisi haline gelmiştir"
ÖDÜL ÖZYAĞCILAR'A
Festival kapsamında, tiyatro sanatının gelişmesine katkıda bulunmuş ustalara 2005 yılından bu yana verilen 'Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü' de açılış töreninde sahibini buldu. Ödül, usta sanatçı Erdal Özyağcılar'a sunuldu. Alkışlarla kürsüye gelen Özyağcılar, aldığı ödülle ilgili memnuniyetini dile getirirken bir anısını anlattı. Özyağcılar, çok acı günlerden geçildiğini söyleyerek, "Fakat 18'incisi yapılan bu festival her şeye rağmen, terör belasına rağmen, dimdik ayakta durup bu şekilde geldiğiniz ve bunu destekleyerek hem beraberliğimiz hem de yaşamın devamlılığı ile ilgili tiyatronun çok önemli yeri olduğunu belirtmek için geldiğiniz için ve böyle acı günlerde dahi dik durarak terörü lanetliyerek dik durarak bu festivali yaptığınız için gerçekten kutluyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından festival, Tiyatro Martı Topluluğu'nun, 'Hoşgeldin Boyacı' adlı oyunuyla başladı.
ÖNEMLİ YABANCI GRUPLAR SAHNEYE ÇIKACAK
Toplam 12 bin 780 oyun biletinin satışa çıktığı anda tükendiği festivalde, Türkiye'den 16, yurtdışından 7 olmak üzere toplam 23 oyun sahnelenecek. Bazı oyunların İstanbul'da Sabancı Üniversitesi Sahnesi'nde sergileneceği ve 30 Nisan'a dek sürecek festivalde, yurt dışından Almanya, İspanya, Hollanda, Makedonya ve Gürcistan'dan tiyatro toplulukları katılacak. Almanya'dan Familie Flöz Tiyatro Topluluğu 'Hotel Paradiso', İspanya'dan Yllana Prodüksiyon 'Simsarlar', Hollanda'dan Yerli Yersiz Prodüksiyon 'Yerli Yersiz Kabare', Makedonya Üsküp Arnavut Tiyatrosu 'Macbeth', Gürcistan Kote Marjinashvilli Devlet Dram Tiyatrosu 'Bir Delinin Hatıra Defteri' ve 'İsimsiz Yıldız' adlı oyunlarını sahneleyecek.
YERLİ TOPLULUKLAR ADANA'DA
Türkiye'den önemli tiyatro topluluklarını ağırlayacak olan festivalin açılışı, Tiyatro Martı'nın 'Hoşgeldin Boyacı' oyunuyla yapıldı. Festivalde ayrıca, Sivas Devlet Tiyatrosu 'Üç Tekerlekli Araba' ve İzmir Devlet Tiyatrosu 'Kurban' adlı oyunları, Yolcu Tiyatro 'Kapıların Dışında', Siyah Beyaz Tiyatro 'Tesir', Hayal Perdesi 'İmparatorluk Kuranlar', Talimhane Tiyatrosu 'Göl Kıyısı', Tiyatro Kare 'Fosforlu Cevriye', Sadri Alışık ve Çolpan İlhan Tiyatrosu 'Frankenstein', Semaver Kumpanya 'Cimri' ve Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu 'Ödünç Yaşamlar' ve 'Asi Kuş'u seyircilerle buluşturacak.
'AÇIK HAVADA GÖSTERİSİ VAR
Festivale İspanya'dan katılacak La Tal Theatre, kukla tiyatrosunun başarılı bir örneği olan 'Carillo' ile 22 ve 23 Nisan'da Adana Tren Garı önünde açık hava gösterisi izletecek. Genç tiyatro topluluklarının alternatif tiyatro oyunlarına da yer açan festivalde Tiyatro Alesta 'Erkek Parkı', Seyyar Tiyatro 'Ben Pier Riviere' ve 'Trom', Ekip Tiyatrosu 'İki Kapılı Ev' adlı oyunlarını Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Sanat Galerisi'nde sahneye taşıyacak. Ayrıca festival boyunca Karagöz yapım ve oynatımı, oyun yazarlık, aksiyon stratejileri, kukla yapımı ve oynatımı, atık malzemelerden kostüm yapımı, çocuklarla maske yapımı, deri el sanatları, beden yoluyla Macbeth'in keşfi konularında atölye çalışmaları yapılacak.
17 YILDA 6 BİN SANATÇIYI AĞIRLADI
Bugüne kadar, Cüneyt Gökçer (2005), Macide Tanır (2006), Bozkurt Kuruç (2007), Yıldız Kenter (2008), Genco Erkal (2009), Müşfik Kenter (2010), Gülriz Sururi (2011), Haldun Dormen (2012), Rutkay Aziz (2013), Prof. Zeliha Berksoy (2014) ve Cihan Ünal'ın (2015) ödül aldığı festivalde bu yıl ödülü Erdal Özyağcılar aldı. Geride kalan 17 yılda 42 ülkeden 87 yabancı tiyatro grubunu, yerli ve yabancı 6 binden fazla sanatçıyı ağırlayan festivalde, toplam 316 oyun ve 679 gösteri düzenlendi.
Festival bugüne dek 1 milyona yakın seyirci tarafından izlendi. - Adana