Haberler

Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 19'uncu Kez Seyirciyle Buluştu

Abone Ol

Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları işbirliğiyle düzenlenen 19'uncu Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde sanatseverlerle buluştu.

İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahneye konan "Giydirici" oyunuyla başlayan festivalin açılışına, Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Adana Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Necat Birecik'in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Açılış törenindeki konuşmasında kültür-sanat faaliyetlerinin toplumun her kesimine ulaşması gerektiğine inandıklarını belirten Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan "Kültür ve sanatın desteklenmesi Vakfımızın öncelikleri arasında yer alıyor. Dünyayla bütünleşmek, sanatın ortak diliyle konuşmak ve geleneksel değerlere sahip çıkmak için bu etkinlikleri destekliyoruz. Türkiye'nin her bölgesine inşa ettiğimiz kalıcı eserlerle de bu alana yatırım yapıyoruz. Yürüttüğümüz tüm çalışmalarda sanatı herkes için erişilebilir kılmayı ve daha fazla insanı sanatla buluşturmayı hedefliyoruz. Bugün burada bizleri bir araya getiren festival, Adana'yı bir kültür sanat şehri yapma hayalinin ürünüdür." dedi.

Adana'yı tiyatronun merkezi haline getiren, farklı ve özgün bir festival düzenlemek için çok çaba sarf ettiklerini ifade eden Koyunsağan sözlerini şöyle sürdürdü: "Her yıl olduğu gibi açılışımızı 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde gerçekleştiriyoruz. Festivalimiz 30 Nisan'a kadar zengin bir programla devam edecek. Bu yıl da genç tiyatrocular festivalimize renk katacaklar. Ayrıca, usta isimlerin düzenleyeceği sanat atölyeleri de geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine halkı festivalin bir parçası yapacak." dedi.

Devlet Tiyatroları Sanattan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erdal Küçükkömürcü, dünyanın birçok farklı coğrafyasından ortak acılarını, kederlerini ve mutluluklarını paylaşmaya gelen sanatçıların heyecanını yüreğinde hissettiğini belirterek, "Yaşadığımız ortak duyguları, hem kendi dilimizde hem de onların dilinde, dostlarımızla paylaşacak olmanın coşkusunu yaşıyorum. Sahnede izlediğimiz, duyduğumuz her şey, her renk, her ses, her tını, her devinim aslında insanın özünden çıkmaktadır. İşte, zamanın bu anında, bütün insanlık biz isek eğer… Çok geç olmadan tiyatronun birleştirici gücünün önünde bir kez daha saygı ile eğilmeliyiz. Çok geç olmadan tüm dillerin, tüm coğrafyaların ortak duyguların eseri olduğu bilincine varmalıyız" dedi. Küçükkömürcü, festivalin gerçekleşmesinde emeği geçen herkesi kutlayarak, başta merhum Sakıp Sabancı olmak üzere Sabancı ailesinin değerli katkılarından, Adanalı seyircilere ise gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti.

"Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü"nün sahibi Ayten Gökçer oldu
Tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara minnet ve saygı duymak amacıyla 2005 yılından bu yana her yıl verilen "Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü"nün bu yılki sahibi Ayten Gökçer oldu. Rahatsızlığı nedeniyle törene katılamayan Gökçer'in ödülünü Devlet Tiyatroları Sanatçısı Serap Sağlar aldı.

Prof. Dr. Merih Tangün'ün kaleme aldığı 27 Mart Dünya Tiyatro Günü bildirisini ise İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdür Yardımcısı ve oyuncusu Celal Kadri Kınoğlu okudu.

Adana bir ay boyunca tiyatronun merkezi olacak
Türkiye'nin en uzun süren uluslararası tiyatro festivali olma özelliği taşıyan Adana Tiyatro Festivali, bu yıl yurt içinden 12, yurt dışından 9 olmak üzere toplam 21 oyuna ev sahipliği yapacak.
30 Nisan'a kadar devam edecek festivale yurt dışından Rusya, Makedonya, İspanya, İtalya, Gürcistan, Sırbistan ve Almanya'dan tiyatro toplulukları, Adana'da sanatseverlerle buluşacak. Festival boyunca Rusya'dan 'Romeo ve Juliet', Makedonya'dan 'Yaşlı Bir Palyaço Aranıyor', İspanya'dan 'The GaGfather', İtalya'dan 'Kütük Evi', Rusya'dan 'Anna ve Amiral', Gürcistan'dan 'Vişne Bahçesi' ve Sırbistan'dan 'Antigone' adlı oyunlar sahnelenecek. İspanya'dan gelecek Cia La Tal isimli grup sokak tiyatrosunun başarılı bir örneği olan 'Guguklu Saat' ile Doğal Park'ta Adanalılara keyifli bir açık hava gösterisi izletecek.
Türkiye'den ise hem Devlet Tiyatroları'nın hem de özel tiyatroların başarılı oyunlarının yer aldığı festivalde İstanbul Devlet Tiyatrosu "Giydirici", İzmir Devlet Tiyatrosu "Ermişler ya da Günahkarlar", Diyarbakır Devlet Tiyatrosu "Üç Kız Kardeş", Ankara Devlet Tiyatrosu "Gayrı Resmi Hurrem", Tiyatro Adam "Ivan Ivanoviç Var Mıydı, Yok Muydu?", Tiyatro Kare "Ahududu", Pürtelaş Tiyatro "Parçacıklar", Tiyatro Platform "Köpeklerin İsyan Günü", Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu "Kim Var Orada – Muhsin Bey'in Son Hamleti" adlı oyunları ile seyirciyle buluşacak.

Adana Tiyatro Festivali, genç sanatçıları desteklemeyi bu yıl da sürdürecek. Almanya'dan Tiyatro 28 "Sınır", yurt içinden Ya Da Tiyatro "Enayi", Tiyatro Hane "Yalanın Ardındaki" ve Fabrika Oyuncuları "4 Delikli Düğme" adlı oyunlarını Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Sanat Galerisi'nde sahneleyecek. Ayrıca festival boyunca atık malzemelerden kukla ve kostüm yapımı, çocuklarla mask yapımı, yaratıcı çamur çalışması, fiziksel tiyatro ve Karagöz konularında atölye çalışmaları düzenlenecek.

Festival 18 yılda 1 milyona yakın seyirciye ulaştı
Adana Tiyatro Festivali, 18 yılda 42 farklı ülkeden 94 yabancı tiyatro grubunu, yerli ve yabancı 6 binden fazla sanatçıyı ağırladı. Adanalıların yanı sıra tüm Türkiye'den tiyatro severlerin merakla beklediği festival, 1 milyona yakın seyirciye ulaştı. Türkiye'den özel tiyatrolar ve Devlet Tiyatroları'nın sahnelediği oyunlar da dahil toplam 339 oyun ve 730 temsil düzenlendi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Devlet Tiyatroları Sakıp Sabancı 27 Mart Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title