Haberler

Sabancı Üniversitesi Mezunları Bir Arada

Güncelleme:
Abone Ol

Sabancı Üniversitesi mezunları Türkiye'yi dünyaya taşıyor

Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Rektör Prof. Dr. A. Nihat Berker ev sahipliğinde 23 Temmuz 2012, Pazartesi akşamı Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nde mezun paylaşım toplantısı düzenlendi.

Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Prof. Dr. A. Nihat Berker'in gerçekleştirdiği açış konuşmalarının ardından dünyanın farklı ülkelerinde sanat, nanoteknoloji, yapay zeka, yapay organ nakli vb. alanlarda başarılar elde etmiş mezunlar söz alarak çalışmaları hakkında bilgi verdiler.

Toplantıda Sabancı Üniversitesi'nin farklı programlarından mezun olan; İlke Lütfi Kaya, Dr. Özge Akbulut, Murat Can Çobanoğlu, Sevil Kaynak, Sinan Tuncay, Orkun Karabaşoğlu, Kıvılcım Ayşe Coşkun, Dr. Tolga Sütlü, Hande Varsat, Berkem Mehmet, Melih Özsöz ve Emine Deniz söz alarak çalışmalarını anlattılar.

"Sakıp Sabancı'nın hayali, dünyanın her yerinde iş bulabilecek mezunlar yetiştirmekti"

Güler Sabancı açış konuşmasında, Sabancı Üniversitesi mezunlarının geldikleri noktalardan duyduğu gururu dile getirirken, "Sabancı Üniversitesi kuruluşunda bir dünya üniversitesi misyonu ile yola çıktı. Sakıp Sabancı'nın hayali dünyanın her yerinde iş bulabilecek mezunlar yetiştirmekti. Dünya üniversitesi olmanın anlamı da budur. Bunu gerçekleştiriyor olmaktan dolayı çok mutluyuz" dedi. Güler Sabancı konuşmasında, Sabancı Üniversitesi mezunları hakkında da bilgi verirken, mezunların ABD, Avrupa, Asya, Afrika ve Avusturalya'ya kadar uzanan bir coğrafyada kariyerlerine devam ettiklerinin altını çizdi.

İlke Lütfi Kaya: Microsoft'un GoldStar Ödüllü yöneticisi

Sabancı Üniversitesi Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği lisans programından 2008 yılında mezun olan İlke Lütfi Kaya, Microsoft Corporation'da (ABD) mühendis olarak çalışıyor.

İlke Lütfi Kaya, üniversite üçüncü sınıfın yazında Harvard Üniversitesi'nde, yapay zekanın multi agent systems alt dalı üzerine çalıştı. Bu çalışmada, satranca benzer bir platform aracılığıyla insanlardaki; kendisine iyi davranana iyi davranma, öç alma, dengesiz/dengeli olma vb. gibi duygusal ve mantıksal hareketleri bilgisayarlara öğretmeye çalıştılar.

İlke Lütfi Kaya Brown Üniversitesi'nde de yapay zeka üzerine çalışmaya devam etti. Dünya çapında birçok okulun yarıştığı yarışmada ekip olarak dördüncü oldular. Brown Üniversitesi'nde devam ederken, ikinci senesinde de aynı alanda bu sefer otomatik olarak internet reklamı veren bir bilgisayar programı ile dünya üçüncüsü oldular.

İlke Lütfi Kaya, Microsoft Amerika'da, üç yıl önce pazara giren ve pazarın %30'unu elinde bulunduran Bing'in core ranking takımında program yöneticisi olarak çalışıyor. ABD'de Seattle dışında, Almanya'da Münih ve Çin'de Pekin'de yürüttüğü projeleri var. İlke Lütfi Kaya, Microsoft'taki çalışmaları çalışmaları nedeniyle Goldstar Ödülü'ne layık görüldü. Ayrıca, iki patent başvurusu ve Microsoft Research China ile çalışmaları sonucu Technology Transfer Award ödülü var.

Dr. Özge Akbulut: Toplum için bilim çalışmalarına Marie Curie Fon Desteği

Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği lisans programından 2004 yılında mezun olan Özge Akbulut, Sabancı Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışıyor.

Dr. Akbulut, Harvard Üniversitesi'ndeki doktora sonrası araştırmaları sırasında düşük maliyetli sağlık tanı cihazları, ayrıştırma metotları ve mikrofabrikasyon teknikleri üzerinde çalıştı. Çalışmalarını yürütürken, Schlumberger Vakfı'nın gelişmekte olan ülkelerden çok sınırlı sayıda bilimkadınına verdiği "Geleceğin Öğretim Üyesi" bursunu kazandı. Şimdi, Sabancı Üniversitesi'nde, birçok biyoloji laboratuvarında kullanılabilecek uygun maliyetli hücre ayrıştırmaları üzerine çalışıyor. Dr. Akbulut, ülkemizdeki çalışmalarına başlamak için haziran ayında Avrupa Birligi'nin Marie Curie Kariyer Entegrasyon Fonu'nu aldı.

Dr. Özge Akbulut'un çalışma alanına giren "Tutumlu Bilim" yeni gelişmeye başlayan bir kavram; bilgi birikimi yaratırken, bu birikimin maliyetinin de düşünülmesi gerektiğini savunuyor. Toplum için bilim yapabilmenin ana şartı icat edilen yeniliğin insanlar tarafından ulaşılabilir olması, dünya nüfusunun yüzde 80'inin fakir olduğu düşünülürse, örneğin, satın alınabilir sağlık cihazları yapmanın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor.

Murat Can Çobanoğlu: Yapay zeka ile çocuklardaki karaciğer hastalıklarına çözüm

Sabancı Üniversitesi Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği lisans programından 2008 yılında mezun olan Murat Can Çobanoğlu, 2010 yılında Sabancı Üniversitesi Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği yüksek lisans programını tamamladı. Carnegie Mellon Üniversitesi'nde doktora çalışmalarını sürdüren Murat Can Çobanoğlu, burada "Olağanüstü Akademik Başarı Ödülü"ne layık görüldü. Murat Can Çobanoğlu, insanların aldıkları ilaçların vücuttaki etkisini bilgisayar ile ölçmeyi hedef alan araştırma projesi, çocuklarda rastlanan ve tedavisi mümkün olmayan karaciğer hastalıklarının iyileştirilmesi ve Çernobil, Japonya gibi örneklerde gördüğümüz radyasyon etkisi ile oluşabilecek hastalıkların azaltılması üzerinde çalışıyor.

Sevil Kaynak & Sinan Tuncay: Sezen Aksu "Vay" klibine büyük ödül

Sevil Kaynak, Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı lisans programından 2011 yılında mezun oldu. Freelance olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Sinan Tuncay, Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı lisans programından 2010 yılında mezun oldu. Yüksek lisans öğrenimini ABD New York'ta bulunan School of Visual Arts'ta tamamladı.

Sevil Kaynak ve Sinan Tuncay, Sezen Aksu için hazırladıkları klip ile Kral TV ve Altın Kelebek ödüllerine layık görüldüler.

Orkun Karabaşoğlu: "Hedef; yerli otomobilde hibrid motor olmalı"

Sabancı Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği lisansüstü programı 2008 mezunu olan Orkun Karabasoğlu, doktora çalışmalarına Carnegie Mellon Üniversitesi'nde devam ediyor. Orkun Karabasoğlu, elektrikli otomobillerin optimal tasarımı ve kontrolü üzerine çalışıyor. Akıllı kontrol sistemleriyle aracın bataryası %30 oranında küçülüyor, %20 oranında da daha küçük bir motor kullanılıyor.

Kıvılcım Ayşe Coşkun'un enerji verimliliği çalışmalarına 450 bin USD'lik NSF Kariyer Ödülü verildi

Sabancı Üniversitesi Mikroelektronik Mühendisliği lisans programından 2003 yılında mezun olan Kıvılcım Ayşe Coşkun, Boston Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışıyor. Kıvılcım Ayşe Coşkun, yeni yardımcı doçentlere verilen National Science Foundation (NSF) CAREER Ödülü'nü aldı.

Amerika'da toplam enerji tüketiminin %5'ini oluşturan bilgisayar sistemleri enerji tüketimini düşürecek çalışmaları ekibi ile birlikte yürütüyor. NSF ödülü ile gelen 450 bin USD'lik fonu 5 sene boyunca çalışmaları yürütmek için kullanacak.

Dr. Tolga Sütlü: Dünyanın ilk yapay organı geliştirdi

Sabancı Üniversitesi Biyoloji Bilimleri ve Biomühendislik lisans programından 2004 yılında mezun olan Tolga Sütlü, doktora öğrenimini Karolinska Institute'da tamamladı. Dr. Sütlü, İsveç'te yapılan ilk yapay organ nakli ameliyatının ekip üyesi. Nano biyoloji çalışmaları ile yapay organ çalışmaları yürüten Dr. Tolga Sütlü, özellikle kanser hastaları için umut vadeden öncü bilimsel çalışmalarda yer alıyor.

Hande Varsat: "İspanya'da Transit Geçit"

Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı lisans programı 2005 mezunu olan Hande Varsat çalışmalarını sanatçı olarak sürdürüyor. Hande Varsat yurtdışında ve yurtiçinde kişisel ve karma sergiler açtı. İspanya da da kişisel sergi acan Hande Varsat'ın çalışmalarında özellikle toplum içinde kadın ve kadının geleneksel ile modern arasındaki sıkışmış rolü üzerine hazırladığı eserleri bulunmaktadır.

Berkem Mehmet: NSF'den Atomik kuvvet Mikroskobu tasarımına destek

Sabancı Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği lisans programından 2010 yılında mezun olan Berkem Mehmet, yüksek lisansına University of Illinois at U-C'de devam ediyor. Berkem Mehmet, Fullbright Bursu ile sürdürdüğü yüksek lisans öğreniminde, çok değişkenli sistemlerin modellenmesi ve kontrolü üzerine çalışıyor.

Berkem Mehmet, nanoteknolojide çok önemli olan atomik kuvvet mikroskobu üzerinde çalıştı. Proje kapsamında, nano ölçekteki parçacıkların çok daha hızlı ve iyi taranması için çokdeğişkenli bir atomik kuvvet mikroskobu tasarladılar. Çalışmaları, kontrol mühendisliği alanındaki en prestijli konferanslardan American Control Conference'ta sunuldu. Bu proje National Center for Supercomputing Applications ve National Science Foundation tarafından destekleniyor ve devam ettiriliyor.

Melih Özsöz: Çöp(M)adam'ı dünyaya taşıdı

Sabancı Üniversitesi Toplumsal ve Siyasal Bilimler lisans programından 2004 yılında mezun olan Melih Özsüz, İktisadi Kalkınma Vakfı'nda uzman olarak çalışıyor. Melih Özsöz, 1 Aralık 2012 tarihinde Barcelona'da düzenlenecek "TEDX Women"da konuşmacı olacak. Melih Özsöz, Çöp(M)adam Projesi'nin yaratıcılarından. Toplumsal ve siyasal bilimler alanında özellikle AB ilişkileri üzerine 20'den fazla kitabı bulunuyor.

Emine Deniz: Arap Baharı'na multi disipliner yaklaşım "demokratik, sosyal ve ekonomik haklar"

Sabancı Üniversitesi Üretim Sistemleri Mühendisliği lisans programından 2006, Ekonomi yüksek lisans programından 2010 yılında mezun olan Emine Deniz, doktora öğrenimini New York Üniversitesi'nde sürdürüyor. Emine Deniz, Arap Baharı - Siyasi ve Ekonomik Sebepleri üzerine çalışıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Sabancı Üniversitesi Can Çobanoğlu Sinan Tuncay Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title