Saç Dökülmesinde Mucize Tedavi Yok!
Sorununuz saç dökülmesi. Çevrenizde önerilen geleneksel "ilaç"ların haddi hesabı yok. Kötü haber şu: İşe yaramayacaklar. İyi haber: Elbette çaresiz değilsiniz, saçlarınıza kavuşmanın yolu var.
"Isırgan otunu kaynatıp suyuyla saçları durulamak çok işe yarıyormuş", "Hayır! En iyisi saç diplerine sarımsak sürmekmiş", "Yosun maskesi çok faydalıymış"… Saçlarının dökülmeye başladığını fark edip, çözüm aramaya başlayanların ilk duydukları cümleler bunlar. Çok da doğal. Herkes kolay, basit ve son trendlere uygun "doğal ve organik" çözümlerin peşinde. Peki bu yağlar, karışımlar, otlar, çaylar işe yarıyor mu?
İşin doğrusunu, konunun ehil isimlerinden World FUE Institute'un başkanı ve ASMED Özel Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Koray Erdoğan açıkladı. Saç ekimi konusunda pek çok bilgi kirliliğinin yaşandığını söyleyen Dr. Koray Erdoğan, "Pek çok doktor arkadaşım gibi geleneksel tıbba ben de tamamen karşı değilim. Ancak bunlar, büyük bir bilgi kirliliğine neden oluyor ve sağlığı olumsuz etkileyen çok ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Her şeyden önce çok fazla alternatif yöntem var. Ve hangisi gerçekten geleneksel tıp, hangisi ticari amaçla uydurulmuş şeyler, hangisi sağlığımıza zararlı, ayırt etmek çok zor. Özellikle de saç dökülmesi gibi nedeni son derece açık bir alanda, bu yöntemlerin işe yaradıklarına kesinlikle inanmıyorum" diye konuştu.
Saç dökülmesinin öteden beri yaşanan ve hem kadınları hem de erkekleri etkileyen bir sorun olduğuna dikkat çeken Dr. Erdoğan, ancak her iki cinsiyetin saç kaybı yaşadıkları dönemlerin ve nedenlerin çok farklı olduğunun altını çizdi. Kadınlarda saç dökülmesinin en çok görüldüğü dönemlerin lohusalık ve menapoz olduğunu anlatan Dr. Koray Erdoğan, erkeklerde ise saç kaybının, ağırlıklı olarak genetik faktörlere bağlı olarak 20'li yaşlardan itibaren saç incelmesi ve ön, yan ve tepe bölgelerinde dökülme olarak görüldüğünü bildirdi. Dr. Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:
"Erkeklerde bu durum, dihidrotestesteron dediğimiz hormona bağlı ortaya çıkıyor. Ancak testesteron kelimesini görünce düşülen bir hata var. Genelde bunu şöyle anlıyor insanlar: 'Benim hormon düzeyim yüksek; onun için çok saçım dökülüyor.' Hatta bu nedenle birçok erkek kelleşmeyi bir övünme vesilesi olarak kullanıyor. Ancak gerçek durum bu değil. Erkeklerdeki dökülmenin sebebi, saçımızın dihidrotestesteron hormonuna olan duyarlılığının genetik olarak kişiden kişiye farklılık göstermesi. Yani genetik olarak geçen, kişinin saç köklerinin o hormona olan duyarlılığı. Sonuç olarak en önemli sebebi genetik olan bir sorunun çözümü de elbette aktarda değil. Dolayısıyla saç dökülmesine kalıcı çözüm arayanların boşuna zaman ve para harcamamaları için yapmaları gereken saç ekimi yapan, medikal tedavileri düzenleyen tıp doktorlarına başvurmaları."