Haberler

Sadettin Ökten'den Çarpıcı Bir Modernizm Analizi

Güncelleme:
Abone Ol

Aydınlanma'dan İslam toplumlarına, Osmanlı'dan Cumhuriyet dönemine ve günümüz Türkiyeli Müslüman'ına uzanan eleştirel bir bakış.

ÖRSELENMİŞ OSMANLI'DAN MEDENİYET UMUDUNA

"Bundan sonra insanlara ve bizim topluma yeni ve daha kalıcı bir şey lazım olacak. O lazım olacak şeyin adını kim doğru koyar, zamanın ruhunu kim doğru okur ve Kaderullah'ın yardımını alırsa, o üretir buradan çıkacak olan medeniyet tasavvurunu. Zamanın ruhunu kim okursa gelecek de onundur. Bir Müslüman olarak hayata bakıyorsam, bir Osmanlı Müslüman'ı, bir Türk Müslüman'ı olarak hayata bakıyorsam niye olmayacak diyeyim? Pekâlâ olur derim."

Sadettin Ökten, Müslümanlığın umdeleriyle mühendisliği bir arada yaşamak ve öğretmek gibi bir imtihanın içine doğmuş. Din ise onun için bir kimlik meselesi değil, hayatın bizzat kendisi. Parayla imanın aynı yerde buluşabileceğini ama Türkiyeli dindarların bunu yapamadığını düşünüyor, İslam dünyasının ruhi fukaralığından söz ediyor.

Osmanlı onun gözünde kadim medeniyetimizin son yorumu, fakat Osmanlı'ya bakamıyoruz!

Sadettin Ökten'in babası, kızının başını örtüp örtmemesine karışmayan, Demokrat Partili, İmam Hatip Liselerinin kurucusu, Cerrahi Tekkesi mensubu. Kendisi, Rönesansın da, sanayi devriminin de, aydınlanmanın da "Ol!" emriyle gerçekleştiğine inanan Osmanlı bakiyesi bir inşaat mühendisi. Osmanlı'nın kadim medeniyetimizin son halkası olduğunu ve Osmanlı'yı anlamadan bir şey üretmenin mümkün olmadığını söylüyor.

Sadettin Ökten, modern zamanların içini boşalttığı pek çok kavramı çocukluğundan itibaren hayatın içinde bulmuş olan 'zamansız' bir Müslüman aydını. Türkiye'de Müslümanlar para kazanmaya başladığında dinin de 'hal' olmaktan çıktığını, yapılan bir uygulamaya dönüştüğünü belirtiyor.

Örselenmiş Osmanlı'dan Medeniyet Umuduna, 1800'lü yıllardan 2000'lere uzanan, siyasi ve sosyal pek çok dönemi, pek çok İstanbul'u, farklı ahlak, sosyal yaşantı, eğitim anlayışlarını aktaran, dinin hayattaki farklı karşılıklarına değinen bir kitap. Muhafazakârlık, varlık, zaman, imtihan, dua, mit, faşizm, tasavvuf, haz gibi kavramların içini güçlü bir kalple ve aydın bir zihinle dolduran güçlü bir nehir söyleşisi.

İşte zamanı kutsayan, 'vaktin babası' olma iddiasındaki bir mutasavvıfın gözünden modernizm ve kapitalizm analizi… Aydınlanma'dan İslam toplumlarına, Osmanlı'dan Cumhuriyet dönemine ve günümüz Türkiyeli Müslüman'ına uzanan eleştirel bir bakış.

Kitabın Bölümleri

BİRİNCİ BÖLÜM: OSMANLI BAKİYESİ BİR AİLE

Celalettin Ökten ve hanesi
Arkadaş ya da hoca değil, baba!
Celalettin Hoca'nın rüya tabirleri
Tanbur

İKİNCİ BÖLÜM: ÇOCUKLUK VE DELİKANLILIK

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: MÜHENDİSLİK, DİNDARLIK, MUHAFAZAKÂRLIK

Mühendislik öğretmek
Mühendislik ve zaman
Mühendislik ve yaratılış
Mühendislik ve ideoloji

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: DİNDARLIK VE TECRÜBE

BEŞİNCİ BÖLÜM: VARLIK, ZAMAN, TASAVVUF

ALTINCI BÖLÜM: BİR MEDENİYET TASAVVUR ETMEK

Başka bir Gazali
Osmanlı, Türk, modernlik
Türk imajı
Modern insan: Dün-bugün-yarın
Mit, ilham, inanç: Bizim faşist devletimiz
Zayıf entelijansiya, güçlü devlet


YEDİNCİBÖLÜM: İSLAM DÜNYASI'NDA İÇ SIKINTISI

"Rabbena, hep bana!" çağı
Sağın hırsı, solun taassubu

SEKİZİNCİ BÖLÜM: ŞEHİR YA DA MEDENİYET

Şehrin dini
Kalkınmadan şüphe etmek
Nasip ve kapitalizm
İslam şehrinin farkı
Şehirler ve insanları
Tekkesiz cami: Modern şehirde dindarlık
Haz ve günah, tekke ve nefis

DOKUZUNCU BÖLÜM: İSTANBUL: TAHAYYÜLDEN GERÇEĞE

İstanbul değişiyor
İstanbul'un görgüsü

Sadettin Ökten

1942'de İstanbul'da doğdu. 1959'da Vefa Lisesi'nden, 1964'te İTÜ İnşaat Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı yıl İTÜ Mimarlık Fakültesi'nde akademik hayata başladı. 1971-73 yıllarında ABD'de misafir doktora öğrencisi olarak bulundu. Askerliğini 1974-75'te Genelkurmay'da yaptı. 1977'de doktor unvanını aldı. 1979-80 akademik yılında Belçika'da misafir araştırmacı olarak bulundu. 1982'de doçentliğe yükseltildi. 1985'te MSGSÜ Mimarlık Fakültesi'ne geçti. 1989'da profesör unvanını aldı. 2004'te kendi isteği ile emekliye ayrıldı. Halen kendi ilgi alanında çalışmalarına devan etmektedir.

'Örselenmiş Osmanlı'dan Medeniyet Umuduna'

Teknik Özellikler

Yazar: Sadettin Ökten

Söyleşi: Ayşe Çavdar

Yayınevi: Hayykitap - 234

Kategori: Söyleyecek Sözü Kalanlar - 10

Türü: Din / Politika / Sosyoloji

Birinci baskı: Ocak 2014

Sayfa sayısı: 204

Ebat: 13,5 x 19,5 cm

Fiyatı: 14 TL

ISBN: 978-605-5181-47-5

Barkod: 9786055181475

Kaynak: Bültenler / Güncel

Millî İstihbarat Teşkilatı Sadettin Ökten İstanbul Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title