Safahat Hafızı Ömer Çam Hoca Sultanbeyli'de Anıldı
Safahat hafızı Ömer Çam Hoca, vefatının 10. yılında Sultanbeyli Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelle anıldı.
Yetiştirdiği profesör, bürokrat gibi değerli talebelerle "Hocaların Hocası" olarak anılan Safahat Hafızı Ömer Çam Hoca'yı Sultanbeyli Belediyesi bu yıl da unutmadı. Çam Hoca vefatının 10. yılında öğrencilerinin ve oğullarının da katıldığı panelle anıldı.
HAYATINI EĞİTİME VAKFEDEN ÇINAR
İlk İslam Enstitüsü öğretim görevlisi, Ordu Ünye Lisesi'nin kurucusu, hayatını eğitime vakfederek binlerce öğrenci yetiştirmiş Ömer Çam Hoca adına düzenlenen anma programı için Sultanbeyli Kültür Merkezi doldu. Programa Sultanbeyli Kaymakamı Mehmet Ceylan, Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Temel Başalan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Vefa Vedat Budak, AK Parti İlçe Başkanı Ali Sevinç, Ömer Çam hocanın oğulları Doç. Dr. Fatih Çam ve Prof. Dr. Kamil Çam, öğrencileri olan akademisyenler ile vatandaşlar katıldı. Sultanbeyli Belediyesi ile Ordulular Derneği, Akkuşlular Derneği ve Ünyeliler Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği panel öncesinde Ömer Çam hocanın hayatını anlatan belgesel film izlendi.
Prof. Dr. Kamil Çam: "Babam Akkuşludur ama ben artık onu Sultanbeylili olarak görüyorum"
Açılış konuşmasını yapan Ömer Çam hocanın oğlu Doç. Dr. Fatih Çam, programı hazırlayan herkese teşekkür etti ve "Bu toplantılar yapıldıkça babamı daha çok özlüyorum. Gençliğe hizmet açısından, babamın notlarından yola çıkarak bir Ömer Çam külliyesi kurulması ve eğitim sempozyumu düzenlenmesi önemlidir. " dedi. Çam, bu anlamda akademik kurulların oluşturulmasını dilediğini söyledi ve Ömer Çam hocanın öğrencilerinden İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e ilgisinden ve programlara katkısından dolayı teşekkür etti.
Ardından konuşan Prof. Dr. Kamil Çam "Bu salonda ben Ömer Çam ailesinin fertlerini görüyorum. Babam Akkuşludur. Hayatının önemli bir kısmı Ünye'de geçmiştir. Kabri Maltepe' dedir. Ama son 4-5 yıldır Sultanbeyli'de yaşatılmaktadır. Bu yüzden ben babamı artık Sultanbeylili olarak görüyorum." dedi.
Keskin: "O, altın neslin yetiştirilmesinde ömrünü fedâkârca harcadı"
Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin ise "Bize eğitim yatırımını bırakan hocaların hocası Ömer Çam hocamızın vefalı dostlarının katıldığı bu anma programında, onun ne kadar vefakar ve eğitim odaklı bir yaşamının olduğunu hatırlatarak sözlerime başlamak istiyorum." dedi ve Çam hocanın eğitimci kişiliğinden örnekler verdi. Onu andıkça manevi varlığını hissettiklerini söyleyen Keskin "O, eğitim gönüllüsüydü. O, bir neslin inşasında, altın neslin yetiştirilmesinde ömrünü fedâkârca harcamış bir isimdi. Aramızdan ayrılışının acısı hep taze olsa da hocamızı vefatının 10.yılında yine Sultanbeyli'de anmanın huzurunu yaşıyoruz. O, hayat devam ettikçe hep hatırlanacak ve hayırla yâd edilecektir." dedi. Anma programlarına her yıl katılan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in Meclis'teki bütçe görüşmelerinden dolayı, programda bulunamadığını belirten Keskin, tüm konuklara Bakan Şahin'in selamını iletti.
Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Nuh Aslantaş yönetiminde başlayan panelde Aslantaş, Çam'ı rahmetle andığını söyledi ve slayt gösterisi eşliğinde hocanın hayatını özetledi.
ÖRNEK ŞAHSİYET ÖMER ÇAM HOCA
İlk konuşmayı yapan Prof. Dr. Mahmut Çamdibi, okul yıllarında kendisiyle aynı odayı paylaştığını söyledi ve o dönemde ondan, eğitime dair çok önemli şeyler öğrendiğini belirtti. Çamdibi "Özellikle gençlere sesleniyorum, örnek alacağınız insanları iyi seçin. Hocanın hayatında örnek alınacak çok önemli detaylar vardır." dedi ve kendisiyle yaşadığı anılarından bahsetti. Çamdibi konuşmasının sonunda Ömer Çam hocanın yol gösterici olduğunu söyleyerek " Sultanbeyli'nin bir caddesine adını vermek çok anlamlı olacaktır." dedi.
Prof. Dr. Faruk Bayraktar da, "Ömer Çam hoca benim hocam, müdürüm ve beni enstitüye kazandıran tez danışmanımdır." dedi ve hocanın klasik düşüncenin son halkalarından olduğunu söyleyerek kendisine olan katkısını anlattı.
Prof. Dr. Abdurrahman Dodurgalı ise "Ömer Çam hocamızı anmakla yetinmemeli ve onu anlamalı, hatta yaşamalıyız." dedi. Hayatından örnekler anlatan Dodurgalı, " Izdırabın adamı olma yolunu seçen hocamızın davranışlarının altındaki manayı, kafa yapısını anlamalıyız." dedi.
Panel, akademisyenlerin konuşmasının adından sona erdi.