Sagalassos, 'Dünya Kültür Mirası' Listesinde
Burdur'un Ağlasun İlçesi'nde bulunan 'Sagalassos Antik Kenti', Dünya Kültür Mirası listesine alındı.
Burdur'un Ağlasun İlçesi'nde bulunan 'Sagalassos Antik Kenti', Dünya Kültür Mirası listesine alındı.
Sagalassos Antik Kenti'nde bulunan 'Antoninler Çeşmesi'ndeki heykellerin kopyalarının açılışından önce konuşan Burdur Valisi Süleyman Tapsız, UNESCO'nun 'Dünya Kültür Mirası' yedek listesinde bulunan Sagalassos Antik Kenti'nin, asil listeye alındığını belirtti.
Torosların incisi Sagalassos Antik Kenti'nde tarihi Antoninler Çeşmesi'nin heykel benzerlerinin açılışı yapıldı. 1400 rakımlı Antik Kent'te gerçekleştirilen törene Vali Süleyman Tapsız, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, Ağlasun Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Ağlasun Belediye Başkanı Aydın Kaplan, daire müdürleri ve davetliler katıldı. Burdur'un birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten Vali Tapsız, "Burdur tarih açısından çok zengin bir şehir. Antik şehirler, ülkelerin, şehirlerin geçmişe açılan bir nevi kapıları durumundadır. Sagalassos bizleri Pisitya'ya, Roma'ya hatta İskender'e kadar götürmektedir" dedi.
3 BİN YILDIR AYAKTA
Sagalassos'la ilgili bilgilerde veren Vali Tapsız şunları söyledi:
"Milattan sonra 590 yılında meydana gelen bir depremle şehir yerle bir oldu. Toprak altında kalan Sagalassos bu sayede günümüze ışık tutacak şekilde 3 bin yıldır ayakta kaldı. Geçen yıl 28 Ağustos'ta Antoninler Çeşmesi 3 bin 500 parçanın bir araya getirilmesiyle restore edildi ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından açılışı yapıldı. Burada adeta suyla tarih bu çeşmeden akıtılmıştır. Sagalassos'tan çıkan eserler Burdur Müzesi'nde sergileniyor. Müzede bulunan 6 heykelin birebir kopyaları yapıldı ve bugün Antoninler Çeşmesi'nde orijinal yerlerine yerleştirildi. "
Tapsız'ın konuşmasının ardından Sagalassos'ta bulunan, Diyaniassos, Asklepios, Koronis, Nemesis ve Glykon heykellerin repliklarının (kopyaları) orijinal yerlerine konularak açılışı yapıldı. - Burdur / Ağlasun