Haberler

"Sağdan Sola Anlayışı Soldan Sağa Hale Geldi"

Güncelleme:
Abone Ol

Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, TVNET ekranlarında Ali Değermenci'nin konuğu oldu, gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Manşet programı yine gündem oluşturacak bir programla bugün ekranlardaydı.

Ali Değermenci: Yüzde seksen dört politikacılara güvenmiyorlar. Neden?

TÜRKİYE'DE DEVLETİ YÖNETİLİR HALE GETİRDİ

H. B. Kahraman: Siyaset krizi var, demokrasi krizi var. Kimlik krizi var. Şimdi Türkiye bunları aynen 1990'larda yaşadı. Bizim o on yılımız kimlik, siyaset, cumhuriyet laiklik yönetim, devlet krizleri ile geçti. Türkiye oradan çıktı. Yani 2002 sonrasında Türkiye'nin başardığı büyük işlerden biri üç büyük çatlağını onarmasıdır. Kürt meselesini iyi kötü bir noktaya getirdi. Başörtüsü meselesini konusunu iyi kötü bir yere getirdi ve Türkiye'de devleti yönetilir, siyaseti iyi yönetimi sağlayabilir bir unsur haline getirdi.

FRANSA'NIN TÜRKİYE'YE KARŞI MENFİ BİR TUTUMU YOK

A.Değermenci: Türkiye'nin ilerleyen AB macerası var. Biraz maceraya dönüştü aslında. Burada Sarkozy ile Merkel'in birlikteliği buna engeldi. Hollande bunu biraz hafifletti, yumuşattı. Belirli şeyler açılabilir dedi. Böyle midir? Yoksa Fransa'nın bakışı genel anlamda değişti mi?

H. B. Kahraman: O zaten, Sarkozy'nin kişisel bakışıydı. Fransa'nın Türkiye'ye karşı böyle menfi bir tutumu yok. Fransızlar imparatorluk geleneğinden geldikleri için Osmanlı tarihini de çok yakından bildiklerinden Türkiye'ye daima dikkatli bakmışlardır. Türkiye'yi önemsemişlerdir. Bu Sarkozy'nin nedenini bilmeden yaşadığımız kişisel bir krizdi. Hollande daha akıllı bir adam.

A.Değermenci: Cumhuriyet tarihini özellikle yazmaya devam ediyorsunuz. Yeni çıkan bir kitabınız var. "Türkiye'de Görsel Bilincin Oluşumu". Burada özellikle Osmanlı'dan Türkiye'ye geçerken ya da bugüne geçerken resim sanatı üzerinden modernleşmesini anlatıyorsunuz. Burada bütünleşen Fransa.

SAĞDAN SOLA ANLAYIŞI SOLDAN SAĞA HALE GELDİ

H. B. Kahraman: Bizim Cumhuriyetimizin temelini oluşturan pozitivizm Fransa'nın inşaat ettiği bir düşünceydi. Figür resminin olmadığı bir kültürden figür resmine geçiyorsunuz. Sağdan sola yazmışsınız. Bütün kültürün bu yönde oluştuğu bir anlayışı şimdi sağdan sola çeviriyorsunuz. Bunlar bir ülkenin bir bilincin kısa sürede kolaylıkla altından kalkabileceği unsurlar değil. Ne kadar zor olduğunu ve oradan nereye geldiğimizi göstermek için ben bu kitabı yazdım.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Hasan Bülent Kahraman Nicolas Sarkozy Türkiye Fransa Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title