Haberler

Sağlık Çalışanlarına Şiddet Uygulayan Magandalara Ceza Geliyor

Güncelleme:
Abone Ol

Doktor ve hemşireler başta olmak üzere sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan magandalara tutuklu yargılama ve yüksek ceza geliyor.

Doktor ve hemşireler başta olmak üzere sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan magandalara tutuklu yargılama ve yüksek ceza geliyor.Star Gazetesi'nin haberine göre, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarına devlet el koydu. Acil servislerde yeniden polis bekleyecek, mevzuatta yer alıp kağıt üzerinde kalan cezalar uygulanacak.

"DOKTORU DARP ETTİM, EVİME DÖNDÜM' DÖNEMİ SONA ERECEK"

TTB'nin öncelik ettiği taslak yasalaşırsa, şiddete karışanlar tutuklu yargılanabilecek ve 'doktoru dövdüm, evime döndüm' denemeyecek.Doktorlara ve sağlık çalışanlarına saldırılar, salgın bir hastalık gibi... Son 5.5 yıldaki şiddet olayları 79 bin 946'ya ulaştı. Sağlık Bakanlığı Beyaz Kod avukatlarının peşine düştüğü hastane magandaları için 34 bin 510 dosya incelemeye alındı, açılan dava sayısı 4 bin 764'e çıktı.

'SAĞLIKTA ŞİDDETE SON'

Sağlık, Adalet ve İçişleri Bakanlıkları arasında hastanelerdeki şiddete yönelik kısa, orta ve uzun vadeli önlemler üzerine görüşmeler sürerken, Türk Tabipler Birliği'nce hazırlanıp TBMM Adalet Komisyonu'na sunulan,mevcut yasalara ek maddelerle 'Sağlıkta Şiddete Son' vermeyi amaçlayan yasa taslağında, hastane magandalarının 'Doktoru dövüp, evime döndüm' dönemini sona erdirecek, tutuklu yargılanma ve yüksek ceza ile caydırıcılığın arttırılması önerileri getiriyor. Hastanelerdeki şiddet olaylarındaki artış üzerine, Sağlık Bakanlığı tarafından 14 Mayıs 2012'de avukat, hukukçu, psikolog ve sosyal hizmetlilerden oluşturulan Beyaz Kod Birimi de sağlıkta şiddet olaylarını incelemeye alındı.

BİNLERCE DAVA AÇILDI

Birimin acil durumlar için oluşturduğu 'Alo 113' hattına beş buçuk yılda doktor, hemşire, hasta bakıcı, 112 çalışanı tarafından tam 79 bin 946 başvuru yapıldı. 2013 yılında 10 bin 715 olan şiddet mağduru sağlık çalışanının, 2014'te 11 bin 174'e, 2015'te 11 bin 881'e, 2016'da 13 bin 011'e, 2017'de 13 bin 509'a çıktı. 2018'in ilk altı ayındaki rakam ise 7 bin 656'ya ulaştı. Adliyeye yansıyan şiddet olaylarının 4 bin 847'sinin iddianamesi tamamlandı ve dava açıldı. Binlerce soruşturma ise savcılık aşamasında.

ŞİDDETİN BEŞ NEDENİ

Sağlık Bakanlığı ile sivil ayağı temsil eden meslek odaları, sendikalar ve uzmanlar sorunun kaynağı konusunda aynı fikirde: Kışkırtılmış sağlık talebi, poliklinik rahatsızlıklarının acilden servislerden talep edilmesi, personel yetersizliği, medya faktörü ve caydırıcı olmayan yasal boşluk.

DOKTORU DÖVDÜM EVİME GİDİYORUM DÖNEMİ BİTİYOR

Caydırıcılığın artırılması için ilgili tüm kesimlerin görüşünü alarak hazırladıkları Sağlıkta Şiddete Son yasa tasarısını TBMM Adalet Komisyonu'na sunduklarını belirten İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi ve aile hekimi Doktor Recep Koç, "Sağlıkta Şiddet Yasası kabul edilirse, 'Doktoru dövdüm, evime döndüm' dönemi kapanacak. Doktora şiddet uygulayan, tutuklu yargılanacak. Cezası ise görev başındayken olması üzerine yüzde 50 arttırılacak şekilde 2-4 yıl arasında olacak" diye konuştu.

104 MİLYON FAKE HASTA

Sorunun kaynağını rakamlarla anlatan doktor Recep Koç, şunları söyledi:

"Sağlıkta, halkın beklentileri çok yükseldi. Vatandaş bir sağlık kuruluşuna girdiğinde, her isteğinin halledileceğine ve kendi istediği gibi biteceğini sanıyor. 'Ben bu ilacı istiyorum, bu raporu istiyorum, hastama özel ilgi istiyorum' diyor. Nüfusumuzda 80 milyon ama geçen yıl acil servislere başvuru oranı 130 milyon. Çünkü randevuyla polikliniğe gitmesi gereken hasta acil serviste bir saat içinde muayene olup, laboratuar ve röntgen işlemlerini tamamlıyor. Acil servise gelen hastaların sadece yüzde 20'si gerçekten acil hastası. Ayrıca aile hekimliği sistemini tam devreye sokamadık. Kışkırtılmış sağlık talebi var. Bir doktor can veremez, alamaz. Allahın verdiği canı alamaz ya da veremez."

MEVZUAT UYGULANACAK

Konuyla yakından ilgilenen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İçişleri ve Adalet Bakanlıkları ile kısa, orta ve uzun vadeli çözümler için görüştükten sonra kısa süre önce yaptığı açıklamalarda, mevzuatta olup da kağıt üzerinde kalan cezaların uygulamaya konulmasını amaçladıklarını, sonrasında cezaların arttırılması gibi tedbirlerin de gündeme gelebileceğine dikkat çekti.

CAYDIRICILIK ARTACAK

İlk etapta, en çok şiddet olayının meydana geldiği 201 hastanenin acil servisinde polis noktasının oluşturulacak. Saldırıya uğrayan hekimlerin karakolda saldırganla birlikte ifade vererek psikolojisinin etkilenmemesi ve hastane düzeninin bozulmasının da önüne geçmek için doktorların sağlık merkezlerinde ifadeleri alınacak. Şu andaki görüşmeler bakanlıklarda yeni bir yasa taslağına dönüşmemiş olsa bile caydırıcılığın sağlanması ve yetersiz kalması durumunda yasalardaki cezaların artması gündemde.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

3.Sayfa Sağlık Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (190)

MADALYONUN DİĞER YÜZÜ:

AYNI ADALET DOKTORLAR İÇİNDE GEÇERLİMİ ÖRNEĞİN HASTAYLA İLGİLENMEYEN VEYA UMURSAMAYAN HOR GÖRÜP DİK DİK KONUŞAN DOKTORLAR İLGİLİ BİRİME ŞİKAYET EDİLDİĞİNDE YAPILAN İŞLEMLERDE AYNI OLSUN AYLAR SONRA SADECE SIRF İŞLEM YAPILMADI DENMESİN DİYE DOKTORA UYARI KAĞIDI GİTMESİN. . SUÇU İSPATLANAN DOKTORLARADA GEREKLİ CEZALAR UYGULANSIN. . . ŞİDDETE KARŞIYIM AMA AMAN DOKTORA SESİNİ BİLE CIKARTMA HAPSE GİRERSİN ZİHNİYETİ. DOKTORLARIN Bİ KISMININ BİYERLERİNİ KALDIRIR DİYE DÜŞÜNÜYORUMMM

Yanıtla1216
CAHO:

Mental Retarde

03
VAYYY BEE:

ADAM GİBİ ÇALIŞANA KİMSE BİR ŞEY DEMİYOR. HASTA SIRA BEKLERKEN SEN İLAÇ SATAN FİRMALARI KABUL EDERSEN MESAİ SAATİNDE ÇAY SİGARA KEYFİ YAPARSAN HEMŞİRE İLE STAJYER İLE KOMİK VİDEOLAR İZLEYİP KAHKAHALAR ATIP KEYİF YAPARSAN DAYAĞI YERSİN

Yanıtla189
KAYSERİLİ VAYY CEE YAZAN MALA CEVAP:

LAN İKİZ DİNGİLLER SAATLERCE DOKTORUN KEYFİNİ BEKLEMEK HOŞUNUZA GİDİYOR HERHALDE. DOKTOR AVUÇ DOLUSU PARAYI BENİM ÜÇ KURUŞLUK MAAŞIMDAN KESİLİP VERİLİYOR. KİMİN İÇİN OKUDU. EGPLARINI TATMİN ETMEK İÇİN Mİ İNSANLARIN SAĞLIK SORUNLARINI GİDERMEK İÇİN Mİ

14
vayy cee:

sen kimsin be dayak atma yetkisini kendinde görüyorsun.

30
saygı:

yukarıda yazılan şiddetin beş nedeni içerisinden; personel yetersizliği sayıca yetersizlik mi yoksa hasta ile ilişki kurabilme yetersizliği mi?Allah aşkına bu tür haberlerin altındaki yorumlara hiç mi bakmazsınız ? hiç mi insanlara sormazsınız niye şiddet var diye?buradaki yorumların en az ? nı neden doktorların kötü muamelesinden yakınıyor acaba ? Vatandaş insan yerine konmak ve saygı görmek istiyor.

Yanıtla1115
Empati:

Sanada kaldırabileceğin yükün beş mislini verelimde, sende her gün güle oynaya işini yap bakalım yapabiliyor musun. İnsan yerine konmak isyenin şiddedi meşru görmesi biraz komik ve ironik

16
SAMSUN:

ONLARDADA SOÇ YOK DEĞİL İNSANLARLA KONUŞURKEN YÜZÜNE BAKMAK LAZIM AŞŞALAMADAN KONUŞMAK LAZIM KİMSE DURUP DURURKEN ŞİDDET GÖSTERMEZ

Yanıtla1313
Hadi lan ordan:

Doktor dövmek ne lan.eğer birinin bir sağlık çalışanına. Bahsedilen gibi bir davranışı görürsem meşru müdafaayı çok fena aşarım.doktorlar dayak yemek içinmi doktor oluyor.hatalıysa git şikayetini yap.savcılıklar var bilim kurulları var.hee cezasını ben veririm diyenede devletin güzel cevapları var.meşru müdafaada bunlardan en küçüğü.sonra polisi savcıyı görünce pişmanım abi dersin.hayat kurtarmak için çalışanlara saygı gösterilsin.

Yanıtla520
saygı:

eşim oğlumun alçıya alınan kolunun tedavisi aşamasında kontrol için gittiğinde , doktor çekilen filme bile bakmadan işlem yapmış . bende şikayet etmek istedim hastane yetkilisi başka doktor önerdi ben kabul etmedim sonuç çıkmayacağını bile bile şikayet ettim . tek derdim doktora bi yetkilinin çıkıpta '''' lütfen böyle yapmayın ''''diye ikaz etmesi idi kurula girdi ve bana cevap geldi. '''' şu isimdeki hastaya falan saatte gerekli işlemler yapılmıştır. marko paşaya anlat derdini!!!!

10
Tüm 190 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title