Haberler

Sağlık İçin Güvenli Süt Kullanın

Abone Ol

21 Mayıs Dünya Süt Gününde, ’Sağlıklı süt için’ uyarısı yapıldı.

21 Mayıs Dünya Süt Gününde, 'Sağlıklı süt için' uyarısı yapıldı. Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Korkut, "Ülkemizde çok az süt tüketiliyor ve kullanılan sütlerin yüzde 40'ı açıkta satılıyor. Açık süt birçok hastalığa neden olabiliyor" dedi.

Korkut, kamuoyunda "çiğ süt daha doğal ve sağlıklıdır" gibi bir algı oluştuğunu söyledi. Korkut, açıkta satılan sütlerin hiçbir denetim ve kontrolden geçmediğini hatırlattı.

Tüketicinin sağlıklı gıdaya ulaşması misyonuyla faaliyet gösteren Ambalaj Sanayicileri Derneği, besin değeri nedeniyle 'mükemmel gıda' olarak nitelendirilen sütteki tehlikeye dikkat çekti. Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Korkut, pastörize edilmeyen, ambalajsız sütün her zaman riskli olduğunu anlatarak "Fazla kaynatıldığında ise besin değerini büyük ölçüde kaybediyor. Çocuk, yaşlı, kadın, erkek herkesin temel besin maddesi olan süt ve süt ürünlerini bilinçli tüketmeliyiz. Kaynağını ve hangi şartlarda taşındığını ve muhafaza edildiğini bilmediğimiz, kontrol edemediğimiz sütler sağlık için büyük tehlike oluşturuyor. Sağlık için özellikle sütte ve süt ürünlerinde, etiketinde doğru bilgiler olan ambalajlı ürünler tercih edilmelidir" dedi.

ÇİĞ SOKAK SÜTÜNE İLTİFAT ETMEYİN

Korkut, Türkiye'nin birçok bölgesinde tüketicinin 'daha sağlıklı' diyerek tercih ettiği açık süt satışına değinerek, "Anadolu'da çok yaygın olan, büyük şehirlerimizde sitelerin kapısına kadar gelen açık sütlerin kaynağını çok iyi sorgulamalıyız. Satın alınan açık sütün, sağlık sorunlarına yol açabileceğini dikkate almalıyız. Türkiye'de süt ve süt ürünlerinde merdiven altı üretim neredeyse yüzde 40'a ulaştı. Gıda güvenliği emek ve yatırım istiyor. Büyük ve güvenilir firmalar bu yatırımı yapıyor. Açıkta satılan süt ve süt ürünleri ile soğutucu bulunmayan satış noktalarından uzak durun" diye konuştu.

ASD Yönetim Kurulu Başkanı Korkut, süt konusunda tüketicinin dikkatli olmasını isteyerek şunları söyledi: "Ambalaja giren sütleri satın alırken etiketli ürünler tercih edilmeli. Sağlığa uygun olmayan ambalajlarda satışa sunulan gıda maddeleri son derece riskli. Denetimsiz satılan sütte karşılaşılan büyük sorunlardan birisi de budur. İstanbul'da günde yaklaşık 500 ton sokak sütü satıldığını tahmin ediyoruz. Sokakta, çarşıda, açıkta gıda ambalajına uygun olmayan renkli kutularda 'doğal süt' iddiasıyla ürün satışı olduğunu görüyoruz. Kayıt dışı ürünlerden uzak durmak her şeyden önce sağlıklı gıda tüketiminin ilk şartıdır. Unutmayalım ki, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izniyle üretim yapan, yasal standartlara uygun ambalajlarda satışa sunulan ürünleri tüketme konusunda daha bilinçli davranmalıyız. Her zaman söylediğimiz gibi, satın aldığınız ürünün ambalajı onun güvencesidir. Ambalaj üzerindeki etiket ürünün içeriğini anlatır. Sağlık için özellikle sütte, etiketinde doğru bilgiler olan ambalajlı ürünler tercih edilmelidir. Halkımızı bu konuda duyarlı ve bilinçli olmaya çağırıyoruz."

Gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında ülkemizde süt ve süt ürünleri tüketiminin arzu edilen düzeyde olmadığını vurgulayan Korkut; "İrlanda, Finlandiya, İngiltere ve İzlanda'da kişi başına içme sütü tüketimi 100 litrenin üzerinde. Ülkemizde yıllık kişi başı süt tüketimi 24 litre düzeyinde. ve bunun kişi başı sadece 15 litresi paketli ve işlenmiş sade süt olarak tüketiliyor" dedi.

"TÜRKLER GÜNLÜK ORTALAMA YALNIZCA 66 GRAM SÜT İÇİYOR"

Türkiye'nin süt üretimi, 2014 yılından 2015'e fazla bir değişim göstermedi. 2014 yılında 18 milyon 630 bin 859 ton olan toplam süt üretimi, geçen yıl yüzde 0,1 oranında artışla, 18 milyon 655 bin ton olarak gerçekleşti. Bu miktarın yüzde 90,8'ini inek sütü, yüzde 6,3'ünü koyun sütü, yüzde 2,6'sını keçi sütü ve yüzde 0,3'ünü manda sütü oluşturdu.

21 MAYIS DÜNYA SÜT GÜNÜ

Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF)'nun 1956 yılında aldığı kararla 21 Mayıs, bütün üye ülkelerde Dünya Süt Günü olarak kutlanıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kararıyla ülkemizde de 1991 yılından bu yana 21 Mayıs Dünya Süt Günü ve 21-25 Mayıs tarihlerini kapsayan Dünya Süt Haftasında, süt hakkında toplumu bilinçlendirmek ve özellikle okul çağındaki çocuklara süt tüketim alışkanlığı kazandırmaya yönelik çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

AMBALAJ SANAYİCİLERİ DERNEĞİ

Türkiye'de önemli ambalaj sanayicilerini bünyesinde bir araya getiren ASD, 1992 yılında 39 ambalaj üreticisi tarafından kuruldu. Mayıs 2016 itibariyle 200'ün üzerinde üyesi bulunan ASD'nin amacı; Türkiye ambalaj sanayinin gelişmesine katkıda bulunmak, sektöre kimlik kazandırmak, ulusal ve uluslararası platformlarda sektörün temsil edilmesini sağlamak, üyeleri arasında birlik beraberlik ve dayanışmayı sağlamak, güçlendirmek ve daimi kılmaktır. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Sadettin Korkut İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title