Haberler

Sağlık Turizmine 'Ucuzculuk' Uyarısı

Güncelleme:
Abone Ol

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi'nde 'Batı Akdeniz Sağlık Turizmi Çalıştayı' düzenlendi.

Çalıştayın açılışında konuşan BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, sağlık turizmi potansiyelini artırmak ve dünyada Hindistan ile ABD seviyesine çıkarmak için kurumlar arası çalışmalar yapıldığını aktardı. Japonya ve Çin gezilerindeki izlenimlerini anlatan Engin, Antalya'yı tanımayan insan sayısının çok fazla olduğunu söyledi.

Engin, turizmde Londra ve Paris'in ardından dünyada üçüncü sırada yer alan Antalya'nın hedef pazarının Avrupa, Rusya olması nedeniyle doğu ülkelerinde yeterince tanınmadığını kaydetti.

Engin, "Nüfus olarak dünyanın yarısına yakınının yer aldığı Hindistan, Çin, Japonya ve Kore gibi Uzakdoğu ülkelerinde biz oralarda yokuz. Üzücü bir şey. Demek ki biz oralara ulaşamamışız. Turizm ve sağlık turizminde diğer çalışmalar devam etmek kaydıyla hedef pazarlarımızı çeşitlendirmek, artırmak, dünyanın diğer alanlarına da ulaşmak zorundayız" diye konuştu.

TANITIMA 1.5 MİLYON DOLAR FON

Engin, çalıştay sonrasında kümelenme çalışması kapsamında Ekonomi Bakanlığı'ndan 1.5 milyon dolar kaynak fon alacaklarını ve bu fonun sağlık turizmi potansiyelinin dünyada tanıtımı ve pazarlanması amacıyla kullanılacağını kaydetti. Sağlık ve hizmetlerinde etik sorunun çok önemli olduğunu vurgulayan Engin, baş ağrısı için gidilen hastanede 5 bin liralık masraf çıkarılmasının en büyük sorun olduğunu belirterek, "Kazıklamak ve kandırmak. Bu çok kötü. Altın yumurtlayan tavuğu kesmek gibi bir şey" dedi.

ÖLÜ SEZONDA SAĞLIK TURU ÖNERİSİ

Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Daire Başkanı Dursun Aydın da son 10 yılda sağlıkta dönüşüm programları kapsamında Türkiye'nin sağlık alanında mükemmel noktada olduğunu dile getirdi. Sağlık turizminde yapılan çalışmaların ardından Türkiye'ye yüz binlerce hastanın yurtdışından tedavi amaçlı geldiğini hatırlatan Aydın, geçen sene 2 bini ABD'den olmak üzere yaklaşık 262 bin hastanın tedavi amaçlı ülkemize geldiğini söyledi. Sağlık turizminin çeşitlendirilmesi, markalaşması ve sürdürülebilir hale gelmesi gerektiğinin altını çizen Aydın, sağlık turizminin sadece tıp turizmi olarak algılanmaması gerektiğini dile getirdi. Engelli, yaşlı, termal turizminde daha fazla potansiyel bulunduğunu bahseden Aydın, "Antalya'da sağlık turları çok daha rahat bir şekilde düzenlenebilir" dedi.

UCUZCULUK UYARISI

Turizmde markalaşmanın önemini anlatan Aydın, her ilin sağlık turizminde potansiyeline göre markalaşma çalışması yapmak zorunda olduğunu kaydetti. Antalya'nın sağlık turizminde birkaç yıl sonra potansiyeline göre belirli bir alanda markalaşarak ön planda olacağına inandığını dile getiren Aydın, şöyle konuştu:

"Hiçbir zaman turizmde düştüğümüz hataya sağlık turizminde düşmemeliyiz. Ucuzculukla bu işin yürümeyeceğini turizmde gördük ve acısını da yaşıyoruz. Bugün kişi geliyor, bir hafta boyunca krallar gibi yiyor, içiyor, yatıp kalkıyor. Harcadığı para 700- 800 doları geçmiyor. O kadar yatırımımız var ama karlılık çok düşük. Sağlık turizmi ucuzdan daha ziyade 'kaliteliyiz, markayız iddialıyız' diyerek sürdürülebilir olmalı."

Açılış konuşmalarının ardından çalıştayda sağlık turizminde tanıtım ve pazarlama, insan kaynakları, hukuki düzenlemeler, aracı kurumlar, etik sorunlar ile ortak rekabet konuları görüşüldü.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Dursun Aydın Tuncay Engin Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title