Sağlıkçı Aile Üçüncü Kez Aynı Acıyı Yaşadı
Aydın'da, doktor baba ve laborant anne, binde bir görülebilen genetik hastalığa üçüncü çocuklarını da kurban vererek büyük bir acı yaşadı.
Aydın'da, doktor baba ve laborant anne, binde bir görülebilen genetik hastalığa üçüncü çocuklarını da kurban vererek büyük bir acı yaşadı.
Aydın'da, 16 yıl Atatürk Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcılığı görevini yaptıktan sonra Kuyulu, Şevketiye ve Işıklı köylerinin Aile Sağlığı Hekimliğini sürdüren Dr. Mustafa Fırat ve Atatürk Devlet Hastanesi'nden emekli laborant Semra Fırat, binde bir görülebilen genetik kistik fibrozis hastalığı ile 1985 yılında ilk çocukları
Şerif Melih dünyaya geldiğinde tanıştı. Akciğerinde tespit edilen rahatsızlığı nedeniyle doğumundan itibaren tedavi gören Şerif Melih, 3,5 yaşında hayata veda etti.
Evlat acısıyla sarsılan Fırat çifti, 1989 yılında dünyaya gelen büyük kızları Ceyda'yla teselli bulmaya çalışırken; kızlarına da doğuştan kistik fibrozis teşhisi konunca hastalıkla ikinci kez mücadele etmeye başladı. 1997'de dünyaya gelen ailenin ikinci kızı İlayda da diğer kardeşleriyle birlikte aynı kaderi yaşadı. Doğuştan itibaren tedavi görmeye başlayan Ceyda ve İlayda, aileleriyle birlikte hastalığı yenmek için mücadele verdi.
İlayda'nın 12 yaşında yaşama veda etmesiyle ikinci kez sarsılan Fırat ailesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mimarlık Bölümü 2. sınıfta okuyan büyük kızlarI Ceyda'nın da geçen
hafta şikayetlerinin artmasıyla büyük şok yaşadı. Ege Üniversitesi'nde bir haftadır hayata tutunmaya çalışan Ceyda Fırat, dün sabah kardeşleriyle birlikte aynı sonu paylaştı.
Üç çocuklarından tek kalan Ceyda'yı da aynı hastalık nedeniyle kaybeden Mustafa ve Semra Fırat çifti, Ceyda için düzenlenen cenaze töreninde ayakta durmakta güçlük çekti. Aydın Beycami'de düzenlenen cenaze törenine
AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, meslektaşları ve yakınları acılı aileyi yalnız bırakmadı. Ceyda'nın cenazesi Kemer Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Taziyeleri kabul eden Fırat ailesi, gözyaşlarına hakim olamadı. Kızının mezarı başında gözyaşı dönen acılı anne, "Onların hiçbir günahı yoktu. Şimdi ben onlarsız ne yaparım" diye feryat etti. Ceyda'nın şikayetlerinin artmasının ardından son bir haftadır zor bir süreç geçirdiklerini ifade eden doktor baba Mustafa Fırat da, "Çocuklarıma aynı teşhis konuldu. Doğuştan itibaren hep tedavi gördüler. Maalesef üçünü de kaybettik. Aile olarak zor günler geçirdik. Çok üzgünüz" dedi.
KİSTİK FİBROZİS
Kistik fibrozis; ailevi geçiş gösteren, akciğer, pankreas, barsak, ter bezleri ve dış salgı bezlerinde görülen genetik bir hastalık olarak biliniyor. Doğumdan itibaren birçok organı etkileyerek işlev bozukluğuna yol açıyor. Kistik fibrozis hastalığı, aynı anda solunum sistemi, sindirim sistemi gibi vücudun birden çok sistem ve organını etkileyebiliyor. Doğumla birlikte görülen fibrozis, bu etkileme sonucu işlev bozukluklarına neden oluyor.
Akciğerlerin temiz kalmasını sağlayan salgı bezlerinin ince ve akışkan olan sıvısı, kistik fibrozis hastalarında daha fazla yoğunlaşarak akıcılıkları azalıyor. Balgam çıkarmayı güçleştiren bu durum, küçük hava yollarının tıkanmasına yol açıyor. Bu kanalların tıkanması da öksürük, hırıltı, zatürre, bronşit gibi hastalıklara neden oluyor. Çocukların gelişememesine, büyümelerinin geri kalmasına neden olan ksitik fibrozis, ter bezlerinde de soruna neden olarak vücudun susuz kalmasına yol açıyor.
Kistik fibrozis genetik geçişli bir hastalık olduğu için, hem annenin hem de babanın hastalık geninin bir araya gelmesiyle bebekte hastalık ancak görülebiliyor. Taşıyıcı anne ve babadan doğacak çocukta bu hastalığın görülme ihtimali yüzde 25. Bebeğin hasta olduğu saptanırsa ailenin izni alınarak düşük yaptırılabiliyor. - AYDIN