Haberler

Sağlıklı Kentler Birliği 10. Yıl Konferansı Kırşehir'de Başladı

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 10. Yıl Konferansı, Küresel Isınma ve Kentlerimizin Geleceği temasıyla Kırşehir'de başladı.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 10. Yıl Konferansı, 'Küresel Isınma ve Kentlerimizin Geleceği' temasıyla Kırşehir'de başladı.

Ev sahipliğini Kırşehir Belediyesi'nin yaptığı Sağlıklı Kentler Birliği 10. Yıl Konferansı'nın birinci günündeki toplantıya, Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Murat Bulut, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam, Baro Başkanı Mehtap Karaburçak Tuzcu, Sağlıklı Kentler Birliği üyeleri, il ve ilçe belediye başkanları, akademisyenler, belediye meclis üyeleri ve daire amirleri katıldı.

Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci,  Makissos Hotel'deki toplantının açılışında yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

"Özellikle Ahilik teşkilatı ve Ahi Evran-ı Veli Hazretleri Kırşehir'de doğmuş. Ahilik, dünya hayatıyla ahiret hayatının bir bütün olarak yerleştiği bir sistem. Bir felsefe aslında. Özellikle göçebe hayatı yaşamış bir milletin yerleşik hayata geçerek ticari mekanizmalar oluşturması açısından Ahilik çok önemli prensipler oluşturmuş. Çıraklık kalfalık, ustalık sistemi Ahilik sistemiyle gelişmiştir. O tarihte, 1300'lü yıllarda dünya bir çok buhranla uğraşırken Ahi Evran Veli Hazretleri bir sivil toplum örgütü kurmuş ve hanımı Fatma Bacı da Bacıyan-ı Rum teşkilatını kurarak kadınları örgütlemiş. O açıdan Kırşehir gerçekten önemli bir şehir. O tarihlerde hem resmi, hem halk dili olarak Arapça, Farsça kullanılırken Aşık Paşa ilk Türkçe yazılı eser Garipname'yi yazarak bu topraklarda Türkçenin resmi dil olarak kullanılmasını sağlamıştır. Biz de bütün bu değerlere sahip olan şehrimizi herkesin yaşamak istediği, sosyal, kültürel anlamda aktif, şehir anlamında alt yapı ve üst yapı problemleri olmayan bir şehir haline getirmeye çalışıyoruz. Bu değerleri gelecek nesillere en güzel şekilde aktaracağımız projeleri hayata geçirmeye gayret ediyoruz. Bu bağlamda kaybolan Ahilik değerini tekrardan canlandırmak için Ahi Evran-ı Veli Külliyesi projemize başladık ve 1. etabını tamamladık. Bu külliye ile Ahilik yılın 365 günü yaşayacak. Hem geçmişi hatırlayacağız hem de gelecekle ilgili planlarımızı burada gerçekleştireceğiz."

Bahçeci, "Günümüzde küresel ısınmanın olduğu, yeşil alanların kaybolduğu, betonlaşmanın olduğu, kuraklığın olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Bu açıdan bizde yeşil alanların artırılması, çevrenin korunması, atık yönetimini çok iyi planlanması gibi konulara çok önem veriyoruz. Yaptığımız Katı Atık Depolama Tesisimiz, Vahşi Çöp Alanımız, Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi, Kent Meydanımızla çevresel konularda önemli adımlar attık. Özelikle kent meydanımız bizim için çok önemli. Çünkü Cacabey 1300'lü yıllarda uzayı izlemek için bir sistem oluşturmuş ve yaptıkları çalışmalarla yıldızları izlemişler. Orada inşallah açık hava Astronomi Müzesi de kuracağız" diye konuştu.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yerine vekil olarak katılan Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker ise Sağlıklı Kentler Birliği'nin yeni döneminde de kent ve sağlıkla ilgili farklı konularda çalışmalara devam edeceğini belirterek, iklim değişiklikleri, seller, şiddetli yağışlar, afet, meteorolojik olayların son zamanlarda çok sık yaşandığını söyledi.

Köşker ayrıca, son zamanlarda 'Bonzai' adlı uyuşturucu maddenin de kullanımının arttığını belirterek, bu madde konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak da "Çevremizde yaşanan bu sorunlar en başta sağlığımızı, yaşam kalitemizi ve içinde yaşadığımız şehirleri olumsuz yönde etkilemektedir. Bundan dolayı insanlarımız gürültüden, kalabalıktan ve kaygıdan uzak, kardeşliğin ve temel değerlerin korunduğu huzurlu mekanlar aramaktadır. İnsanların huzur ve güven içerisinde yaşadığı kentler oluşturmak için, yaşanan sorunlara kalıcı çözümler üretmek, doğayı ve kaynaklarımızı korumaya yönelik ortak projeler geliştirmemiz gerekiyor" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından 'Sağlıklı Kentler Birliği 21. Olağan Meclis Toplantısı' gerçekleşti. Daha sonra oturumlar halinde devam eden toplantıda, 'Küresel Isınmanın Etkileri ve Küresel Isınma Eylem Planlaması' konusu ele alındı.

Konferansın ikinci gününde ise Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Barış Mater'in moderatörlüğünde, 'Küresel Isınmada Su yönetimi, Uluslararası Düzenlemeler ve Yerel Yönetimlerin Rolü' teması işlendi.

Ayrıca Prof. Dr. Feza Karaer 'Kentlerin su yönetimi ve iklim değişikliğine uyumun sağlanması'; Araştırma Görevlisi Mukaddes Korkmaz Sürer 'Küresel Isınma Hakkında Uluslararası Düzenlemeler'; Yüksek Çevre Mühendisi Yıldız Cindoruk ise 'İklim Değişikliği ve Yerel Yönetimler' konularında katılımcılara sunum yaptı. - Kırşehir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Özdemir Çakacak Murat Bulut Kırşehir Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title