Haberler

Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Tedavi Merkezi'nin Temeli Atıldı

Abone Ol

İnegöl Belediyesi tarafından Halhalca-Karalar yolu üzerinde projelendirilen Sahipsiz Hayvanlar Bakım Ve Tedavi Merkezi'nin temeli düzenlenen törenle atıldı.


Şehirde yaşayan tüm canlılara hizmet anlayışı ile hareket eden İnegöl Belediyesi, mevcut hayvan barınağının taşınarak daha kapsamlı şekilde hizmet vereceği Sahipsiz Hayvanlar Bakım Ve Tedavi Merkezi'ni hayata geçirmek üzere çalışmalara başladı. Halhalca- Karalar mahalleleri yolu üzerinde Orman Genel Müdürlüğü'nden kiralanan arazi üzerinde projelendirilen Sahipsiz Hayvanlar Bakım Ve Tedavi Merkezi'nin temeli düzenlenen törenle atıldı.

CAN DOSTLARIMIZA DAHA MODERN HİZMET VERİLECEK

İlçe protokolünün yoğun ilgi gösterdiği temel atma töreni bugün 11.30'da Kaymakam Ali Akça ve Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın katılımıyla gerçekleştirildi. İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende Belediye Başkanı Alinur Aktaş bir konuşma yaptı. Ecdadımızın sadece insanlar değil, tüm canlılarla ilgili ve hatta bitkilerle ilgili dahi projeler ürettiğini ifade eden Aktaş, aynı düşünceyle hareket ettiklerini dile getirdi. Başkan Aktaş, her canlının yaşam şartlarına önem veren bir belediye olarak her alanda yaz kış demeden şehrin her noktasında tüm güçleriyle var olmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydederek "Heyecanı ve coşkusu hiç tükenmeyen, aksine hedeflerimize yaklaştığımız her adımda heyecanı bir başka boyut kazanan bir ekip olarak, hepimizin yaşamaktan mutlu, bir parçası olmaktan gurur duyacağı bir İnegöl'ü inşa etmek için durmadan çalışıyoruz. Bizler yaratılanı yaratandan ötürü seviyor, şehrimizin huzuru ve selameti adına elimizden gelen tüm imkânları seferber ederek bu şehre hizmet ediyoruz. Hayvan dostu bir Belediye olarak en az insanlar kadar hayvanlarında korunması ve ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini biliyor ve projelerimizi o yönde şekillendiriyoruz. İnegöl Belediyesi olarak şimdiye kadar halkımıza verdiğimiz tüm sözleri yerine getirmenin telaşı içerisindeyiz. Her yeni güne başlarken bu şehre duyduğumuz sevgiyle, gönül bağı ile İnegöl'ü her alanda rol model bir kent yapmak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Bugünde belediye olarak çok önem verdiğimiz bir proje olan, can dostlarımıza daha modern ve nezih bir mekanda hizmet vereceğimiz Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Tedavi Merkezinin temel atma töreni için bir araya geldik" dedi.

"SOKAKTA HİÇ HAYVAN OLMAYACAK MANTIĞI SAĞLIKLI BİR MANTIK DEĞİL"

Mevcut hayvan barınağını da yine böyle bir Aralık gününde hizmete açtıklarını hatırlatan Aktaş, "Kurulduğu ilk günden beri hem sokak hayvanlarına hem de sahipleri tarafından terkedilen hayvanlara ev sahipliği yapan binamız, gerek barınak, gerekse aşı ve tedavi noktasında can dostlarımıza hizmet vermekte. Bugüne kadar merkezimizde, yaklaşık 1482 sokak hayvanı kısırlaştırılırken, 1820 can dostumuzun her türlü tedavisi gerçekleştirilerek alındıkları ortamlara bırakılmıştır. Yaklaşık 1310 sokak hayvanı da sahiplendirilmiştir. Sahiplendirme konusunda Hayvan sever derneklerimizle özellikle Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu ve İnegöl Doğal Hayatı ve Hayvanları Koruma Derneği ile irtibat halindeyiz. Zaman zaman bazen canım sıkılsa da eleştirileri için, kendilerine teşekkür ediyorum. Nihayetinde bu şehir hepimizin. Bu şehirde güzel şeyler ortaya çıkacaksa bazen övgüyle, alkışla ve bazen de muhakkak eleştiriyle ortaya çıkacak. Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Tedavi Merkezimizde 2016 yılında ise 238 kısırlaştırma ve 134 sahiplendirme yapılırken, 135 can dostuna ilk müdahale tarzında tedavi ve 32'sine de yumuşak doku ve ortopedi ameliyatı gerçekleştirildi. Ayrıca yabani hayvanlara da merkezimiz kucağını açmaktadır. Bu manada şimdiye kadar 21 Leylek, 16 Kartal başta olmak üzere Çakal, Ayı, Su Kuşu vb. yabani hayvanların her türlü tedavisini de gerçekleştirdik. Özellikle şunu ifade etmek isterim ki sokaklarda görülen küpeli hayvanlar kısırlaştırılmış ve aşı uygulamaları yapılmış hayvanlardır. Ama maalesef bazılarının ısrarla sokakta hiç hayvan olmayacak, hiç hayvan görmek istemiyorum mantığının da çok sağlıklı bir mantık olmadığını özellikle burada ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

"BU ŞEHRİN İNSANI NE KADAR KIYMETLİYSE; ÇİÇEĞİ, BÖCEĞİ, SOKAK KÖPEĞİ DE O KADAR KIYMETLİ"

Konuşmasında can dostlarımız diye tabir ettiği sokak hayvanları için yapılan hizmetler hakkında da bilgi veren Aktaş, şöyle devam etti: "Şehrimizin muhtelif yerlerine can dostlarımızın susuz kalmamaları için 32 adet hayvan suluğu yerleştirdik. Bu proje tüm Türkiye'de örnek gösterildiğimiz, beğeni kazanan bir çalışma. Yine şehir merkezinde beslenme odakları yanında Kırsal mahallelerdeki 5 farklı noktaya, sokak hayvanları için beslenme noktası oluşturduk. Kış şartları nedeniyle yiyecek bulmakta güçlük çeken yaban hayvanları için kışın doğaya yem bırakıyoruz. Okullarımızda veteriner hekimlerimiz aracılığıyla bilgilendirme seminerleri düzenlemeye kadar birçok çalışma yapmaktayız. Sokak hayvanları için sadece gıda ve tedavi hizmetimiz yok tabi, bu konuda duyarlılık ve farkındalık oluşturmak adına 'Bir Hayvan Sevmekle Başlar Her şey' konulu bir de resim yarışması ile 'Sokak Hayvanları ve Şehir' konulu fotoğraf yarışması da düzenledik. Endüstri Meslek Lisesi Mobilya ve Dekorasyon Bölümü öğrencilerimizin katkılarıyla yaptığımız kedi, köpek ve kuş evlerini şehrimizin muhtelif yerlerine konuşlandırdık. Sokak kedilerimiz için hazırladığımız 'Pisi Bahçe Kedi Yaşam Merkezi'ni Kültür Park içerisinde hayata geçirerek vatandaşlarımızın kedilerin yaşamlarını farklı bir pencereden görmelerini ve kediler ile insanlar arasındaki bağı kuvvetlendirmek istedik. Türkiye'de birçok belediye tarafından kediler için sığınma alanları yapılmaktadır. Bizim projemiz sadece sığınma alanı değil rahatça gezip dolaşacakları, oyun oynayabilecekleri yaşam ve oyun parkı olmasıyla Türkiye'de bir ilk olma özelliği de taşımaktadır. Ayrıca İlçemizin 3 ayrı noktasına yerleştirdiğimiz Akıllı Geri Dönüşüm Üniteleri ile hem sokak hayvanlarının su ve gıda ihtiyaçlarını karşılamayı hem de geri dönüşüme katkı sağlamayı hedefliyoruz. İşin özüne gelecek olursak İnegöl Belediyesi olarak yaptığımız hizmetlerde sınır tanımıyoruz. Bizler yaratılanı yaratandan ötürü seviyor, şehrimizin huzuru ve selameti adına elimizden gelen tüm imkânları seferber ederek bu şehre hizmet ediyoruz. Bu şehrin insanı bizim için ne kadar kıymetliyse, çiçeği de, böceği de, sokak köpeği de o kadar kıymetli…"

İLÇE HALKINA ÇAĞRI

Kış mevsiminin kendini hissettirdiği, sıcaklıkların düşüp yağışların başladığı bu günlerde ilçe halkının da sokak hayvanları konusunda duyarlı olması gerektiğine dikkat çeken Aktaş, "Ayrıca şunu da ifade edeyim ki kışın iyiden iyiye kendini gösterdiği bugünlerde halkımızdan sokak hayvanlarına karşı duyarlılık göstermelerini rica ediyoruz. Kapımızın önüne, balkon kenarlarına ve pencere önlerine bir kap su ve biraz yemek bırakmak, bu merhameti göstermek hem insani olarak hem de dini inancımıza göre Allah katında önem arz eden bir durum. Hatta araçlarımızı çalıştırmadan önce araçlarımızın kaputun birkaç burmak bile belki de bir sokak hayvanının ölümüne engel olacaktır" şeklinde konuştu.

1 MİLYON 600 BİN TL'YE MAL OLACAK
Başkan Aktaş, konuşmasının son bölümünde ise temel atma töreni gerçekleştirilen Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Tedavi Merkezi Projesi hakkında bilgiler verdi. Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Tedavi Merkezinin Karalar–Halhalca Mahallesi Yolu üzerinde hayata geçirildiğini ifade eden Aktaş, "Can dostlarımızın yeni yuvası olacak bu güzel mekanın 150 iş günü içerisinde bitirilerek Mart 2017 tarihinde hizmete girmesini öngörmekteyiz. Merkezimiz 2 etaplı bir proje. Birinci etap 6 bloktan oluşuyor. Toplam 1170 metrekare inşaat alanına sahip alanda; İdari Bina, Hayvan Hastanesi, Köpek Tedavi Ünitesi, Kedi Evi, Yavrulu Hayvan Tedavi Ünitesi ve şehrimizde bazen göze çarpan başıboş atlar için de At Ahırı mevcut olacak. Yaklaşık 38 bin metrekarelik alanda planlanan merkezimiz Orman Genel Müdürlüğünden kiralandı. Bu alan arkaya doğru çok geniş. Biz bu alanı yıllık 9 bin TL'ye Orman Genel Müdürlüğü'nden kiraladık. Bahçe ve çevre düzenlenmesi de yapılarak etrafı tel örgü ile koruma altına alınıp çevre aydınlatması yapılacak. Bittiğinde çok hoş, güzel bir merkez ortaya çıkmış olacak. İleri bir tarihte ihtiyaca göre yapılması düşünülen ikinci etapta ise; birinci etaba ilave olarak İdari Bina, Köpek Tedavi Ünitesi, Yavrulu Hayvan Tedavi Ünitesi olmak üzere toplamda 680 metrekare alan mevcut olacak. Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Tedavi Merkezinin belediyemize yaklaşık olarak maliyeti ilk etap için yaklaşık 1 milyon 600 bin TL'dir. Can Dostlarımız için sıcak bir yuva olacak Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Tedavi Merkezinin şehrimize artı bir değer katacağına yürekten inanıyorum. İnegöl'den de arzu eden herkesi burada kaliteli bir ortamda misafir edeceğimizi belirtmek istiyorum.

Son olarak İnegöl sonsuz bir sözdür. Bu sözün bitmesi mümkün değil. İnegöl'ün geleceğini inşa etme yolunda önümüze çıkan tüm engelleri bir bir aşarak tüm bireyleri ile yaşamaktan mutluluk duyulan bir İnegöl için durmak yok yola devam diyor, en içten kalbi duygularımla siz değerli misafirlerimizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum" dedi.

KAYMAKAM AKÇA; "HUZUR İÇİNDE YAŞAMAK İÇİN TÜM CANLILARI SEVMELİYİZ"

Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın ardından İnegöl Kaymakamı Ali Akça da bir konuşma yaptı. Konuşmasında hayvan sevgisine vurgu yapan Kaymakam Akça, "Bazen insan olarak çok merhametli oluruz. İnsan olarak gerçekten vicdan sahibi oluruz ve deriz ki bizi yaratan sadece bizi yaratmamıştır. Bizlerle beraber diğer insanları da yaratmıştır. Yine diğer insanların yanında mahlukatı da canlıları da yaratmıştır. Bu duyguyla hareket edersek hem şahsımızın hem diğer insanların hem bizimle birlikte diğer canlıların da yaşadığı dünyada hak sahibi olduğunu değerlendirerek hareket ederiz. Bazen de gerçekten vicdansız oluruz ve deriz ki bizi yaratan sadece bizi yaratmıştır. Diğer insanların yaşam sebepleri bizlere hizmet etmektir. Yine diğer canlıların da görevi bizlere hizmet etmektir deriz. Bu düşünceye sahip olunan yerlerde kaos çıkar, kavga çıkar. Elbette ki olması gereken birinci saydığımdır. Doğru olan da budur. Eğer medeni olmak istiyorsak, eğer insan olmak istiyorsak, eğer huzurlu olmak istiyorsak bu dünyanın hep beraber bizler için yaratıldığını değerlendiririz. İnsan olmanın, medeni olmanın gereği de budur. Eğer bir toplumda huzur içinde yaşamayı arzu ediyorsak Cenabı Hakkın yarattığı tüm canlıları seveceğiz. O zaman dünya gerçekten yaşanabilir bir dünya olur. Bu duygu ve düşüncelerle, çok değer verdiğim ve önemsediğim bir proje olan bu projenin hayırla tamamlanmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyelerinin butona basmasıyla birlikte temel atma töreni tamamlandı. Alanda proje resimleri üzerinden incelemeler de yapıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Alinur Aktaş Ali Akça Karalar İnegöl Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title