Sahte Tapuya Ruhsat Verdiler
Trabzon'da Dedesinden Miras Kalan Taşınmazları Araştıran Mustafa Cemal Çelik, Gördüğü Manzara Karşısında Şok Yaşadı.
Trabzon'da dedesinden miras kalan taşınmazları araştıran Mustafa Cemal Çelik, boş olması gereken arazi üzerinde başkasına ait 4 katlı bina görünce şok yaşadı. Yasal işlem başlatılmasının ardından binanın sahte belgelerle tapu hazırlanarak inşa edildiği ve belediyeden ruhsat aldığı ortaya çıktı. Çelik savcılığa başvururken, yapının ruhsatı da iptal edildi.
Birileri bina inşa etmiş, belediye de ruhsat vermiş!
Akçaabat ilçesi Derecik Beldesi Oğulkaya Mahallesi Muhtarı Mustafa Cemal Çelik, 1995'te hayatını kaybeden dedesi Temel Çelik'in taşınmaz mallarının tespiti için Ocak ayında Trabzon Valiliği Tapu Sicil Müdürlüğü'ne başvurdu. Tapu'dan kendisine verilen belgede Toklu Mahallesi'nde yaklaşık 300 metrekarelik arazileri olduğunu öğrenen Çelik, arsayı görmeye gidince şok oldu. Boş olması gereken arsada konut olarak kullanılan 4 katlı bir bina bulunduğunu gören Çelik şaşkına döndü. Bunun üzerine yasal girişim başlatan Çelik, arazinin sahte belgelerle tapu hazırlanarak inşaat ruhsatı alınmasının ardından 2004 yılında inşa edildiğini ortaya çıkardı.
Mustafa Cemal Çelik'in şikayeti üzerine harekete geçen Tapu Sicil Müdürlüğü, 27 Ocak'ta konunun incelenmesi talebiyle Trabzon Belediyesi'ne yazı gönderdi. Trabzon Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nün yaptığı inceleme sonucunda söz konusu arsadaki inşaata Zehra Kocaman adına 2 Kasım 2004 tarih ve 54/1073 sayılı yazıyla ruhsat verildiği belirlendi. Çelik, bunun üzerine Trabzon Cumhuriyet Savcılığı'na başvurdu, inşaata ruhsat ve müsaade veren Trabzon Belediyesi'nden de şikayetçi oldu, sorumlular hakkında cezai işlem yapılmasını istedi.
Bina ruhsatı iptal edildi
Olayın savcılığa intikal etmesi üzerine Trabzon Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, bina sahibi olarak görünen Zehra Kocaman'a tebligat gönderdi. Arsanın başkasına ait olduğu belirtilen tebligatta, tapu kaydında görülen hissedarların 10 gün içinde gerçek mal sahibinden muvaffakat alması gerektiği vurgulandı, aksi takdirde inşaat ruhsatının iptal edileceği bildirildi. Ancak belediye, muvaffakkatnamelerin gönderilmemesi üzerine Mart ayı içinde inşaatın ruhsatını iptal etti ve konutların elektrik ve suyunun kesilmesi için ilgili birimlere yazı gönderdi. Bunun üzerine binada oturanlar da yaşam koşullarının etkileneceğini belirterek, Bölge İdare Mahkemesi'nde yürütmeyi durdurma kararı çıkarttı.
"Dedemden kalan toprağı isterim"
Dedesine ait arazi üzerinde yapılan inşaata Trabzon Belediyesi'nin nasıl ruhsat verdiğini hala anlamadığını ifade eden Mustafa Cemal Çelik, "Arsa bizim. Tapu'dan aldığım belgeler elimde. Aynı ada ve aynı parselde başka birileri gelip dedemin toprağında inşaat yapıyor. Bu inşaata belediye hem ruhsat hem de tapu veriyor" diyerek tepkisini dile getirdi, "Ben dedemden kalan toprağı isterim" diye konuştu.
Başkan Yardımcısı: Memuru yanıltmışlar
Konu hakkında bir açıklama yapan İmardan Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Çolak ise, "Binanın gerçek hissedarı olduğunu öğrenince ruhsatı iptal ettik. İnşaat sahibi hakkında da Cumhuriyet Başsavcılığı'na memuru yanıltmaktan ötürü suç duyurusunda bulunduk. Bize hissedarlardan bir ihbar gelseydi buraya kesinlikle ruhsat vermezdik. Burada bir eksiklik söz konusu. Konu İdare Mahkeme tarafından en kısa sürede çözülecektir. Savcılığa yaptığımız suç duyurusu da henüz dava aşamasına gelmedi" dedi.
FATİH TURAN/TRABZON-DHA