Haberler

Şair Ve Yazar Bakiler Türkiye'de Türkçe Konusunda Gerçekten Büyük Sıkıntılar İçerisindeyiz

Abone Ol

734. Türk Dil Bayramı Etkinlikleri Çerçevesinde Düzenlenen Konferansa Katılan Şair Ve Yazar Yavuz Bülent Bakiler: "Türkçe Konusunda Ülkemizde Gerçekten Büyük Sıkıntılar İçerisindeyiz" Dedi.

734. Türk dil bayramı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen konferansa katılan şair ve yazar yavuz bülent bakiler: "türkçe konusunda ülkemizde gerçekten büyük sıkıntılar içerisindeyiz" dedi.

Bakiler, Piri Reis Kültür Merkezi'ndeki Türkçe konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'de en büyük ayıbın Türkçe'nin yeteri kadar güzel bilinmemesi ve konuşulmaması olduğunu belirtti.

Türkiye'nin batıdan geri duruş sebebinin başında ise dilde ve Türkçe de meydana gelen kırıklıklar olduğunu ifade eden Bakiler: "Gerçekten Türkiye'de Türkçemiz bir çıkmaz içerisinde mi? Türkçemizin bir takım sıkıntıları mı var? Yoksa bunları ben mi büyüterek söylüyorum diye düşünenler olabilir. Ama benim uzun yıllardan beri yaptığım çalışmaların bana sağlamış olduğu kanaatlerdir. Ülkemizde Türkçe konusunda gerçekten büyük sıkıntılar içerisindeyiz. Nasıl? diye soranlara cevap vermek istiyorum. Bizim ana dilimiz Türkçe'dir. Evlerimizde çocuklarımızla 7 yıl Türkçe konuşuruz. 8 yılda ilköğretimde Türkçe dersi görürüz. 3 yıl da lisede derslerimiz Türkçedir.

18 yıl Türkçe eğitimden geçen çocuklarımız yüksek tahsil için üniversite kapılarına dayandıklarında, sıralara oturduklarında onlara yeni baştan Türkçe dersi veririz. Biliyor musunuz? Bu bizim üzerimize bir atom bombasının düştüğüne işarettir. Tam 18 yıl Türkçe eğitimden geçen çocuklarımız üniversite sınavlarına geldikten sonra Türkçeyi çeşitli özellikleri ve güzelliklerini bilmelidirler. Hocalarının ders kitaplarını rahatlıkla anlayabilmelidirler. Maalesef büyük kahır ve üzüntüyle söylüyorum. Çocuklarımız böyle güzellik ve özellikten mahrum oldukları için onlara yeni baştan Türkçe dersi veriyoruz" dedi.

Gençlerin kitap okumamasına da değinen Bakiler, üniversitelerden mezun olan öğrencilerin yüzde 38'inin kitap okumadığını ifade etti. Dünyanın dört bir tarafında insanların kelimelerle düşündüğünü, kitap okunduğunda kelime dünyasının gelişebileceğini belirtti. Bakiler, kitap okuma sayesinde kendisini geliştirdiğini söyleyerek: "Bunları size yeni bir ufuk çizgisi gösterebilir miyim? düşüncesiyle anlatıyorum. Üniversitedeki arkadaşlarım benim yaptıklarımı izledikleri takdirde aynı başarıya ulaşacaklardır" dedi.

Öğrencilerden üniversitelerde yaşanan olaylara karışmamaları tavsiyesinde de bulunan Yavuz Bülent Bakiler'i; Vali Süleyman Kahraman, Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Sabri Gökmen ile çeşitli üniversitelerden gelen çok sayıda öğrenci izledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title