Sakal: "Çanakkale'de Şehit Sayısı 256 Bin Değil, 78 Bin"
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Sakal, “Çanakkale’de şehit sayısı 256 bin değil, hastanede ölenlerle birlikte 78 bin 141’dir” dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Sakal, "Çanakkale'de şehit sayısı 256 bin değil, hastanede ölenlerle birlikte 78 bin 141'dir" dedi.
Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümü nedeniyle Ünye'de "Tarihin Hafızası Çanakkale" konulu konferans düzenlendi. Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen ve Prof. Dr. Fahri Sakal'ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Nedim Dikmen, Ünye İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Erdem, Ünye Fen Adamları Derneği Başkanı Musa Kıranlı ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Konferansta yaptığı konuşmada, Çanakkale Zaferi'nin çok müstesna bir zaman dilimi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sakal, "Çanakkale Türk tarihinin en etkili savaşlarından birine sahne olmuştur. Sonucu diğer savaşlardan çok farklıdır. İtilaf devletleri Çanakkale Savaşlarında müttefiklere karşı her alanda çok güçlüydü. İtilaf devletleri 57.7 milyar dolar harcarken, müttefiklerimizin savaş bütçesi ise yarısı kadar olan 24 milyar dolardır. Bu da sadece savaş bütçesinden aramızda uçurum olduğunu görmek mümkün" diye konuştu.
Çanakkale Savaşlarının dünya tarihinde birçok ilklere sahne olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sakal, "Çanakkale, en çok farklı toplumların katıldığı, en çok şehit verilen, en geniş coğrafyayı etkileyen, en jeostratejik, en menkıbevi modern çağlar muharebesi, en çok farklı amaçlar taşıyan bir savaştı. Şehit sayısı 256 bin değil, hastanede ölenlerle birlikte 78 bin 141'dir. Çanakkale Savaşları 3 Kasım 1914 tarihinde tabyaların bombalanması ile başlamış ve çok korkunç çarpışmaların ardından 8 Ocak 1916 tarihinde müttefiklerin çekilişi ile sona ermiştir. Toplam savaşa katılan Türk sayısı ise 400 bin. Çanakkale Savaşlarının sonuçlarına gelince, Rusya Çarlık rejimi çöktü, Balkan bozgunu ezikliği yerine Osmanlı-Türk milli gurura kavuştu. Yeni kahramanlar kuşağı doğdu. 1. Dünya Savaşı 3 yıl uzadı ve Osmanlının ve Türklerin kaderi değişti. Sömürgecilik için sonun başlangıcı oldu, İslam dünyasında uyanma başladı" diye konuştu. - ORDU