Sakallı Yarasa Tür Eylem Planı Projesi Çalıştayı Rize'de Yapıldı
Rize'de "Sakallı Yarasa Tür Eylem Planı Projesi Çalıştayı" düzenlendi.
Rize'de "Sakallı Yarasa Tür Eylem Planı Projesi Çalıştayı" düzenlendi.
Rize Ögretmenevi'ndeki çalıştaya, Doğa Koruma Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Bölge Müdür Yardımcıları Cüneyt Aloğlu, Hasan Terzioğlu ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü Miktat Özyanık ile diğer davetliler katıldı.
12. Bölge Müdürü Bulut, burada yaptığı konuşmada, Türkiye genelinde 107 türün tür koruma ve tür mücadele eylem planının tamamlandığını söyledi.
Bugüne kadar bölge müdürlüğü olarak tür koruma eylem planı olarak kırmızı benekli doğal alabalık ve bölge için zararlı ve istilacı türlerden olan ham bostan tür mücadele eylem planı ve dağ horozu tür eylem planının gerçekleştirildiğini ifade eden Bulut, "Bu yıl da üç tür koruma eylem planı Artvin, Gümüşhane ve Rize'de gerçekleştirilmektedir. Artvin'de Dağgülü tür eylem planı Gümüşhane'de ise güdük iğnelik tür koruma eylem planı yapılmaktadır." dedi.
Bulut, Türkiye ve dünya için endemik türlerden olan sakallı yarasanın, Fırtına Vadisi boyunca tespit edildiğini belirterek, "Türün korunarak gelecek nesillere aktarılması için ve dünya üzerindeki fonksiyonunun ilerde daha iyi anlaşılabilmesi için tür eylem planı hazırlaması süreci başlatılmıştır." diye konuştu.
Proje Koordinatörü Murat Doğan ise proje süresinin 120 gün olduğunu belirterek, halen süren projeyi aralıkta bitirmeyi öngördüklerini bildirdi.
Dünyada son yıllarda türler üzerinde çok ciddi tehditler olduğunu ifade eden Doğan, "Kimi türlerin geri dönüşümsüz olarak nesli yok oluyor. Ortadan kalkıyor. Kimi türler üzerinde ciddi baskı var. Popülasyonları gittikçe azalıyor. Yapılan çalışmalar ile tür eylem planı oluşturarak nesillerini ortadan kalkmasını önlemeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.