Haberler

Sakarya'da "Radyoaktif Madde" Bulunduğu İddiası

Abone Ol

Sakarya'nın Arifiye ilçesinde "radyoaktif madde" olduğu iddia edilen evin bulunduğu sokağın karantinaya alınmasının ardından hastaneye kaldırılan 18 kişiden 17'sinin tedavisi tamamlandı.

Sakarya'nın Arifiye ilçesinde "radyoaktif madde" olduğu iddia edilen evin bulunduğu sokağın karantinaya alınmasının ardından hastaneye kaldırılan 18 kişiden 17'sinin tedavisi tamamlandı.

Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Hasan Salih Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olayın 16 yaşındaki Eyüp B'nin oyuncak olarak düşünüp cebine koyduğu bir aparatla başladığını söyledi.

Salı günü bilye şeklindeki maddeyi alan Eyüp B'nin çarşamba günü karın ağrısı ve bulantı şikayetiyle hastaneye geldiğini belirten Sağlam, "Hastanede önemli bir şey bulunamıyor. Çocuk, bu tespih gibi katlanabilen aparatı arka cebine koyduğu için ertesi günü her iki kalçası üzerinde su kesecikleri oluşuyor. Acısı da oluyor. Bunun üzerine tekrar hastaneye başvuruyor. Bu esnada amcasının oğlu arayıp 'geçen gün oyuncak diye aldığın radyoaktif bir malzemeymiş' bilgisini veriyor. Çocuk da bu bilgiyi doktoruna söylüyor." diye konuştu.

Bu olayın ardından panik yaşandığını ifade eden Sağlam, "bu radyoaktivitenin ne gibi etkileri olmuştur veya olacaktır, bu etrafa yayılıyor mu temas edenlere bulaştı mı?" şeklinde soruların gündeme geldiğini aktardı.

Eyüp B'nin, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Merkezinin acil servisine başvurduğunu ve acil servisin AFAD'ın önerisiyle bir süreliğine hasta alımını durdurduğunu dile getiren Sağlam, "Eyüp B. ve ona müdahale eden doktor başkalarıyla temas etmesin diye izolasyona alınıyor. O esnada orada bulunan diğer vatandaşlar, ona temas etmiş ve yakınında bulunan doktorlar bekletiliyor. Radyasyonun olup olmadığının anlaşılması gerekiyor. Oraya gelen AFAD ekipleri önemli bir radyasyonun olmadığını tespit ediyor." şeklinde konuştu.

Radyasyon ölçümleri yapıldı

Sağlam, olayın Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna (TAEK) da bildirildiğini ve yetkililerin inceleme yaptığını bildirdi.

Araştırmalarda radyoaktif malzemenin, çelik boruların kaynak yapıldıktan sonra işi kontrol eden röntgen cihazının parçası olduğunun anlaşıldığını vurgulayan Sağlam, şöyle konuştu:

"Yetkililer, buradaki radyoaktivitenin insan sağlığına korkulduğu gibi bir etkisinin olmadığını belirtiyorlar. Bu daha çok sanayi tipi bir radyasyon ve eğer temas edilirse temas edildiği yerde etkisi olabiliyor. Daha uzak bir alanda etkisi görülmüyor. Buna rağmen cihazı Ankara'ya götürüyorlar. Evin diğer fertleri de hastaneye başvuruyorlar. Onlarda da bir sorun olmadığı görüldü. Şu anda sadece Eyüp B. hastanemizde kontrol altında. Su keseciklerinin oluştuğu alanlar pansuman edilip takip ediliyor. Şimdilik bir sorun yok, takipte, ileride bir problem oluşmasın diye bekletiliyor."

Eyüp B'nin hayati tehlikesinin bulunmadığını, sadece kontrollerinin devam ettiğini dile getiren Sağlam, çocuğa temas eden doktor, 9 kişilik ailesi ve daha sonra da komşularının hastanede kontrol edildiği bilgisini verdi.

Sağlam, Eyüp B. ile toplam 18 kişinin kontrollerden geçirildiğini belirterek, "Şu anda hiç birinde bir sorun yok. Eyüp B'nin Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Merkezinde diğerlerinin Toyotasa Acil Yardım Hastanesinde radyasyon ölçümleri yapıldı. Tahlilleri yapılmak üzere kanları alındı. Çocuk gözlem altında gerisi taburcu edildi." dedi.

"Böyle malzemeler herkesin eline geçmemeli"

Bu cismin etrafına zarar verecek, radyasyon yayacak bir cisim olmadığını dile getiren Sağlam, "Ancak beli bir alanda tutulmalı. Böyle malzemeler herkesin eline geçmemeli" şeklinde konuştu.

Herhangi bir radyasyon alarmı durumunda hastanelerde yapılacak işlemlerle ilgili bilgi veren Sağlam, şunları kaydetti:

"Radyasyon olması durumunda yapılması gereken işler var. Bununla ilgili Toyotasa Acil Yardım Hastanesi ile Yenikent Devlet Hastanesinde KBRN ünitelerimiz var. Orada yapılacak işlere ilişkin protokoller var. Bunlar arınma işlemlerinden geçirilir, izolasyonlara alınır ve neler olduğu anlaşılır. Biz de bu yolu izledik fakat sonradan bizim radyasyon diye endişelendiğimiz türden olmadığını bunun özel gama ışını yayan insan sağlığına en az zarar olabilecek bir çeşit olduğunu öğrenmiş olduk ama onlarla ilgili olabilecek sorunları ortadan kaldırmak için hazırlıklarımız ekipmanlarımız var."

Olay

Kızılcık Barajı'nda işçi olarak çalışan Cumhur Tarık B'nin amcasının oğlu 16 yaşındaki Eyüp B, baraj inşaatında boru kaynaklarında sızdırmazlık testi yapılan (Röntgen çeken) tespih şeklindeki radyoaktif madde yaydığı düşünülen parçayı alarak evine götürmüş, ardından rahatsızlanmıştı. Olay sonrası Eyüp B'nin kaldırıldığı Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Merkezi ile evinin bulunduğu sokak karantinaya alınmıştı. Bölgede UMKE, AFAD ve TAEK yetkilileri inceleme yapmıştı. Daha sonra hastane ile radyoaktif madde olduğu iddia edilen evin bulunduğu sokaktaki karantina kaldırılmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Sakarya Üniversitesi Hasan Salih Sağlam Arifiye Eyüp Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title