Haberler

Sakıp Sabancı Konferansı'nın 8. Washıngton'da Yapıldı

Güncelleme:
Abone Ol

Sabancı Üniversitesi ve Brookings Enstitüsü işbirliği ile düzenlenen "Sakıp Sabancı Konferans Serisi"nin sekizincisi yapıldı.

Üniversitenin Onursal Başkanı merhum Sakıp Sabancı'yı anma etkinlikleri kapsamındaki konferansın bu yılki konuğu emekli ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski oldu.

Sabancı Üniversitesi'nin Brookings Enstitüsü ile birlikte düzenlediği Sakıp Sabancı Konferansı'nın sekizincisi, 2 Mayıs 2012 Çarşamba günü Washington DC'de gerçekleştirildi. Sekizinci Sakıp Sabancı Konferansı'nı emekli ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski verdi. Brzezinski konferansta, "Batı ve Türkiye : Geniş Küresel Mimarinin Şekillendirilmesindeki Rolleri" başlıklı bir konuşma yaptı. Kürseel politika ve güvenlik çalışmalarının önde gelen uzmanlarından olan Brzezinski konuşmasında, ağırlıklı olarak küresel liderlik, güç dengeleri, ABD ve Avrupa'nın konumu, bir AB aday ülkesi ve ABD'nin önemli müttefiklerinden olan Türkiye'nin küresel ilişkilerdeki rolü başlıklarına değindi.

Washington'daki konferans, canlı video konferans bağlantısı ile Türkiye'den, Sabancı Üniversitesi'nin Tuzla'daki kampüsünden izlendi. Konferansın açış konuşmasını Brookings Enstitüsü'nden Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı yaptı.

Güler Sabancı konuşmasında, konferansın, Sakıp Sabancı'nın anısını yaşatmak amacıyla düzenlendiğini belirterek, tüm yaşamı boyunca ifade özgürlüğünü savunan, serbest piyasaya inanmış ve serbest girişime her zaman destek vermiş olan Sakıp Sabancı'nın daha da önemlisi, kalıcı barış ve istikrara ulaşmak, yarınki nesillere sürdürülebilir bir dünya bırakmak için uluslararası işbirliğinin öneminin bilincinde olduğunu vurguladı. Güler Sabancı sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu konferans dizisi 2005 yılından beri aynı ilkelere inanan, bunları çalışmalarında yaşatan devlet insanları ve öncü kişilikler için bir platform oluşturmaktadır. Bu yılki konferans ve konuşmacı da çok önemli bir kavşakta karşımıza çıkmaktadır. Dünya çok büyük bir küresel değişimden geçmektedir. Güç dengeleri artık batının lehinde değildir. ABD ve Avrupa'nın tek taraflı çıkarları doğrultusunda da şekillenmemektedir. BRIC gibi bölgesel güç blokları, kendi bölgelerinde denizaşırı ilişkilerin önde gelen oyuncuları haline gelmiştir. Batı'nın bu coğrafyalardaki geleneksel nüfuzuna karşı çok sağlam liderlik ve politika alternatifleri sunmaktadır. Birleşmiş Milletler, IMF ve G20 gibi uluslararası örgütlerde ve NAFTA ya da ASEAN gibi bölgesel oluşumlarda daha fazla güç ve temsil talepleri vardır."

Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı: "Küresel liderlikten söz edebilmek için Türkiye'nin bölgesel gücüne değinmek şarttır."

Güler Sabancı sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu ülkeler gibi Türkiye de küresel düzenin geleceği için büyük önem taşımaktadır. Brzezinski'nin son kitabı Stratejik Vizyon'da da belirttiği gibi, "Amerika'nın veya Avrupa'nın küresel liderliğinden söz etmek için, jeopolitik hedeflerini ileriye götürmekte Türkiye'nin bölgesel gücüne değinmek şarttır." Bir Avrupa Birliği aday ülkesi ve ABD'nin önemli müttefiklerinden olan Türkiye'nin önümüzdeki çeyrek yüzyılda küresel ilişkilerde giderek büyüyen bir rol oynayacağı kesindir."

Güler Sabancı konuşmasını, bu olayların nasıl gelişeceğini, küresel politika ve güvenlik çalışmalarının önde gelen uzmanlarından olan Zbigniew Brzezinski'den dinleyeceğimiz için çok şanslıyız diyerek bitirdi.

ABD Ulusal Güvenlik emekli Danışmanı Brzezinski konuşmasında şunları söyledi: "Son 200 yıldır Avrupa'da kaos hakimdi. Bugün dünyada bölgesel krizler küresel durumu şekillendiriyor ve Avrupa-Asya bölgesini doğrudan etkiliyor. Bu güç merkezinin kaydığının işaretidir. Türkiye ve Rusya bu denge sisteminde önemli role sahiptir. Türkiye, Avrupa ve batı güvenliği açısından kilit rol oynayacak. Şu anda NATO üyeleri arasında en önemli dört üyeden biri. ABD inişte değil, hala sistemin temel oyuncusu odur. Ama sistemi kontrol etmesi batılı düzenin genişlemesi ile mümkündür. Bu batılı düzenin içerisinde de Türkiye ve Rusya'nın yeri tartışılmaz derecede önemlidir. Türkiye'nin AB üyeliği batılı ülkelerin çıkarları için de gereklidir.

Dünyada eş zamanlı iki devrim olmuştur. Biri Sovyet devrimidir. Diğeri ise Atatürk'ün yaptığı devrimdir. Bulunduğu stratejik konumu Türkiye'yi Ortadoğu ülkelerinden ayıran en önemli özelliğidir. Bir diğer ayırdedici özelliği de laik oluşudur.

Türkiye Avrupa'nın bir parçasıdır ve önümüzdeki dönemde İran'ın geleceği açısından bir demokrasi modeli oluşturmaktadır. Aynı zamanda Orta Doğu düzeni için de bir model oluşturmaktadır.

Türkiye Avrupa Enerji güvenliği için kilit bir öneme sahiptir. Önümüzdeki yüzyıldeki en büyük tehlike iklim değişikliğidir. Bu tehlike bütün gezegeni tehdit etmektedir."

Sakıp Sabancı Konferans Serisi

Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Onursal Başkanı merhum Sakıp Sabancı'nın adını taşıyan, "Sakıp Sabancı Konferans Serisi", saygın devlet adamlarının uluslararası siyasetteki en son gelişmeler hakkında görüşlerinin yanı sıra Türkiye'nin dünya siyasetindeki yerine uluslararası platformlarda dikkat çekmek amacıyla her yıl Brookings Enstitüsü ve Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle düzenleniyor.

2005 yılından bu yana düzenlenen konferans dizisinde sırasıyla; ABD Dışişleri Eski Bakanı Madeleine Albright, Dünya Bankası Eski Başkanı Paul Wolfowitz, ABD Dışişleri Bakanı Eski Yardımcısı Richard Holbrooke ABD Dışişleri Bakanı Eski Yardımcısı, Büyükelçi, Nicholas Burns, Oxford Üniversitesi Rektörü Chris Patten ve ABD'nin Avrupa ve Avrasya İlişkilerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon ve Nato Eski Genel Sekreteri ve AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik eski Yüksek Temsilcisi Javier Solana konuşmacı oldular.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Sabancı Üniversitesi Brookings Enstitüsü Sakıp Sabancı Türkiye Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title