Saltanat Kayıkları Cide'de Hayat Buluyor
Tarihte Türk denizciliğinde önemli bir yere sahip Kastamonu'nun Cide ilçesinde üretilen gemiler dünya sularında yüzerken, yenilerinin çalışmaları da devam ediyor.
Tarihte Türk denizciliğinde önemli bir yere sahip Kastamonu'nun Cide ilçesinde üretilen gemiler dünya sularında yüzerken, yenilerinin çalışmaları da devam ediyor.
Cide'de üretilen ve bir dönem Türk denizciliğine önemli gemiler kazandıran tersaneler, kapasite düşüklüğüne rağmen üretimleriyle dünya sularında adından söz ettiriyor. Türk tarihinde tersanecilik ve gemicilik merkezi olarak anılan Cide, bugüne kadar ürettiği binlerce gemiye yenilerini eklemek için çalışıyor. İstanbul Haliç'te yüzen saltanat kayıklarının da üretildiği Cide'de bulunan Baldeniz Yat Tersanesi sahibi Kenan Çakır'ın ürettiği gemiler, İngiltere'den Fransa'ya, Kıbrıs'tan Kazakistan'a kadar birçok ülkenin suyunda hizmetinde veriyor.
Tersane işletmecisi Kenan Çakır, balıkçı teknesinden Saltanat Kayığı'na kadar geniş bir yelpazede hizmet verdiklerini söyledi. Çoğunluğu ahşap olmak üzere gemi, yat ve tekne üretimi yaptıklarını belirten Çakır, İstanbul Haliç'te bulunan saltanat kayıklarının da kendi eserleri olduğunu söyledi. Saltanat kayıklarının Osmanlı döneminde padişahlar tarafından yaptırıldığını anlatan Çakır, saltanat kayıklarının yeniden hayata geçişini anlattı. Amerika'da yaşayan bir Türk işadamının iş gezisi için Venedik'e gittiğini, burada gondolları gördüğünü söyleyen Çakır, Venedik'te bazı kişilerin Türklere hakaret ettiğini duyan işadamının 'Onların gondolu varsa, bizim de saltanat kayığımız var' diyerek harekete geçtiğini belirtti.
Saltanat kayığı yapma teklifinin gelmesi üzerine çalışmalarına başlayan yılların gemi ustası Kenan Çakır, bugüne kadar yüzlerce gemi ve tekne yaptığını kaydetti. Sipariş üzerine her türlü tekne ve gemiyi üretebildiklerini belirten Kenan Çakır, 1960 yılında İstanbul'da çırak olarak başladığı tersanecilikte, bugüne kadar yüzlerce eser üretmenin gururunu yaşadığını söyledi.
Tersanesinde 10 kişinin çalıştığını, geminin büyüklüğü ve donanımına bağlı olarak 2 ay ile 2 yıl arasında bitirebildiklerini kaydeden Kenan Çakır, Kastamonu'da düzenlenen Ahşap Fuarı sonrasında bazı görüşmeler yaptığını anlattı. - Kastamonu / Cide