Samsun 112 Sapığına Ceza Yağdı
112 sapığına ceza yağdı SAMSUN'da 2004 yılından itibaren 112 komuta merkezini taciz amaçlı arayarak çalışan personeli rahatsız eden O.S. isimli şahısın 2010 yılında kimliğinin tespit edilmesinin ardından açılan dava Mart 2015'de sonuçlandı.
112 sapığına ceza yağdı
SAMSUN'da 2004 yılından itibaren 112 komuta merkezini taciz amaçlı arayarak çalışan personeli rahatsız eden O.S. isimli şahısın 2010 yılında kimliğinin tespit edilmesinin ardından açılan dava Mart 2015'de sonuçlandı. Mahkemece O.S.?ye 14 personele telefonla taciz suçundan toplam bin 890 gün hapis cezası verildi. Mahkeme hapis cezasını 31 bin 360 TL para cezasına çevirip hükmün açıklanmasını geriye bıraktı. İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, 112'ye yapılan, gereksiz, asılsız ve taciz amaçlı aramaların personelin motivasyonunu olumsuz etkilediğini söyledi.
Samsun'da 2004 yılında O.S. isimli şahıs İl Ambulans Servisi Başhekimliği 112 komuta merkezini taciz amaçlı aramaya başladı. 2008 yılında İl Sağlık Müdürlüğü tarafından şahsın kimliğinin belirlenip cezalandırılması için Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. O.S. 2010 yılı Haziran ayında taciz amacıyla 112'yi aradığında personel gelen çağrının komuta merkezine yaklaşık 500 metre uzaklıktaki Yusuf Ziya Yılmaz Şehirlerarası Otobüs Terminali'nden yapıldığını tespit etti. Bunun üzerine polise haber veren 112 personeli çağrı devam ederken terminale gitti. O.S. olay yerinde bulunamadı ancak aramanın yapıldığı telefon belirlendi. Çağrı saati ile karşılaştırılıp güvenlik kamerası kayıtlarından kişinin görüntüsü tespit edildi. Ardında polis şansın kimliğini belirledi. Daha sonra O.S. hakkında Samsun 11'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Şahıs tarafından telefonda taciz, küfür ve hakaretine uğrayan 14 personel de davaya müdahil oldu. Mahkemenin 5 Mart 2015'deki karar duruşmasında O.S.?ye 14 kişiye telefonla taciz suçundan toplam bin 890 gün hapis cezası verildi. Mahkeme hapis cezasını 31 bin 360 TL para cezasına çevirip hükmün açıklanmasını geriye bırakılmasına, O.S.?nin 5 yıl süreyle denetime tabi tutulmasına karar verdi.
Samsun İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, İl Ambulans Servisi Başhekimliği'nin günlük ortalama 300-350 acil vakaya yerinde müdahale ettiğini belirterek, 112 ekipleri müdahale ettikleri vakaların sağlıklarına kavuşmaları için en yakın sağlık tesisine hastanelerimize ulaştırmaya çalışıyor. 112 komuta kontrol merkezimize günlük arama sayısı ise yaklaşık 7 bini bulabiliyor. Bu 7 bin aramadan 350'si gerçek vaka bir o kadarı da danışma çağrısı olabiliyor. Geri kalanı gereksiz aramalar, sahte ihbarlar, taciz telefonlarından oluşuyor. Bunlar bizim hizmetimizi bir şekilde aksatıyor. Komuta merkezinde çalışan personelimizin motivasyonumuzu bozuyor. Çünkü orada neredeyse saniyede bir telefon çalıyor. Bu tür gereksiz aramalar motivasyonun bozulması yanında personelimizin vakalara karşı verdiği tepki süresinin uzamasına neden oluyor. Halkımızdan istediğimiz gerekmedikçe 112'yi aramaları gerektiği anda acil durumlarda da 112'yi aramaktan çekinmemeleri diye konuştu.
Çok uzun zamandır 112 telefonunu taciz eden bir şahsın yakalanıp ceza aldığını belirten Köksal, 112 en son dijital elektronik istemler kullanıldığı için arayan şansın telefon numarasını görebiliyoruz, ses kaydını alabiliyor. Hatta cep telefonundan aradığınız zaman arayan kişinin bulunduğu mıntıkanın koordinatlarını bile görebiliyoruz. Bu sayede 112'yi taciz amaçlı arayan bir şahıs için Cumhuriyet Savcılığı'na ve İl Emniyet Müdürlüğü'ne ihbarda bulunduk. Onlarda yakaladılar. Yaklaşık 2004 yılından itibaren 112'yi devamlı rahatsız eden bir şahıstı. Hakkında açılan mahkeme yakın zamanda sonuçlandı ve bu şahıs ceza aldı. Bu tür gereksiz aramalar, yanlış ihbarlar, taciz telefonları olduğu uzaman biz bunlarla ilgili muhakkak savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz dedi.