Samsun - 32 Yıl Boyunca Yaptığı 15 Bin Ameliyatın Arşivini Tuttu
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.dr. Kenan Erzurumlu, 32 Yıl Süresince Yaptığı Yaklaşık 15 Bin Ameliyatın Hasta Bilgileri ile Birlikte Kaydını Tuttu. Prof.dr.erzurumlu, Artık Bunun Tutku Haline Geldiğini, Bu Arşivden Yararlanarak 15'e Yakın Uluslararası Düzeyde Bilimsel Bildiri ve Makale Hazırladığını da Dile Getirdi.
SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Kenan Erzurumlu, 32 yıl süresince yaptığı yaklaşık 15 bin ameliyatın hasta bilgileri ile birlikte kaydını tuttu. Prof.Dr.Erzurumlu, artık bunun tutku haline geldiğini, bu arşivden yararlanarak 15'e yakın uluslararası düzeyde bilimsel bildiri ve makale hazırladığını da dile getirdi.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Kenan Erzurumlu, asistanlığa başladığı 1976'dan iki yıl sonra yaptığı ve yaptırdığı ameliyatların kaydını tuttuğunu söyledi. Büyük ve orta düzeydeki her ameliyatın ardından, hastanın bilgileri, ameliyatın adı ve tarihi, hastalığına ve ameliyatına özel durumlar gibi bilgileri arşivlediğini belirten Prof.Dr. Erzurumlu, "Hastane arşivciliği Türkiye'de çok büyük sıkıntı olarak yakın zamana kadar devam etti. Hastalarla ilgili bilgilere ulaşmak istediğinizde ulaşamıyordunuz. Kendi ameliyat ettiğim hastaların kontrolünü de yapabilmem ve kendimi izlemek için özel bir arşiv yapmaya karar verdim" diye konuştu.
Orta ve büyük düzeyde yaklaşık 15 bin ameliyatın kaydının elinde bulunduğunu dile getiren Prof.Dr. Erzurumlu, "Zaman içerisinde kendimi izlemek için başladığım bu arşivden yararlanarak bilimsel çalışmalar yapar hale geldim. Sadece son 1 yıl içerisinde ekibimle birlikte bu arşivden yararlanarak 15'e yakın bilimsel bildiri ve makale hazırladık" dedi. Bilgisayarın yaygınlaşmasının ardından arşivine bilgisayar ortamında devam ettiğini dile getiren Prof. Dr. Kenan Erzurumlu, "İyi tarafı bir çok kişi kitaptan okuduklarıyla konuşurken ben kendi hasta serimden yararlanarak bilgiler ortaya koyacak durumdayım. Kendi arşivi olmayan doktorunda kişisel tecrübesi itibariyle konuştuğu şeyler hep havada kalmaya mahkumdur" dedi.
Genç meslektaşlarına yaptıkları bütün çalışmaları için arşiv tutmalarını öneren Prof. Dr. Erzurumlu, artık bunun tutku haline geldiğini, 30 sene önce teksir kağıtlarına daktilo ile yazdığı bilgileri atmaya kıyamadığını, şu anda kendisiyle birlikte çalışan arkadaşlarının da kendi ameliyatlarını arşivlediklerini dile getirdi.