Samsun'da En Çok Kadınlar ve Gençler Organ Bağışı Gönüllüsü
25 yaş arasındaki gençler olduğunu söyledi.
25 yaş arasındaki gençler olduğunu söyledi.
Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Türkiye'de organ ve doku nakli bekleyen 29 bin kişi olduğunu belirterek, "Bu kişiler arasında böbrek nakli bekleyenlerin yüzde 5'i, kalp ve karaciğer nakli bekleyenlerin ise yüzde 15'i her yıl hayatını kaybediyor. Bu çok ciddi bir rakam. Organ bağışçısı sayısı her geçen yıl artsa da hala istediğimiz noktada değiliz. Türkiye'de canlı bağışçıdan organ bağışı yapılma oranı yüzde 75 iken kadavradan nakil oranı yüzde 25'lerde. Avrupa'da ise durum tam tersi şekilde. Avrupa'da olması gerektiği gibi kadavradan organ bağışı oranı daha yüksek. Biz canlıyken organlarımızı bağışlıyoruz, beyin ölümü gerçekleştiğinde bağışlamıyoruz" dedi.
ORGAN BAĞIŞI GÖNÜLLÜSÜ SAYISI 80'DEN 2 BİN 200'E YÜKSELDİ
Dr. Yusuf Köksal, kentte organ bağışı kartı sahibi kişi sayısının 11 ayda 80'den 2 bin 200'e çıktığını belirtti. Organlarını bağışlamaya karar veren kişilerin yüzde 60'ını kadınların, yüzde 40'ını ise erkeklerin oluşturduğunu belirten Dr. Köksal, "Kadınların anne oluşu, evlatlarını da düşünerek organ bağışına daha sıcak baktıklarını düşünüyoruz. Yine organ bağışında bulunduğunu belirtmek için bu kartı alanların yüzde 65'i 18 - 25 yaş grubundaki gençlerimiz. Gençlerimizin son yıllarda bu konuya ilgisi daha da arttı. Bu da bizi çok sevindiriyor. Bir kişinin organ nakli kartı sahibi olması onun organlarını bağışladığını miras bırakması anlamına geliyor. Bu kart olmasına rağmen yine kişinin organlarının bağışlanabilmesi için birinci derece yakınlarının onayı olması gerekiyor. Organ nakli kartı sahibi olan kişi sayısında Samsun Türkiye genelinde 6'ıncı sırada. Biz gönüllü sayısını 4 bine çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Bir kişinin organlarını bağışladığında 5-6 kişiye yeniden hayat verdiğini dile getiren Dr. Köksal, "Biz diyoruz ki insanlara yeniden umut olun. İnsanları yaşatalım diyoruz. Vatandaşımızdan beklediğimiz organ bağışçısı olsunlar. Türk milleti vermeyi, bağışlamayı seven bir millettir. İstiyoruz ki organlarla ilgili ihtiyacımız kalmadığı zaman ihtiyacı olanlara verelim" dedi.
ORGAN BAĞIŞINDA BULUNULAN KİŞİ SAYI ARTTI
Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak, Samsun Organ Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi'ne bağlı 8 ilde çalışmaların gerçekleştirildiğini söyleyerek, "Samsun bölgesinde beyin ölümü gerçekleşip organları bağışlanan kişi sayısı 2012'de 28, 2013 yılında 41 oldu. Geçen yıl bölgemizde 78'i kadavradan 76'sı da canlı bağışçıdan olmak üzere 154 organın nakli yapıldı. Bu yıl şu ana kadar beyin ölümü gerçekleşen 9 kişinin organları bağışlandı" dedi.
DİN GÖREVLİLERİNE ORGAN BAĞIŞI EĞİTİMİ
Din görevlilerine organ bağışıyla ilgili eğitim verdiklerini söyleyen Dr. Kazak, "İlimizde 3 bin 600 din görevlisi var. Şu ana kadar 3 bin görevliye eğitim verdik. Yıl sonuna kadar kalan 600 din görevlimize daha eğitim vermeyi hedefliyoruz. Organ bağışıyla ilgili din görevlilerimizin vatandaşlarımızı bilinçlendirme noktasında çok önemli bir rolü var" diye konuştu. - Samsun