Samsun'da Polisin Hedefi Suç Oluşmadan Önlemek
Samsun'da 2 polis merkezinin kapatılıp sokak polisine ağırlık verilmesinin, polisin olaylara daha kısa sürede müdahale etmesini sağladığı bildirildi.
Samsun'da 2 polis merkezinin kapatılıp sokak polisine ağırlık verilmesinin, polisin olaylara daha kısa sürede müdahale etmesini sağladığı bildirildi.
Samsun Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, Çarşı Polis Merkezi ile Unkapanı Polis Merkezi'nin kapatılıp bu bölgenin sorumluluk alanının Gazi Polis Merkezi ile İlyasköy Polis Merkezi'ne yönlendirdiklerini belirterek, "Emniyet olarak 2 türlü görevimiz var. Birincisi önleyici hizmet, ikincisi de adli hizmet. Biz, suç meydana gelmeden önce önleyici tedbirler alarak suçun önlenmesini sağlamak, devletine, kanunlarına bağlı insanlara güven verebilmek için gayret gösteriyoruz. Her şeye rağmen insan olduğu yerde suç olur. Bir suç olunca da bizim adli görevimiz başlıyor. Adli görevlerde suçu ve suçluyu tespit edip yakalayarak adliyeye teslim etmek. Adli görevleri önemsiyoruz. Suç işleyen elini kolunu sallayarak geziyorsa burada devletin otorite boşluğu oluşur. Devlet otoritesini temin etmek görevimiz. Bizim bu adli işlemleri yapıp, suçları aydınlatıp, suluları adliyeye teslim etmek görevimiz. Hepimizin bildiği bir şey var. Cinayet oldu, biri öldü, diğeri cezaevine girdi. Ancak, ölen geri gelmiyor. Onun için bir önleyici hizmeti önemsiyoruz. Tıpta hasta olmamak için tedbir almak gibi. Önleyici hizmetlerde resmi ve sivil ekiplerimiz var. Simitçi ve gazozcu gibi güven timlerimiz var. MOBESE sistemlerimiz var. İnsanlardan aldığımız istihbarat bilgilerimiz var. Biz suçlar oluşmadan önce onları önlemek için etkin hizmet üretmek zorundayız. Bir suç oluşması durumunda olay yerine anında intikal ekmemiz lazım ki, suçun failleri kaçmasın, suçun izleri kaybolmasın. Bunlar çok önemli. Burada zaman çok önemli. 10 saniye, 15 saniye çok önemli" dedi.
"155 Polis İmdat Servisi'ne ihbar gelince en kısa zamanda orada olmamız lazım" diyen Emniyet Müdürü Türkmenli, "Her mahallede bir polis merkezinin olmasının bir anlamı yok. Polis merkezinde kapıda nöbetçi lazım, telsiz nöbetçisi lazım ve birçok personelin içeride fazladan görev yapması lazım. Biz polisi sokağa çıkarmak ve polis merkezlerini kapatmak suretiyle etkin bir yaya ve devriye ekip kurduk. Onları da polis merkezinde bekletmiyoruz. Her ekibe bir mıntıka verdik. Her ekibe kritik bir mıntıka vardık. Olay olduğunda kısa sürede ulaşması için proje belirledik. Bunun ölçümlerine başladık. Bizim elektronik sistemlerimiz var. Araç takip sistemlerimiz var. Bir olay oyduğunda oraya yakın ekibe anons ediyoruz. O anons süresinden intikal süresine takip ediyoruz. İlklerde bir olay yerine intikal 9-10 dakika sürüyordu. Şimdilerde ise 4 dakikaya kadar düştü. Ancak, bizim olay yerine intikal hedefimiz 3 dakika. Önümüzdeki günlerde ekip sayısını ve ekibin duyarlılığını arttırarak 3 dakikaya, mümkünse daha az süreye indirmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu. - SAMSUN