Haberler

Samsun Mhp?li Başdanışman Yurdakul: Sağlıkta Şiddete Uğrayanların Oranı Yüzde 70?dir

Abone Ol

MHP'li Başdanışman Yurdakul: Sağlıkta şiddete uğrayanların oranı yüzde 70'dirMHP Genel Başkan Başdanışmanı ve Antalya Milletvekili Prof.Dr. Ahmet Selim Yurdakul, "2014-2015 yılları arasında resmi rakamlara göre 20 bin 156 sağlık çalışanı şiddete uğradı.

MHP'li Başdanışman Yurdakul: Sağlıkta şiddete uğrayanların oranı yüzde 70'dir

MHP Genel Başkan Başdanışmanı ve Antalya Milletvekili Prof.Dr. Ahmet Selim Yurdakul, "2014-2015 yılları arasında resmi rakamlara göre 20 bin 156 sağlık çalışanı şiddete uğradı. Bu rakam giderek artıyor. Demek ki şiddeti çözemiyoruz. Burada bir sorun var. Alınan önlemler yeterli değil. Sağlıkta şiddete uğrayanların oranı ise yüzde 70'dir" dedi.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Samsun'da bulunan bir otelin konferans salonunda 'Sağlıkta Şiddete son vermek için harekete geçiyoruz' başlığı altında 'Sağlıkta Şiddeti Durduruyoruz' paneli düzenledi. Düzenlenen panele MHP Genel Başkan Başdanışmanı ve Antalya Milletvekili Prof.Dr. Ahmet Selim Yurdakul, AHEF Başkanı Dr. Gürsel Özer, Samsun'da bulunan sağlık sendikaları temsilcileri ve üyeleri, aile hekimleri ve sağlık çalışanları katıldı.

2014-2015 YILINDA 20 BİN SAĞLIK ÇALIŞANI ŞİDDETE UĞRADI

Panele konuşmacı olarak katılan Ahmet Selim Yurdakul, sağlıkta şiddetin giderek arttığını, alınan önlemlerin ise yetersiz olduğunu belirterek, "2014-2015 yılları arasında resmi rakamlara göre 20 bin 156 sağlık çalışana şiddete uğradı. 2012 yılında ayda 721, 2013 yılında ayda 890, 2014 yılında 976 sağlık çalışanı şiddet gördü. Bu rakam giderek artıyor. Demek ki şiddeti çözemiyoruz. Burada bir sorun var. Alınan önlemler yeterli değil. Sağlıkta şiddete uğrayanların oranı ise yüzde 70'dir. İnanın sağlık çalışanlarına sorduğumuz zaman fiziksel olmayabilir ama sözel olarak şiddete uğrayanların sayısı bu rakamların aslında çok üzerinde" dedi.

TÜRK SAĞLIK-SEN'İN ARAŞTIRMASI

Türk Sağlık-Sen'in, sağlıkta şiddetin alınan önlemlerle önlene bilirliği ile ilgili yapılan anketinden de örnek veren Prof.Dr. Yurdakul, "Türk Sağlık-Sen'in yapmış olduğu bir araştırmadan örnek vermek istiyorum. Sağlıkçılara soruyorlar. Deniliyor ki, 'Tamam sağlıkta şiddeti kabul ediyoruz. Peki bu şiddetin alınan önlemlerle önlenebileceğine inanıyor musunuz?' diye soruyorlar. Bu soruya katılanların yüzde 78,5'i 'Hayır' diyor. Demek ki bir sorun var. Bu sorunu görmemiz gerekiyor" diye konuştu.

SAĞLIK POLİTİKASINDAKİ YANLIŞLAR

Türkiye'de sağlık politikalarındaki eksiklikler ve yanlışlar nedeniyle bu alanda şiddet yaşandığını ifade eden MHP'li Ahmet Selim Yurdakul, geçtiğimiz günlerde Azerbaycan'dan Sağlık Bakanı ve yetkililerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne geldiklerini söyledi. Bu ziyarette Azerilerin Sağlık Komisyonu üyelerine, "Sağlıkta dönüşüm programını veya sağlık politikalarınızı anlatın. Biz de alıp uygulayalım" dediğini ifade eden Yurdakul, "Siz ülkemizde ki sağlık politikasını alır, aynı şekilde kendi ülkenizde uygularsanız, büyük hata yaparsınız" dediğini ifade ederek şöyle devam etti:

YABANCI SERMAYE SAĞLIK POLİTİKASINI BELİRLERDİ

"Onlarda, 'Nasıl yani' dediler. Çünkü biz bu programı Sayın Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ çok iyi biliyor. Yurtdışından Dünya Bankası, Dünya Sağlık Örgütü ve IMF'nin yani küresel güçler ve sermayenin uygulamış olduğu bir politika oradan alınarak yapıldı. Bu politikanın sahibi Harvard Üniversitesinden sağlık politikası ve sağlık ekonomisi konusunda uzmanlaşmış, Dünya Bankası'nda ve Dünya Sağlık Örgütü'nde görev alan ekip tarafından ülkemizde uygulandı. Amaç liberal bir sistem üzerinde sağlığı ticarileştirmek. Çünkü bu ne için önemli? Örneğin ülkemizde 2015 rakamlarıyla sağlık sektörü büyüklüğünü bir tahmin edebilir misiniz? 70 milyar dolar. 2023 yılında 170 milyar dolara çıkacağı düşünülüyor. Dolayısıyla bu pastadan pay almak istiyor herkes. Ticaret zaten bu. Onları suçlamıyorum. O yüzden şunu demek istiyorum. Her ülke bütün ülkelerdeki uygulanan sağlık politikalarını inceleyecek. Onların avantajlarını ve dezavantajlarını detaylı olarak inceledikten sonra ülkesine uygun olan sağlık politikasını uygulayacak. İşte burada yapılan hata budur. Bizim uyguladığımız sağlık politikalarında ki yanlışlar ve eksiklikler nedeniyle, 'Bunları düzelteyim' derken hata yapıyorsunuz. Hata yaptığınız zamanda farklı olaylar meydana geliyor. O olaylardan bir tanesi de sağlıkta şiddettir."

AHEF BAŞKANI ÖZER: SAĞLIKTA ŞİDDET YASASININ ÇIKMASINI SAĞLAYACAĞIZ

Panelde konuşan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Gürsel Özer ise sağlıkta şiddet yasasının çıkmasını sağlamak için çalışacaklarını belirttiği konuşmasında "Maalesef şiddetin çözüm olduğu, şiddetin sorunları çözmede yöntem olarak algılandığı bir süreci yaşıyoruz. Biz çok büyük bir aileyiz. Biz 23 bin aile hekimi, 23 bin aile sağlığı elemanı, sadece aile hekimleriyle 46 bin kişiyiz. Toplumun 85 milyonun tek dokunduğu meslek grubuyuz. Biz birliğimizden doğan gücümüzü kullanarak şiddeti önlemesi gerekenlerin bir an önce bu işi yapmasını sağlayacağız. Bunun için kararlıyız. Üreteceğiz, direneceğiz, gayret göstereceğiz. Biz her haklı davamızda olduğu gibi sağlıkta etkin bir sağlıkta şiddet yasasının çıkmasını sağlayacağız" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Selim Yurdakul Antalya Samsun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title