Samsun Ms Hastalarına Drama Terapi
Ms hastalarına drama terapiSAMSUN'da 24-48 yaş grubundaki 16 MS (Multiple Skleroz) hastası düzenlenen 'Drama Terapi Grup Çalışması'na katıldı.
Ms hastalarına drama terapi
SAMSUN'da 24-48 yaş grubundaki 16 MS (Multiple Skleroz) hastası düzenlenen 'Drama Terapi Grup Çalışması'na katıldı. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Terzi, "Drama terapi sayesinde hastaların hastalıklarını daha iyi anlamaları ve MS ile olan bu birlikteliklerinde daha başarılı bir süreç geçirmelerini sağlamayı hedefliyoruz" dedi.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Terzi öncülüğünde kentteki MS hastaları için Drama Terapi Grup Çalışması başlatıldı. Başlatılan drama terapi çalışması nedeniyle bugün bir otelde basına tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Çalışma kapsamında 18-48 yaş grubundaki 16 MS hastası 4 hafta önce başlayan drama terapi çalışmalarına katıldı. Çalışmanın 11 hafta süreceği belirtilirken, çalışma ile MS hastalarının psikososyal, bedensel ve zihinsel bir bütünlük içinde kendilerini iyi hissetmelerini sağlamak olduğu belirtildi.
Toplantıda MS hastalığı ve Drama Terapi Grup Çalışması hakkında bilgi veren Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Terzi, MS'li hastalar için Türkiye'de ilk kez drama terapi grup çalışmasının gerçekleştirildiğini belirterek, "MS bir beyin ve omurilik hastalığı. Bu hastalık genellikle 20-40 yaş arasında daha sık görülüyor. Bu hastalıkta vücudun bağışıklık sistemi beyin ve sinir hücrelerini bir yabancı gibi algılıyor ve bunlara karşı bir reaksiyon oluşturuyor. Hastalarımız bize görme kaybı, çift görme, dengesizlik, yürüme bozukulğu, idrar kaçırma, unutkanlık gibi şikayetlerle gelebiliyorlar. Türkiye'de 100 binde 70-100 kişi arasında görülen bir hastalık. Orta Karadeniz Bölgesi'nde 5-6 bin civarında hasta var. Türkiye'de de tanı konulmuş 40 bin civarında hasta var. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülüyor" dedi.
Doç.Dr. Terzi, MS gibi birlikte yaşamaya alışmak zorunda kalınan hastalıklarda, hastanın moral ve motivasyonunun çok önemli olduğunu belirterek "Drama terapi sayesinde hastaların hastalıklarını daha iyi anlamaları ve MS ile olan bu birlikteliklerinde daha başarılı bir süreç geçirmelerini sağlamayı hedefliyoruz. Sanat sağlığa iyi geliyor" diye konuştu.
MS hastaları ile bu çalışma kapsamında haftada bir gün bir araya gelen Drama terapist Mana Uygur, kronik rahatsızlıklarda tanı alan hastalarda drama terapinin, hastalığın getirdiği yeni durumlarla baş edilmesine katkı sağladığını ifade ederek, "Modern tıp, bir hastalığın semptomlarının azaltılması veya giderilmesi için çalışır ancak kişide bıraktığı etki üzerinde çalışmazken bizler, MS hastaları için gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalarda; hastalara yer ve alan bırakıyoruz. Kronik rahatsızlığı sebebiyle yaşadığı depresyondan bilinçdışı yakınan bir kimse için sesinin duymazdan gelindiği mücadelesini vermesi oldukça yıpratıcı bir süreçtir. Türkiye'de, MS hastaları ile uzman bir ekip tarafından birebir görüşmeler sonrasında özenle oluşturulmuş kapalı bir grupla drama terapi çalışmasının ilk defa gerçekleştiriyoruz. Dileğimiz Yaratıcı Sanatlar Terapileri'nin her alanının hastalarla buluşabilmesidir" diye konuştu.
Drama Terapi Grup çalışmasına katılan MS hastası 38 yaşındaki İsmail Aksu, "Drama terapiye katıldıktan 2-3 hafta sonra anladım ki bu benim için gerçekten gerekliymiş. telefonumu bir kenara bırakıyorum oyunlar sırasında bütün dünya ile bağlantımı kesiyorum. Günlük hayatta yürürken baston kullanıyorum ama drama terapi sırasında oyunlara katılmak istiyorum zorlansam da bastonu bir kenara bırakıyorum. Bana drama terapi çok iyi geldi" dedi.