Haberler

Samsun Prof. Dr. Güzel: Video Oyunları Çocukta Korku Nöbetine Yol Açıyor

Abone Ol

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Acil Bilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ahmet Güzel, şiddet içerikli video oyunlarının çocuklarda korku nöbetlerine yol açtığını; bunun hastanelerde acil servise başvurularda da fark edildiğini belirerek, özellikle oyun sırasında ani patlama şeklindeki ışık huzmelerinin beyindeki dalgaları uyardığını söyledi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Acil Bilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ahmet Güzel, şiddet içerikli video oyunlarının çocuklarda korku nöbetlerine yol açtığını; bunun hastanelerde acil servise başvurularda da fark edildiğini belirerek, özellikle oyun sırasında ani patlama şeklindeki ışık huzmelerinin beyindeki dalgaları uyardığını söyledi.

OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk Acil Bilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ahmet Güzel, son yıllarda internet video oyun bağımlılığının ülkemizde ve dünyada giderek artan oranlarda görüldüğünü dile getirdi. Prof.Dr. Güzel, "Bununla ilgili olarak Avrupa ve gelişmiş ülkelerde yapılan çok çalışma var. Ülkemizde de bu konuda yapılan çalışmalar giderek artmakta. Sanal dünyanın gerçek dünyada daha çekim gücünün fazla olması bunda en önemli etkenlerden bir tanesi. Gelişen teknoloji insanları toplumu internete daha bağımlı hale getirir halde" dedi.

'NORMAL OLMAYAR BİR ÖLÜM SAHNESİNİ NORMALMİŞ GİBİ ALGILIYORLAR'

İnternetin en çok kullanım sebeplerinden birisinin de oyunlar olduğunu söyleyen Prof.Dr. Güzel, "Çocukluk yaş grubunda gözardı edilmemesi gereken bir konuda online internet oyunları. Çocukluk yaş grubunda internet oyunları bağımlılığı ülkemizde ve gelişmiş ülkelerde giderek yaygınlaşıyor. İlkokul ve ortaokul yaş grubunda daha fazla olmak üzere gençlerde de yaygın bir şekilde bulunmakta. Çocukluk yaş grubunda bu oyunlar içerisinde önemli olan unsurlardan bir tanesi şiddet içerikli video oyunları. Şiddet içerikli video oyunları çocukluk yaş grubunda bazı şiddet sahnelerinin normal hayatta da olabilirliği konusunda çocuklarda bir önyargı oluşturabiliyor. Normal olmayan bir ölüm sahnesini normalmiş gibi algılama gibi bir durum söz konusu olabiliyor" diye konuştu.

'NÖBET GEÇİREN ÇOCUKLAR ACİL SERVİSE GETİRİLİYOR'

Son yıllarda yapılan çalışmaların özellikle şiddet içerikli video oyunlarının duygulanım bozukluklarına yol açtığı, çocuklarda korku nöbetlerine yol açtığı özellikle bazı akademik becerileri azalttığını ifade eden Prof.Dr. Güzel şöyle devam etti:

"Son yıllarda tabii ki acil perspektifinde de bazı değişiklikler oldu. Teknolojik gelişmenin daha ön plana çıkmasıyla beraber acil servise başvurularımızda değişiklikler gözlendi. Özellikle oyunlar sırasındaki sahnelerden etkilenen çocuklarda korku nöbetleri, oyun figürlerinin farklı hallerde halüsinasyonlara yol açması, bazı objeleri daha büyük görmeleri gibi şikayetlerle acil servislere başvurularımız olmakta. Bunun yanında oyunlar esnasında meydana gelen ışık huzmelerinin gözde algılanmasıyla nöbet atakları geçiren çocuklar görmeye başladık. Özellikle oyun esnasında ani patlama şeklindeki ışık huzmelerinin beyindeki dalgaları uyarması sonucunda ortaya çıkan nöbet atakları bizim bu son zamanlarda sık görmeye başladığımız durumlar. Aileler bu konularda özellikle çocuklarının oyun esnasındayken, ya da televizyonda veya bilgisayar başında bir oyun oynarken meydana geldiğini ifade etmekte. Onlarda bu durumdan oldukça sıkıntı yaşadıklarını ifade etmekteler."

Prof.Dr. Güzel, çocukların özellikle akıllı telefonları ve tabletleri kullanım sıklığının artmasının oyun bağımlılığının artmasının önemli bir nedeni olduğuna dikkat çekerek, "İnternet oyunlarının çocukların gelişimleri üzerine de bazı etkileri var. Uzun süre bilgisayar başında durmaları nedeniyle gelişen postür bozuklukları, maus gibi cihazların fazla kullanımı sonrasında el ve kollarda uyuşmalar, ağrı atakları, sinir sıkışmaları ve bu sinir sıkışmalarına bağlı olarak kaslarda zayıflık gibi şikayetleri de görmekteyiz. Özellikle çocuklarımızın şiddet içerikli video oyunlarından uzak durmasını. Özellikle oyun içeriklerinin aileler tarafından biliniyor olması gerekiyor" diye konuştu.

DİKKAT EKSİKLİĞİNE YOLAÇIYOR

Prof.Dr. Güzel, çocuklarda internet ve video oyun bağımlığı ile ilgili yaklaşık 3 bin çocuğun katılımıyla gerçekleşen geniş kapsamlı bir çalışma yaptıklarını dile getirerek video oyunlarının çocuklarda ilerleyen aşamada ne tür sorunlara yol açtığı ile sözlerine şöyle devam etti:

"Çocukluk yaş grubunda video oyunlarının riskleri bazı migren ataklarını tetikleyici unsurları var, aşırı derece heyecanın aktivasyonun fazla artmış olmasının özellikle kalpte ritim bozukluğu olan çocuklarda ayrı bir risk faktörü olduğunu söyleyebiliriz, normal koşullarda bizim nöbetleri aktive etmek için kullandığımız ışık huzmelerinin oyunlar içinde bulunması özellikle nöbet hastaları için bir risk faktörü olarak oluşturmakta. Bunlara dikkatli olmak gerekiyor. Depresyona eğilimli psikoaktif ilaçlar kullanan çocuklarda şiddet içerikli video oyunlarının bunları tetikleyici bir faktör olabileceğini unutmamak gerekiyor. Küçük yaşlarda yapılan şiddet içerikli video oyunlarındaki aktivasyonlar çocuklarda korku nöbetleri ve ataklarına neden olabiliyor. Dikkat eksikliğine ve konsantrasyon bozukluğuna yol açabiliyor."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ahmet Güzel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title