Samsun Sağlık Müdürü: Organ Naklinde Torpil Olmaz
Samsun İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, organ nakli bekleyen hastalarının isimlerinin yer aldığı listenin çok adaletli bir şekilde oluşturulduğunu belirterek, "Bu listede torpil yapılması gibi bir durum kesinlikle yok."
Samsun İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, organ nakli bekleyen hastalarının isimlerinin yer aldığı listenin çok adaletli bir şekilde oluşturulduğunu belirterek, "Bu listede torpil yapılması gibi bir durum kesinlikle yok. Organ naklinde torpil olmaz" dedi.
Samsun İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, düzenlediği basın toplantısı ile 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında yapılacak etkinlikler hakkında bilgi verdi. Toplumda organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla bir dizi program düzenleyeceklerini dile getiren Köksal, "Organ nakli çok önemli bir konu. Bu yıl ilk 11 ayda ilimizde beyin ölümü gerçekleşen 160 kişiden 37'sinin organları bağışlandı. Geçen yıl organları bağışlanan kişi sayısı 28'di. Bir artış söz konusu ancak yeterli değil. Ülkemizde yapılan organ nakillerinin yüzde 20'si beyin ölümü gerçekleşen kişilerden yüzde 80'i ise canlı bağışçıdan alınarak yapılıyor. Avrupa'da bu oranlar tam tersi şekilde gerçekleştiriyor. Avrupa'da kadavradan nakil daha fazla" dedi.
"NAKİL LİSTESİ ÇOK ADİL HAZIRLANIYOR"
Türkiye'de 70 bin diyalize giren hasta bulunduğunu 22 bin kişinin ise börek ve karaciğer nakli beklediğini dile getiren Köksal, "Organ naklini artırmak için çalışmalar yapıyoruz ancak toplumumuzda doğru bilinen birçok yanlış var. Dini gerekçeler göstererek organ nakline izin vermeyenler oluyor oysa Diyanet'ten yapılan açıklamarda da belirtildiği gibi dinimiz açısından bu konuda bir engel bulunmuyor. Ayrıca insanlar bağışlanan organlarının uygun kişilere verilip verilmediğinden de kuşku duyabiliyorlar. Şunu söylemek gerekir ki organ nakil listesi ulusal düzeyde çok titiz bir çalışma ile yapılıyor. Çok adaletli bir şekilde bu liste oluşturuluyor. Bu listede torpil yapılması gibi bir durum kesinlikle yok. Organ naklinde torpil olmaz. Bağışlanan organlar aciliyet durumu ve diğer çeşitli değerlendirmelere göre listede belirlenen kişiye veriliyor. Vatandaşlarımızın bu konuda içleri rahat olsun" dedi.
"BEYİN ÖLÜMÜNDE GERİ DÖNÜŞ OLMAZ"
Beyin ölümü gerçekleşen kişinin organlarının bağışlanabildiğini söyleyen İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, "Genelde vatandaşlarımız beyin ölümü ile bitkisel hayatı karıştırıyorlar. Beyin ölümü teşhisi konulan bir kişi tıbben ölmüş demektir. Beyne kan gitmediği için beyin erimekte ölmektedir. Diğer organlar ise cihaz yardımıyla çalıştırılabiliyor. Beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin 24-36 saat içerisinde diğer organlarının da fonksiyonu durur. Yani kesinlikle bir geriye dönüş söz konusu değildir. Bitkisel hayatta ise beyne kan gider. Ölüm söz konusu değildir. Çok az ihtimalle de olsa bu kişilerin yeniden bilinçlerinin açılması mümkün olabilir. Vatandaşlarımızın bu iki durumu karıştırmamaları gerekiyor. Eğer beyin ölümü varsa o kişi için artık geri dönüş yok demektir. Ancak yakınları organlarını bağışlayarak başka kişilerin yeniden hayata dönmelerini sağlayabilir" diye konuştu. - Samsun