Haberler

Samsun'un 'Çalıkuşu' Dilek Öğretmen

Abone Ol

Samsun'un Çarşamba İlçesi'ndeki Kumköy İlkokulu'nda 4 yıldır görev yapan sınıf öğretmeni 32 yaşındaki Dilek Livaneli, yaptığı çalışmalarla takdir topladı.

Samsun'un Çarşamba İlçesi'ndeki Kumköy İlkokulu'nda 4 yıldır görev yapan sınıf öğretmeni 32 yaşındaki Dilek Livaneli, yaptığı çalışmalarla takdir topladı. Geçen yıl bakanlık tarafından Samsun'da 'yılın mesleğinde fark yaratan öğretmeni' seçilen Livaneli, öğrencilerinin eğitiminin yanında velileri için de proje hazırlayıp meslek edindirme kursu düzenledi. Livaneli, okuma yazma kursu açtı, köylü kadınları operayla tanıştırdı.

Çarşamba İlçesi'ne 15 kilometre uzaklıktaki Kumköy İlkokulu'nun müdür yetkili sınıf öğretmeni olan 1 çocuk annesi Dilek Livaneli, 4 yıldır görev yaptığı okulda yaptığı çalışmalar sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Samsun'da 2012'de 'yılın mesleğinde fark yaratan öğretmeni' seçildi. Okulun iç donanımını ve fiziki şartlarını tamamen yenileyen Livaneli, sosyal içerikli projeler hazırlayıp 14 öğrencisine ilkler yaşattı. Livaneli, öğrencilerini operaya, tiyatroya, sinemaya, götürüp buz pateni pistinde paten yapmalarını sağladı. Öğretmen, çocuk aile arasındaki iletişimin güçlenmesini sağlamak amacıyla öğrenci velilerine İlçe Halk Eğitim Merkezi desteğiyle aile eğitimi kursu açtı. Veliler her hafta okulda kurs kapsamında eğitim görmeye başladı. Dilek Livaneli, ayrıca açtığı okuma- yazma kursuyla köyde okuma yazma bilmeyen vatandaşlara yardımcı oldu.

KÖYLÜ KADINLARI OPERAYLA TANIŞTIRDI

Livaneli, yapıtğı girişimlerin ardından köylü kadınları operaya götürdü. 30 köylü kadın, Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü tarafından hazırlanan opera temsilini seyredip hayatlarında ilk defa opera ve bale ile tanıştı. Livaneli, son olarak görev yaptığı Kumköy'deki kadınların iş sahibi olmalarını sağlamak amacıyla proje hazırladı.

KADINLAR İÇİN MESLEK EDİNDİRME KURSU AÇILMASINI SAĞLADI

İş-Kur ve İlçe Kaymakamlığı'nın desteğiyle 2 ay önce 'sayacılık' kursu açıldı. 20 kadın meslek edindirme kursuna katılıp eğitim almaya başladı. Livaneli, okulun lojmanının iki odasını atölyeye çevrildi. Usta öğretici tarafından verilen eğitimle ayakkabı sayası yapmayı öğrenen kadınların kurs sonunda sertifika alacağı belirtildi.

'BİR KÖY ÖĞRETMENİNİN NELER YAPABİLECEĞİNİ GÖSTERMEK İSTEDİM'

Dliek Livaneli, yaptığı sosyal içerikli çalışmalarla birleştirilmiş sınıfta köy okulunda okuyan öğrencilerinin kendilerine olan özgüvenlerinin arttığını söyledi. Livaneli, "10 yıldır köy okullarında çalışıyorum. Köy okullarının fark edilmesini, küçücük bir köy okulunda istenirse neler yapılabileceğini insanların görmelerini istedim. Bir köy okulu öğretmeni hem öğrencilerine hem bulunduğu köydeki vatandaşlara ışık tutabilir. Farkındalık yaratır. Şartları zorlayabilir. Her yıl kapsamlı okul gezileri düzenleyip öğrencilerim şehir merkezine gidip yeni yerleri gördüler. Ben elimden geldiğince hem öğrencilerime hem de okulumun bulunduğu köydeki insanlara faydalı olmaya yol göstermeye çalıştım" dedi.

Livaneli, Reşat Nuri Güntekin'in 'Çalıkuşu' romanındaki kadın öğretmen karakterine benzetilmesinin kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.

ÇALIKUŞU ROMANI BİREBİR YAŞANIYOR

Çarşamba İlçe Kaymakamı Caner Yıldız da Reşat Nuri Güntekin'in 'Çalıkuşu' eserinin Kumköy İlkokulu'nda birebir yaşandığını söyledi. Yıldız, "Dilek Livaneli öğretmenimizle biz de gurur duyuyoruz. Kendisi öğrencileri ve tüm köy halkını kapsayan çalışmalar yapıyor. Projeler hazırlıyor. Yaptığı çalışmaların tüm öğretmenlerimize örnek olmasını diliyoruz. Biz de yaptığı çalışmalara destek olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

'KENDİ AYAKLARIMIZ ÜZERİNDE DURABİLECEĞİMİZİ BİZE GÖSTERDİ'

33 yaşındaki 5 çocuk annesi Gülfem Akdoğan, Dilek Livaneli sayesinde kursa katıldıklarını söyledi. Akdoğan, "Öğretmenimiz bize çok destek oldu. Bizim güçlü olduğumuzu, çalışabileceğimizi söyledi. Biz de köylü kadınların da gücünü göstermek için kursa başladık. Kendi ayaklarımızın üzerinde durabileceğimizi gösteriyoruz. Evimize katkıda bulunuyoruz. Öğretmenimizle gurur duyuyoruz. Kendi eşi ve çocuğundan çok bize sahip çıktı" diye konuştu.

'53 YAŞINDA OKUMA-YAZMA ÖĞRENDİM'

Açılan okuma- yazma kursuna katılıp 53 yaşında okur yazar olduğunu söyleyen Fadime Duman, "Dilek öğretmenimize çok teşekkür ediyorum. Köyümüz için çok çaba harcıyor. Bizi de cesaretlendiriyor" dedi. - Samsun / Çarşamba

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Reşat Nuri Güntekin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title