Samsunlular Olimpiyat İçin "İşaret Dili" Öğreniyor
Samsun'da temmuz ayında gerçekleştirilecek 23. Dünya İşitme Engelliler Yaz Spor Oyunları (2017 İşitme Engelliler Olimpiyatları) öncesinde kentte binlerce kişiye işaret dili öğretiliyor.
MUSTAFA ÇAVUŞ - Samsun'da temmuz ayında gerçekleştirilecek 23. Dünya İşitme Engelliler Yaz Spor Oyunları (2017 İşitme Engelliler Olimpiyatları) öncesinde kentte binlerce kişiye işaret dili öğretiliyor.
Samsun'da 18-30 Temmuz tarihlerinde yapılacak 2017 İşitme Engelliler Olimpiyatları'na 80 ülkeden 21 branşta 5 bin sporcunun gelmesi bekleniyor.
Kente gelecek sporcu ve yakınları ile iletişim kurulabilmesi amacıyla ev hanımından üniversite öğrencisine kadar farklı alanlardan gönüllülerin yanı sıra organizasyonda görev alacak çeşitli meslek gruplarına da işaret dili kursları veriliyor.
Olimpiyat Oyunları Genel Koordinatörlüğü Olimpiyat Gönüllü Sorumlusu İlkay Aydın, AA muhabirine, gönüllü başvuruları almaya 6 ay önce başladıklarını, kentin farklı noktalarında stantlar açarak da vatandaşları işaret diliyle tanıştırmayı amaçladıklarını söyledi.
Organizasyonda 2 bin gönüllünün görev alacağını belirten Aydın, "Uluslararası işaret dili eğitimi alan 500 gönüllümüz var. Bilmeyen 400 gönüllü de işaret dilini öğrenmeye başladı." dedi.
Gönüllülerin 1 Temmuz'dan itibaren sahada yer alacağını dile getiren Aydın, yurt dışından gelen misafirlere Samsun'da organizasyon boyunca yardımcı olacaklarını kaydetti.
Gönüllüler dışında şehirde esnaf, sağlık çalışanı, polis, gazeteci, otel çalışanları, taksi şoförlerine de işaret dili eğitimi verdiklerini vurgulayan Aydın, "Temmuz ayının başında kurslar tamamlanacak ve belirlenen kişiler işaret dilini öğrenmiş olacak. 900'ü gönüllü olmak üzere yaklaşık 3 bin kişi uluslararası işaret dilini kullanabilecek." diye konuştu.
Aydın, olimpiyatlarda görev alacak her kesimden gönüllü bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Samsunlu vatandaşlarımız bu işe sahip çıktı. Gönüllülerimizin yarısı üniversite öğrencilerinden oluşuyor. Memur ve esnaf gibi kesimlerden de gönüllüler organizasyonda yer almak istiyor. Gönüllülerimiz arasında ev hanımı da var. Oyunlara gelen misafirlerimizi İstanbul Havalimanı'ndan başlayıp Samsun'a ayak bastığı ana kadar uluslararası işaret dili almış gönüllülerimiz karşılayacak."
Gönüllüler işaret dili öğrenmekten memnun
İşaret dili eğitmeni Yusuf Ermez, vatandaşların işaret diline ilgisinin giderek arttığını belirterek, bunun ülke için sevindirici olduğunu söyledi.
Ondokuzmayıs Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Güney Afrikalı Siceny Thmuisyu, işaret dili öğrenip olimpiyatta gönüllü olarak görev yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Fehmi Akgül de topluma faydalı bir işte gönüllü olarak görev almanın mutluluğunu yaşadığını vurgulayarak, "Daha önce işitme engelli arkadaşlarım olmuştu ama onları anlayamıyordum. Şimdi kendilerini anlayabileceğim için mutluyum. İşaret dili eğitiminin yaygınlaştırılması toplum için faydalı olur." ifadesini kullandı.
Gönüllülerden Matematik Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Endonezyalı Adila Baktkyn ise organizasyonda görev almanın işitme engelli insanlar ile iletişime geçme adına iyi bir fırsat olduğunu vurgulayarak, bundan sonra çevresindeki işitme engelliler ile daha iyi anlaşabileceğini kaydetti.
İşaret dilini öğrenen polis memurları da uygulamadan memnun olduklarını ifade etti.