Haberler

Sana İhtiyacım Var" Yardım Kampanyası Başladı

Abone Ol

Kampanyaya, İnsani Yardım Platforumu çatısı altındaki kuruluşlara bağış yaparak destek olunabilecek Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar: "Tüm halkımızı şimdiye kadar gösterdiğinden daha fazla yardıma çağırıyorum.

Suriye'de, başta çocuklar olmak üzere kadın, yaşlı ve hastaların hayata tutunabilmeleri için Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılayı, HAK-İŞ, Diyanet Vakfı, Memur-Sen ve Anadolu Ajansı ile İnsani Yardım Platformu çatısı altında toplanan çok sayıda yardım kuruluşu, vakıf, dernek ve meslek örgütünün katılımıyla "Sana İhtiyacım Var" yardım kampanyasına, platform çatısı altındaki yardım kuruluşları üzerinden bağış yaparak destek olunabilecek.

"Sana İhtiyacım Var" yardım kampanyasının tanıtımı, Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Cenevre'de yapılan toplantıya, Birleşmiş Milletler'e, Avrupa Birliği'ne, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'na, Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne, ABD'ye, Rusya'ya, İran'a ve bu konuyla ilgilenen tüm dünya kamuoyuna şu çağrıyı yaptı:

"Şimdiye kadar bazı tereddütleriniz olabilir, bazı siyasi çekişmeler karşısında tarafsızlığınızı muhafaza etmek isteyebilirsiniz ama son basında gösterilen katliam görüntülerine karşı artık lütfen sessizliğinizi bozun, insanlık, adalet yanında yerinizi alın."

Çağrılarını 3 yıldır sürdürdüklerini ifade eden Akar, "Tüm halkımızı şimdiye kadar gösterdiğinden daha fazla yardıma çağırıyorum. Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Bizim inancımız, medeniyetimiz, dinimiz gereği bu konuyla ilgili ürpermeliyiz. Herkes ekmeğinin yarısını Suriye'de aç kalan, susuz kalan, her türlü insani yardıma ihtiyacı olan insanlara ulaştırmalıdır. Artık halkımızdan, eskisinden, geçen yıl yapmış olduğumuz 'Bir Ekmek Bir Battaniye' kampanyasından daha fazla bir teveccühün bugünden itibaren gösterilmesini arzu ediyoruz" diye konuştu.

Akar, sıfır noktasından yapılan operasyonlarla Türk Kızılayı olarak Türkiye'den yapılan yardımları Suriye'nin içine kadar sevk ettiklerini hatırlatarak, bundan sonra da yardımları yardıma ulaşamayan, insani yardıma ihtiyacı olanlara ulaştıracaklarını söyledi.

"Bir medeniyet mücadelesi olduğunu görmemiz lazım"

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise "Sana İhtiyacım Var" kampanyasının sadece bir yardım kampanyası olmaması gerektiğini söyledi.

Kampanyanın insan ve ümmet olma sorumluğunun bir yansıması olacağını dile getiren Gündoğdu, şunları kaydetti:

"Geçen yılki yardım kampanyasının sonrasındaki sürece baktığımızda İslam alimleri 'Kedi köpek yiyebilirsiniz' şeklinde fetva veriyordu. Bir ay önce bir bacımız, 'Ey Batılılar bizi adam yerine koyup sahip çıkmadınız, bari hayvan yerine koyun, belki sahip çıkarsınız' diye çağrıda bulunuyordu. 3 yıllık katliamın nasıl soykırıma dönüştüğünü fotoğraflarla hep birlikte görüyoruz ve ibretle izliyoruz. Bir diktatörün savaş suçlusu olması için bunların binde biri yeterliyken, hala ses çıkarması gereken bir çok Batılı insan hakları kuruluşu ve Birleşmiş Milletler gibi kurumlardan ses yok. Burada bir medeniyet mücadelesi olduğunu görmemiz lazım. Batı medeniyeti öldürmeyi geçim kaynağı ediniyor, ya ölümlere sponsor olmayı ya da öldürenlerin öldürüşüne göz yummuyor."

Gündoğdu, İslam medeniyetinin yaşatmayı esas aldığını belirterek, "Bugün sadece Suriye için değil, mazlum ve mağdur varsa çok daha güçlü bir şekilde haykırmamız gerekiyor. Medeniyetimizin yaşatmayı esas alan düsturunu çok daha dik tutmamız lazım. 'Sana İhtiyacım Var' kampanyası, belki medeniyet olarak bir kavgayı yeniden hatırlamamızı şart koşuyor. Bu da, 'Çocuklar uyurken susmalıyız ama öldürülürken asla susmamalıyız.'  Bir taraftan vicdan sahibi herkesi, inancı ne olursa olsun, Esed diktatörü başta olmak üzere, tüm diktatör ve darbecilere karşı durmaya ve bu darbecilere göz yuman kendi yöneticilerini sıkıştırmaya davet ediyorum. Diğer taraftan Suriyeliler için seferberlik yapmalıyız" diye konuştu.

Suriyelilerin soğuktan, açlıktan öldüğünü ve ekmek kuyruklarında öldürüldüğünü hatırlatan Gündoğdu, başlatılan kampanyaya herkesi destek vermeye çağırdı.

"Türkiye'den gidecek yardımlara acil ihtiyaç var"

Koordinatör Vali Veysel Dalmaz da geçen yıl düzenlenen kampanyanın çok faydalı olduğunu belirterek, "Ama arkadan sanki orada her şey bitmiş, savaş bitmiş, insanlar normal hayata dönmüş gibi yardımlar bir noktada kesilme noktasına geldi. Birkaç kuruluşumuz yardımlarına devam ediyor ancak alanda ciddi sıkıntılar var" diye konuştu.

Suriye'de Türkiye'den gidecek yardımlara acil ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Dalmaz, Suriye'deki durumun iyi anlatılması gerektiğini vurguladı.

"Suriye'deki tablo değişmelidir"

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Başkanı Hamza Akbulut, Suriye'deki durumun çok ağırlaştığını, milyonlarca kişinin ölüm korkusuyla evinden uzakta yaşadığını ifade ederek, iç savaş sebebiyle ulaşılmaz yerlerde sıkışıp kalan, yardıma ihtiyacı olan, açlık sınırının altında yaşayan milyonlarca insan bulunduğunu belirtti.

Kimyasal silahlarla bombalarla toplu infazlarla toplu işkencelerle binlerce insanın öldürüldüğünü kaydeden Akbulut, "Bugün Suriye'de açlık ve ölüm hüküm sürmektedir. Bu tablo, değişmelidir. Yapacağımız yardımlarla bu durumu değiştirmeliyiz" dedi.

"İlaç ve tıbbi malzeme desteği vereceğiz"

Yeryüzü Doktorları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kerem Kınık da AA muhabirine yaptığı açıklamada, kampanyada ihtiyaç duyulan ilaç ve tıbbı malzeme ve ilk yardım kiti ve sağlık hizmeti konusunda destek vereceklerini ifade etti.

Derneklerinin iç savaşın başladığı günden bu yana gerek Suriye içinde gerekse Lübnan ve Türkiye'deki kamplarda faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Kınık, "Çatışmalarda yaralananlara ilk müdahaleyi yapıyoruz. Müdahalenin ardından sevkini gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar 30 milyona yakın ilacı Suriye'nin içlerini ulaştırdık. Yayladağı merkezimizde de kamplara girememiş Suriyelilere sağlık hizmeti veriyoruz" diye konuştu.

Toplantıya AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Ömer Ekşi, Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, İyilikder Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Sekteri Ahmed Sayid Öner, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Osman Atalay, Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nden Veysel Bahtiyaroğlu, Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz,  Kimse Yok mu Derneği Genel Müdürü Celal Türkoğlu, Sadakataşı Derneği Başkanı Kemal Özdal'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kurum ve kuruluşun temsilcileri de katıldı. Katılımcılar, toplantının ardından fotoğraf çektirdi.

Kampanyayı, AFAD, HAK-İŞ, İDSB, Memur-Sen, TGTV, TDV, Uluslararası Rabia Platformu desteklerken, vatandaşlar 18 sivil toplum kuruluşu aracılığıyla kampanyaya destek verebilecek.

Kampanyaya ilişkin ayrıntılı bilgiye "www.sanaihtiyacimvar.org" sitesinden ulaşılabilecek.

- İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Gündoğdu Türk Kızılayı Memur Sen Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title