Haberler

Sanat Tarihçisi Eyice: Ayasofya'da Sütunlarda Yamulmalar Var

Güncelleme:
Abone Ol

Profesör Semavi Eyice, Ayasofya'da statik hatalar olduğunu ve sütunlarda yamulmalar olduğunu söyledi.

91 yaşındaki Bizantolog, Sanat Tarihçisi ve Profesör Semavi Eyice, Ayasofya'da statik hatalar olduğunu, Sultanahmet Cami mimarının o aksaklıkları görüp tekrar etmediğini söyledi. Eyice, Ayasofya'nın 4 minare yapılması talimatını da Mimar Sinan'ın verdiğini belirtti. Bugün Eyice'nin Akşam gazetesinde yayınlanan röportajının ilgili bölümü..

Sultanahmet'i, Ayasofya'ya karşı bir gövde gösterisi olarak yaptılar, doğru mu?

Yok, efendim yok... Bir defa Ayasofya'daki statik noksanlık Sultanahmet Camii'nde yoktur. Çünkü Sultanahmet dört tarafından yarım kubbeyle desteklenmiştir. Onu yapan mimar o şekilde yarım olursa aksaklık olacağını görmüş ve yapmamıştır. Zaten Sinan da daha önce o hatayı görmüştür. Başka türlü çözümünü halletmiştir Sinan...
Birtakım galerileri yanlarda yaparak, yan duvarları hafifletmiş ve payandaları gizlemek suretiyle o aksaklığı önlemiştir. Ayasofya'da o galeriler yoktur. Onun için koca koca payelerle binayı adeta bir kıskaç içine almak gereği görülmüştür. Bu yüzden bina devamlı yanlara açılma tehlikesiyle karşı karşıyadır ve sütunlarda yamulmalar vardır, içeride bunu fark edersiniz. Zaman zaman uzmanlar, hesaplar yaparak Ayasofya'nın tehlikeli olduğunu da sezmişlerdir.

KUBBELER ZAMAN ZAMAN ÇÖKTÜ

'Tehlike geçmiştir' diyebilir miyiz?

Bu kadar deprem atlattığına göre artık oturmuş olarak kabul ediyoruz. Fakat depremler yüzünden kubbede çatlaklar olduğu, hatta zaman zaman çöktüğü de bilinir. Justinyanus'un 6. yüzyılda yaptırdığı kubbe, 50 sene sonra çökmüştür ve bu çöküntünün izini eskiden görüyordunuz. Sonra kapattılar. Yani bugün gördüğünüz, mermer döşemeli taban sonradan yapıldı. Yeni ve daha yüksek bir kubbe yapmışlardır. Bu baskıyı karşılayabilmek için... Ayasofya'da böyle birtakım hareketlilikler ve değişiklikler olmuştur. (Kaynak: Akşam)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Kültür Sanat Sultanahmet Güncel Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (5)

osmanlı:

ayasofya zaten roma döneminde 4 kere çökmüş ve baştan inşa edilmiş. osmanlı aldıktan sonra mimar sinan mühendislik mimarlığını konuşturmuş ve yapıyı sağlamlaştırmış. o gün bugündür bir daha çökme olmamış. işte bizim ecdadımız budur. biz de öyle olmalıyız

Yanıtla025
serdar:

tamam mimar sinana laf yok ama mimar sinan kimleri örnek almis bu yapilari yaparken? türkler den mi yoksa eski yunnlilardan mi? bizde bu gibi yapilari yapacak usta ollsaydi gidip elin yunanini devrisip türk yapmazdik dimi? demeki yapacak adam olmadigi icin gidip bir yunani devsiri türk yapiverdik hehehehehehehe ulan dingiller bugün bille köprünü , tünelini , metronu madenlerini gelip elin gavuru kuuruveriyor cünkü sende bunlari yapacak kafa yok kafa .. olsa bile ya malzemeden calar yada bir seyler yapar bu kesin dir zaten

Yanıtla60
Hasan ER:

tadilat yapacağım diyerek hazineleri çalacaklar,aman dikkat.

Yanıtla23
ecdatı hor görmeyelim:

@serdar türkler konar göçer toplum olduğu için böyle büyük yapıları yapacak insan yetişmemiş olabilir. genetik yatkınlığımız da olmayabilir. bu sana türkleri aşağılayabilme hakkı vermez. türkler uçsuz bucaksız bozkırda yaşayabildiği gibi anadoluya gelince hızla uyum sağlayabilmiştir. bunu her toplum başaramış yokolup gitmiştir. kendmizi küçük görmeyelim.

Yanıtla03
NERESİ DOĞRU Kİ?:

Ayasofya daha yapıldığı ilk yıllardan beri, yapısal hataları olan bir yapıt.. Kolonlarında, kolon aralarındaki bindirmelerinde, her yerinde yamulmalar var... Bazı yerleri daha sonradan güçlendirilmeye çalışılmış. Bir şekilde ayakta durmuş. Hata ararsan o kadar çok ki.. Saymakla bitmez... Onu tek kurtaran şey, çimentosu.. Çatlaklar bir şekilde yeniden birbiriyle kaynaşıyor..

Yanıtla01
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title