Sanatçılardan "Açık Muhalefet" Çağrısı
Aralarında ünlü isimlerin de bulunduğu çok sayıda aydın ve sanatçı bugün bir bildiri yayınlayarak, hükümetin uygulamalarına karşı açık muhalefet çağrısında bulundu.
Aralarında ünlü isimlerin de bulunduğu çok sayıda aydın ve sanatçı bugün bir bildiri yayınlayarak, hükümetin uygulamalarına karşı açık muhalefet çağrısında bulundu.
Kendilerine 'Sanatçı Girişimi' adına veren grup, Beyoğlu Halep Pasajı'nda bulunan Ses Tiyatrosu'nda toplandı. Ünlü tiyatro Sanatçısı Ferhan Şensoy'un ev sahipliğini yaptığı toplantıda Levent Kırca, Ataol Behramoğlu, Eşber Yağmurdereli, Menderes Samancılar, Edip Akbayram, Rutkay Aziz, Tolga Savacı, Ferhan Şensoy, Orhan Aydın ve Özdemir İnce'nin aralarında bulunduğu isimler, Ses Tiyatrosu'nu tamamen doldurdu. Toplantının tarihe önemli bir not düşeceğini söyleyen Şair Ataol Behramoğlu, " Yakın tarihimizin hiç bir döneminde bu dönemde olduğu kadar sinsice suçlar işlenmedi" diye konuştu. Sanatçı Girişimi adına bildiriyi Tiyatro Sanatçısı Orhan Aydın okudu.
SESİMİZİ DÜNYAYA DUYURACAĞIZ
Bildiride evrensel kazanımların ve Cumhuriyet değerlerinin yok edildiği öne sürülerek şu görüşlere yer verildi:
"Laik, bilimsel eğitim adım adım gerici, çağdışı bir niteliğe bürünüyor. Gençliğin özgürlük, emekçinin hak arayışı, polis copu ve zindan tehdidi altında. Bağımsız düşünce demir parmaklıklar arkasında. Adalet, adaletsizliğin aracı olmuş. Halkın haber alma özgürlüğü gasp edilmiş, sanatçıların eserleri sansür ve otosansür tehdidi altında. Çocuklarımız ve sonraki kuşakların gelecekleri için kaygılıyız. Kaygılıyız ve reddediyoruz. Tepkimizi Türkiye ve dünya kamuoyuna duyurmayı görev sayıyoruz"
Sanatçı Girişimi bildirisinin okunduğu salonda bulunan sanatçılar sırayla söz alıp, görüşlerini dile getirdi. Heykeltıraş Mehmet Aksoy, "Sen de ne adammışsın, başına gelmeyen kalmamış, heykellerin durmadan yıkılıyor. Hala konuşuyorsun. Umutsuzluğun türküsünü söyleyemeyiz" diyerek salondakileri güldürdü.
"BEYAZ'I VE OKAN'I DA ÇAĞIRACAĞIZ"
Bir başka mizahi konuşmayı da Tiyatro Sanatçısı Levent Kırca yaptı. "Hala bir şey olmaz" diyenler olduğunu söyleyen Kırca, "Şimdi onlar yavaş yavaş şeye döndüler: 'Artık çok geç'. Bunlar ikisinin arasında yaşamadı" şeklinde konuştu.
Beyaz ve Okan Bayülgen'in ismini vererek konuşmasına devam eden Kırca, "Onlara ihtiyacımız var. Peşkeş çekilen TRT programlarındaki sanatçılara, ihtiyacımız var. Sonuna kadar bu arkadaşlarımızı çağıracağız" şeklinde konuştu.
YAĞMURDERELİ'DEN 12 EYLÜL KIYASLAMASI
Avukat ve insan hakları savunucusu Eşber Yağmurdereli de sanatçılara destek verdi. Sinema Sanatçısı Menderes Samancılar'la birlikte salona gelen Yağmurdereli söz alarak, "Bu dönemde 12 Eylül'den çok daha olumsuz şartlar yaşanıyor hapishanelerde" dedi. Yağmurdereli, "Türkiye hapishanelerinde 150 bin kişinin tutulduğunu söylemek zorundayım. Bu rakam 12 Eylül'ün iki veya üç katıdır" diye konuştu.
RUTKAY AZİZ'DEN EYLEM ÇAğrıSI
Tiyatro Sanatçısı Rutkay Aziz de, "Su yüz derecede kaynıyor ama bundan sonra ne yapacağız? Bunu sorarlar adama. Asıl mesele o" diyerek salonda bulunanları Cumartesi günü tutuklu gazeteciler Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan için yapılacak yürüyüşe çağırdı.
İMZA VEREN İSİMLER
'Sanatçı Girişimi'nin bildirisine imza veren aydın ve sanatçılar, şu isimlerden oluştu: Ataol Behramoğlu, Eşber Yağmurdereli, Menderes Samancılar, Edip Akbayram, Rutkay Aziz, Tolga Savacı, Ferhan Şensoy, Tarık Akan, Onur Akın, Sunay Akın, Orhan Aydın, Nihat Behram, Nevzat Çelik, Meral Çetinkaya, Atilla Dorsay, Genco Erkal, Erdal Erzincan, Müjdat Gezen, Levent İnanır, Özdemir İnce, İlham İren, Levent Kırca, Mine Kırıkkanat, Küçük İskender, Zeynep Oray, Fikret Otyam, Timur Selçuk, Burhan Şeşen, Yavuz Top, Metin Uca, Nejat Yavaşoğulları, Ümit Zileli.
Politik sahada pek görünmeyen Sinema Sanatçısı Tolga Savacı ilk toplantıya bizzat katılarak, Halk Müziği Sanatçısı Burhan Çaçan da imza vererek Sanatçı Girişimi içinde yer aldı.
ÖA-YK - İstanbul / Beyoğlu