Sanatçıların Köyü Kazandıracak
Konya'nın Hüyük ilçesine bağlı Çavuş beldesinde kurulan sanatçıların köyü, artık tasarımın merkezi olacak.
Konya'nın Hüyük ilçesine bağlı Çavuş beldesinde kurulan sanatçıların köyü, artık tasarımın merkezi olacak.
Sonsuz Şükran Köyü'nün kurucusu ve derneğinin yönetim kurulu başkanı Mehmet Taşdiken, kerpiç evlerin kurulu bulunduğu sanatçıların adresinde yeni dönemde kısa adı "KITAM" olan kırsal tasarım atölyeleri ve pazarlar merkezi kurulacağını söyledi. Sonsuz Şükran Köyü Derneği tarafından hayata geçirilecek proje hakkında gazetecilere açıklamalarda bulunan Taşdiken, bu projenin yörenin geleneksel sanatlarını modern formlarda üretecek insanları yetiştirme ve dünya devleriyle işbirliği yaparak kırsal kalkınmayı sürdürülebilir boyutta turizm penceresiyle zenginleştirmeyi amaçlayan iddialı bir proje olduğunu söyledi. Yeni dönem itibariyle Şükran Köyü'nde planlarını yılın 12 ayına yayacaklarını belirten Taşdiken, bundan sonra mevsimin her zamanında sanatçıların yeni mekanında bir etkinliğin sözkonusu olacağını, sanatsal aktivitelerin sayısının giderek artacağını ama asıl önemlisinin hayata geçirilecek etkinlik ve projelerle burada yaşayan yöre insanına sağlanacak kazanım ve ekonomik değerler olduğunu söyledi. Şükran Köyü'nde birikim itibariyle dünyadaki çok büyük markalara tasarım hazırlamış, bu konuyla ilgili çalışmaları, referansları olan 30'un üzerinde sanatçı arkadaşının bulunduğunu belirten Taşdiken, hayata geçirmeyi planladıkları KITAM projesi ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Bölge için çok büyük bir proje olacağına inanıyorum inşallah. Bu projeyle önce tasarım bölümlerini, hem Türkiye, hem de uluslararası çapta özellikle İtalya ile bağlantılar kurarak önce ürettiğimiz ürünleri onlara satacağız. Ondan sonra aldığımız siparişleri de burada kuracağımız atölyelerde imal edeceğiz. Çok büyük bir proje bu. Bölge kadınlarını parasız olarak eğiteceğiz ve onlara bu ürünlerin üretilmesinde bilgi sahibi yaparak, onlara da aynı zamanda para kazanma imkanı sağlamış olacağız. Ayrıca 25 odalı bir misafirhane yapıyoruz. Bundan sonra da hem bu çalışmalar için, hem bundan sonra yapacağımız diğer çalışmalar için geniş çaplı bir misafirhane olacak bu. Böylelikle sanatçı arkadaşlarımız da senenin hemen hemen her ayında bu etkinliklerde, burada çalışmalarını sürdürmüş olacaklar. Burası aynı zamanda üreten, Türkiye'de çok özel ve özgün tasarım ürünleri üreten, aynı zamanda da tasarımda Türkiye logosuna bir katkısı olacağına inandığımız bir proje olacak bu. Çavuş, Sonsuz Şükran Köyü ve Hüyük gibi sadece dar bir alan içerisinde değil, bütün bölgeye çok büyük bir katkı yapacak bir proje olacağını düşünüyorum. Bunu da yapmak durumundaydık. Zaten Şükran Köyü projesinin temelinde böyle bir ayak vardı. Bunun da zamanı vardı ve inşallah bunun zamanı geldi. Şu an esas itibariyle bu büyük proje üzerinde hayata geçirmek için çalışma yürütüyoruz."
Sonsuz Şükran Köyü'nün zaman içerisinde uluslararası sanatın gündeminde yer alan bir mekan haline dönüşeceğini anlatan Taşdiken, "Hayata geçtiğinde bu proje, senenin 365 günü değilse bile çok günü, 6 ayından fazla bu hareket ve sanatsal canlılığı görebileceğiniz bir yer olacak. Burası uluslararası sanatın gündeminde bir yer olacak ve sadece bu topraklardaki, bu bölgedeki insanlar değil, Türkiye de böyle bir sanat köyünün olmasından dolayı büyük bir onur duyacaktır diye düşünüyorum" şeklinde konuştu. - KONYA