Sandıklı Doğal Afet ve Hastalık Patatesi Vurdu
Doğal afet ve hastalık patatesi vurdu Ahmet DAĞLI / SANDIKLI(Afyonkarahisar), (DHA) - TÜRKİYE'nin en büyük patates üretim merkezlerinden Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'nde bu yıl dolu, yağış ve hastalık nedeniyle hasat dönemi erken başladı.
Doğal afet ve hastalık patatesi vurdu
Ahmet DAĞLI / SANDIKLI(Afyonkarahisar), (DHA) - TÜRKİYE'nin en büyük patates üretim merkezlerinden Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'nde bu yıl dolu, yağış ve hastalık nedeniyle hasat dönemi erken başladı. Doğal afet ve hastalık nedeniyle patatesteki verimin yarı yarıya düştüğü bildirildi.
Sandıklı'da bu yıl bahar dönemindeki yoğun yağış, dolu ve 'milova' hastalığı üreticiyi zor durumda bıraktı. Hasat döneminin 1 ay sonra tamamlanması beklenirken, olumsuzluklara rağmen fiyatlardan memnun olan üretici verimdeki düşüşten yakındı.
Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yıldız, doğal afetler ve hastalık nedeniyle başta patates olmak üzere ilçede yetiştirilen birçok üründe yüzde 50'ye varan kayıp olduğunu söyledi. Verim düşüklüğü nedeniyle patates üreticisinin bu yıl zarar ettiğini belirten Süleyman Yıldız, "Patates satışı ve fiyatlar arz ve talep doğrultusunda yapılmaktadır. Patates fiyatlarını da fabrika ve tüccarlar belirlemektedir. Fabrika ve tüccarlar şu anda stok yaptığı için fiyatlarda artış yok" dedi.
'HASAT BİTİNCE FİYAT ARTABİLİR'
Tarlada patatesin kilosunun 60- 80 kuruş arasında alıcı bulduğunu kaydeden Süleyman Yıldız şöyle devam etti:
"Fiyatlar iyi olmakla birlikte aşırı yağış ve don geçen yıla oranla verimin düşmesine neden oldu. Çiftçimize patateslerde verim düşük olduğu için bu yıla mahsus normal yardımların dışında tohum ve gübre desteği verilmesi gerekir. Bayramdan sonra kışlık patateslerin sökümüne başlanacak. Yaklaşık bir ay sonra da patates sökümü tamamlanır. Hasat bittikten sonra fiyatlarda artış yaşanabilir."
'VERİM DÜŞÜK OLDUĞU İÇİN ZARAR EDİYORUZ'
Saltık Köyü'nde patates üretimi yapan 55 yaşındaki Kemal Göktaş, verimin geçen yıla oranla yarı yarıya düştüğünü belirtti. Bunun bazı bölgelerde daha da düştüğünü kaydeden Göktaş, "Geçen yıl bir dönümden 9- 10 ton ürün alıyorduk. Bu yıl 3- 4 ton ancak alıyoruz. Fiyatları da kilosu 60- 80 kuruş arasında değişiyor. Aslında fiyatlar iyi ama verim düşük olduğu için zarar ediyoruz" diye konuştu.
(Tür: Yurt)