Haberler

Sandy Kasırgası mağdurlarına bir darbe de kapanan hükümetten NEW

Abone Ol

Bilgin Şaşmaz - ABD'de hükümetin kapanmasının devlet yardımları aksatabileceğinin açıklanması, hayatını harabeye dönen evinin deposunda sürdürmek zorunda olan Ken Ebel gibi birçok Sandy Kasırgası...

Bilgin Şaşmaz - ABD'de hükümetin kapanmasının devlet yardımları aksatabileceğinin açıklanması, hayatını harabeye dönen evinin deposunda sürdürmek zorunda olan Ken Ebel gibi birçok Sandy Kasırgası mağdurunu endişelendirdi.

ABD'nin Doğu yakası ile Kanada'nın bir bölümünü geçen yıl akim ayı sonunda vuran Sandy'nin yol açtığı tahribat, hala tam anlamıyla giderilemedi. Felaketin üzerinden yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen halen kalacak yer sorunu çözülemeyen ve devlet yardımlarıyla otellerde yaşamak zorunda olan birçok afetzede, hükümetin kapanmasıyla bir kez daha sarsıldı. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'in yaptığı, 'hükümetin kapanması, federal yardımları geciktirebilir' uyarısı Sandy mağdurlarını tedirgin etti.

Anadolu Ajansı, felaketten en fazla etkilenen noktalardan Staten Adası'nı ve zor şartlar altında hayatlarını sürdüren Sandy mağdurlarını görüntüledi. ABD'yi vuran en yıkıcı 10 kasırgadan birisi olarak kabul edilen Sandy Kasırgası'nın sebep olduğu yıkımın izleri aradan geçen zamana rağmen hala silinemediği gözleniyor. Felaketten ağır şekilde etkilenen adada, terk edilmiş, satışa çıkarılmış ve yıkılmış binalar dikkati çekiyor. Kasırga sonrasında bölgede kurulan yardım çadırında hala sıcak yemek, gıda ve elbise yardımları devam ediyor. Çadırda çalışan gönüllü afetzedeler, aylardır devlet tarafından yerleştirildikleri otel odalarında yaşıyor. Bazı mağdurlar ise otelde konaklamak yerine aldıkları yardımları diğer ihtiyaçlarında kullanmayı tercih ediyor.

-Yaklaşık bir yıldır depoda yaşıyor-

Kendisine verilen konaklama yardımını, felakette tamamen kullanılamaz hale gelen evinin onarımı için kullanmak isteyen 63 yaşındaki inşaatçı Ken Ebel, yaklaşık bir yıldır evinin bahçesindeki depoda hayatını sürdürüyor. Kasırgadan kurtarabildiği eşyalarını koyduğu depoya tuvalet ve banyo ekleyerek kendisine bir yaşama alanı oluşturan Ebel, barınağının elektriğini ise afetzede komşusundan alıyor. Deposuyla aynı bahçede bulunan evinin onarımını da kendisi yapan Ebel, "Otel benim için çok sıkıcı ve masraflı olacaktı. Yapılan konaklama yardımını evimin tadilatı için kullanıyorum. Bu nedenle burasının benim için barınaktan daya iyi olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Evinin onarımını kış gelmeden bitirmeyi amaçladığını fakat bunun neredeyse imkansız göründüğünü anlatan Ken Ebel, "Yaz döneminde mevcut şartlarda yaşamak çok da zor değildi. Şimdi kış geliyor, şartlar değişiyor. Elimden geldiğince hızlı bir biçimde bitirmeye çalışsam da işler ağır ilerliyor. Kış gelmeden onarımı tamamlamalıyım" şeklinde konuştu. Komşularından önemli destek gördüğünü belirten Ebel, Sandy sonrasında mahalle sakinlerinin birbirini daha fazla koruyup, kollamaya başladığını vurguladı.

Soru üzerine, hükümetin kapanmasının şu ana kadar aldığı yardımlara olumsuz bir etkisinin olmadığını belirten Ebel, "Bundan sonrasında ne olacağını bilmiyorum" dedi. Ebel, küresel ısınma neticesinde artan bu tür afetlerin bir daha yaşanmamasını temenni ettiğini sözlerine ekledi.

-Kaybettiği evinin arazisine yardım çadırı kurdu-

Sandy Kasırgası sırasında kaybettiği evinden annesiyle yüzerek kurtulan Aiman Youssef ise bahçesine kurduğu çadırda afetzedelere yardım dağıtıyor. Felaketin ardından 45 gün sokağa kurduğu çadırda yaşayan Youssef, annesiyle yerleştirildiği otelde yaşıyor. Suriye asıllı Youssef'un kasırgada kaybettiği evinin bahçesine kurduğu çadırında ise hala afetzedelere sıcak yemek, gıda ve giyecek yardımı yapılıyor. Bu yıl Oklahoma'da meydana gelen hortum felaketi sonrasında bölgeye yardım götüren Youssef, Staten Adası'ndaki mağdurların tüm sorunlarıyla yakından ilgileniyor.

Kuzeninin, felaket günü kendisi için getirdiği malzemeleri komşularına dağıtırken kullandığı masanın, kısa sürede 23 masalık bir yardım merkezine dönüştüğünü anlatan Youssef, "Bugün de bu görev sürüyor. Sandy'de evimi ve iş yerimi kaybettim. Bu benim yeni işim oldu. O günden beri sadece insanlara yardım ediyorum" şeklinde konuştu. Youssef, hortum felaketi sonrasında Oklahoma'ya yardım götürdüğünde bile Staten Adası'ndaki yardım çadırının görevine ara vermediğini sözlerine ekledi.

Hükümetin kapanmasının Sandy mağdurlarını nasıl etkilemesini beklediği sorulduğunda Youssef, "Çok güçlü bir şekilde Allah'a inanıyorum. Her şeyin onun kontrolünde olduğunu biliyorum. Hiçbir şey umurumda değil, ona güveniyorum. Hükümetin kapanması da her şeyin Allah'ın kontrolünde olduğunun bir göstergesi" açıklamasında bulundu.

-Yanan binaların enkazı kaldırılmadı-

Sandy mağdurlarından Simona Safari ise evinin yanında tamamen yanan iş yerleri enkazıyla ilgili yetkililerin herhangi bir çalışma yapmamasından ve evinde oluşan hasarın tamamı için sigorta ödemesi alamamaktan dert yandı. Kasırganın bölgeye ulaşmasından 40-45 dakika sonra evinin de bulunduğu Midland Caddesi üzerindeki bazı ev ve iş yerlerinde büyük bir yangın çıktığını anlatan Safari, "Yollarda akan sular arabaları sürüklüyordu. Suları arasında bazı evler alevler içinde yanıyordu. Sanırım gaz deposu alev almıştı" diye konuştu. Kasırga nedeniyle çıkan yangında yıkılan ev ve işyerlerinin enkazının aradan geçen yaklaşık bir yıla rağmen hala temizlenmediğini anımsatan Safari, insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturan yıkıntıların, afetzedelerin psikolojilerini olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi.

Mısır asıllı Arapça öğretmeni Sahem Abdalla da 7 aydır yaşadığı otelde soruları yanıtladı. Çalışan mağdurların otel masraflarının yüzde 70'inin devlet tarafından karşılandığını belirten Abdalla, "Sandy sonrasında bir süre arkadaşımın evinde yaşadım. Onun yurt dışına gitmesi üzerine otele yerleşmek zorunda kaldım. Benim kaldığım otelde hala 8 aile bulunuyor. Otel kahvaltı veriyor, diğer öğünlerde yardım kartlarıyla marketlerden aldığımız hazır yiyecekleri tüketiyoruz" dedi. Otelde yaşadığı için kalıcı bir iş bulamadığını kaydeden Abdalla, uygun bir eve yerleştikten sonra iş bulup, düzenli bir hayata kavuşmayı hayal ettiğini dile getirdi.

ABD'nin Doğu yakası ve Kanada'nın bir bölümünü geçen yıl ekim ayı sonunda vuran Sandy Kasırgası, New York, New Jersey ve Connecticut'un da aralarında bulunduğu 17 eyalette onlarca insanın ölümüne neden olmuştu. Saatteki hızı yaklaşık 150 kilometreyi bulan kasırga 5 milyona yakın kişiyi elektriksiz bırakmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Michael Bloomberg New York Kanada Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title