Haberler

Sapanca'da 'Kocaeli'ne Bağlanmak İstiyoruz' Eylemi

Abone Ol

İstanbul'dan bir çok kişinin hafta sonunu geçirmek için akın ettiği, son dönemde Arap yatırımcıların da keşfettiği Sapanca İlçesi'nde esnaf, "Kocaeli'ne bağlanmak istiyoruz" diye kampanya başlattı.

İstanbul'dan bir çok kişinin hafta sonunu geçirmek için akın ettiği, son dönemde Arap yatırımcıların da keşfettiği Sapanca İlçesi'nde esnaf, "Kocaeli'ne bağlanmak istiyoruz" diye kampanya başlattı.

Sapanca Gölü kenarında bulunan ve adını da gölden alan 50 bin nüfuslu Sapanca İlçesi'nde nüfus yazın günü birlik gelenler ve yazlıkçılarla 100 bine yaklaşıyor. Artan bu nüfus karşısında da belediye hizmetlerini yetersiz kaldığından yakınan esnaf, bazı siyasi partilerin de desteğiyle, Sapanca İlçesi'nin Sakarya'dan ayrılıp Kocaeli'ne bağlanması için kampanya başlattı. İlçede bir çok işyerinin camına, "Daha iyi hizmet almak için Kocaeli'ye bağlanmak istiyoruz" afişleri asıldı. İlçenin ana girişlerine de büyük boy bez afişler asıldı. Bu arada sosyal medyada da bu taleple ilgili yoğun bir kampanya başlatıldı.

SİYASİLERDEN DESTEK

Sapanca'nın 1954 yılından öncesinde olduğu gibi Kocaeli'ye bağlanmasını destekleyenlerden CHP ilçe Başkanı Selim Topçu, ilçeye yıllardır yatırım yapılmadığını ileri sürdü. Şu anki hem Sapanca Belediyesi'nin hem de Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin Ak Partili olan başkanlarının vizyon sahibi olmadıklarını ileri süren Selim Topçu, şunları söyledi:

"Bir siyasi partide hasbelkader görev almış kişiler, vizyon ve deneyim sahibi olmadan belediyelerde etkili görevlere getiriliyor. Bu nedenle de burası köy gibi yönetiliyor. Sapanca, İstanbulluların da akın ettiği turizm ilçesi. Ama turizm bölgesi ilan edilmemiş. Derecelendirilmemiş. Daha kıyı kenar çizgisi yeni tasdik edildi. Burada 13 yıldır aynı zihniyet bu işi yapıyor. Otoban, hızlı tren, şehri ortadan bölüyor. Şehrin içinde rastgele inşaatlar yapılıyor. Halk bezdi. Yıllardır hiçbir hizmet yok."

MHP İlçe Başkanı Berat Taner ise, Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin hizmetlerinin Sapanca'da çok kısıtlı olduğunu, bunun herkes tarafından sıklıkla dile getirildiğini söyledi. Sapanca'nın yıllardır Sakarya'dan üvey evlat muamelesi gördüğünü anlatan Taner, şöyle dedi:

"Biz de bunun arkasındayız. Kocaeli'ne bağlansak ne faydası olur? Biz Sakarya ile Kocaeli arasında sıkışmış bir ilçeyiz. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanını, Sapanca'da gördüğümüz bile yok. Burası Türkiye'nin adeta dört yolu vazifesi görüyor. Tüm yollar, demiryolu, hızlı tren buradan geçiyor. Böyle bir yer. 'Türkiye'nin Davos'u yapacağız' dedikleri yer. Ama bunu yapabilecek kadroların olmadığını görüyoruz. Sapanca'nın mevcut konumuyla daha iyi yerlere gelmesini istiyoruz. Burası turizm bölgesi ama ne turizm bölgesi, bir adını dahi koyamamışız. İlçede birçok yerler, değerler satılıyor. Niye muhafaza edemiyoruz? Senelerdir Sapanca Sakarya'da üvey evlat muamelesi görüyor. İstanbul'un da arka bahçesi ama Sapanca'ya hiç bir yatırım yapılmıyor."

SP İlçe Başkanı Süleyman Pulat ise, Kocaeli'ne bağlanma isteğinin halkın tepkisinin sonucu doğduğunu belirtirken, "Sapanca'dan 15 yıl önce giden bir insan geri döndüğünde aynı şeyi görüyor. Hiç bir yeni hizmet yok. Büyükşehir'den hiç bir yatırım gelmiyor. Kocaeli ile karşılaştırdığımız zaman büyük fark var. Orada yapılanlara bakıp buradakileri görünce farkı anlarsınız" diye konuştu.

Sapanca'nın, en büyük mahallesi olan 10 bin nüfuslu Rüstemler Mahallesi Muhtarı Nazım Özkılıç da Sapanca nahiye iken Kocaeli'ne bağlı olduğunda çok iyi hizmet aldığını, ancak Sakarya Büyükşehir'in hiç bir hizmette bulunmadığını söyledi. Özkılıç, "Üvey evlat muamelesi görüyoruz. Diğer ilçelere belediye her hizmeti veriyor buraya vermiyor" dedi.

ESNAF NE DİYOR?

Sapanca'da bir çok esnaf da Sakarya yerine Kocaeli'ne bağlanması görüşüne destek veriyor. İşte bazı esnafın görüşü:

Levent Erdoğan: Sapanca zaten 1954'e kadar Kocaeli'ne bağlıydı. Sapanca'nın Kocaeli ile zaten bir bağı vardı. Ancak Sapanca Belediyesi'nin elinden büyükşehir yasası ile yetkiler alındı. Fakat Sakarya Büyükşehir hiç bir destek vermiyor. Mesela turizm merkezi. Türkiye'nin en önemli süs bitkileri üretim merkezi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi buradaki üreticiden süs bitkileri alırken, Sakarya Büyükşehir Belediyesi gidip başka illerden alıyor. Yatırım yok. Burası ayrıca Arapların da gözdesi hale geldi. Burada planlama eksik. Sakarya Belediyesi 15-20 kilometre uzaktaki Adapazarı'ndan buraya otobüs bile kaldırmıyor. Kocaeli ile 60-70 kilometre ilerdeki yerlere, Kandıra'ya Karadeniz'deki plaj bölgelerine bile otobüs koyuyor. Burada refahı yükseltecek hiç bir şey yok.

Yunus Erdoğan: Çocukluğumuzdan beri biliyoruz. Sakarya Sapanca'ya yardım etmiyor ve sevmiyor. Ben gönülden Sapanca'nın Kocaeli'ne bağlanması istiyorum. Çıksın herkes, içinden geçeni söylesin. Ben söylüyorum. Adapazarı'nın en güzel ilçesi böyle olmamalı."

SAKARYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ NE DİYOR

Sakarya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise sınırları içindeki 16 ilçeye hizmet götürdüklerini söyledi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Basın Müşavirliği kanalıyla yapılan açıklamada, "Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak sınırlarımız içerisindeki 16 ilçemize hizmet götürmekteyiz. Sapanca İlçemiz de bu 16 ilçe arasında özel yeri bulunan ilçelerimiz arasında yer almaktadır. Basına yansıyan şekliyle bu haberleri bizler de takip etmekle birlikte bu haberlerin nereden kaynaklandığını anlamaya çalışmaktayız" denildi. - Sakarya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sapanca Belediyesi İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title