Sapanca'da Uluslararası Kırım Tatarları Tepreş Şenliği
Uluslararası Kırım Tatarları Tepreş Şenliğinde Kırım geleneksel güreşleri ile birbirinden renkli dans ve gösteriler sergilendi.
Kocaeli Kırım Tatarları Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından Başbakanlık Tanıtma Fonu desteği ile geleneksel hale getirilerek bu yıl ikincisi organize edilen Uluslararası Kırım Tatarları Tepreş Şenliği'nde Kırım geleneksel güreşleri ile birbirinden renkli dans ve gösteriler sergilendi.
Kocaeli Karım Tatarlarının organizasyonuyla Sapanca Seka Kampında gerçekleştirilen ve 'Baharın gelişi' anlamında gelen Tepreş şenliğine Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, DSP İl Başkanı Hayati Özzeren, Kocaeli Kırım Tatarları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Aracı, Kırım, Romanya, Rusya, Fransa, İsveç ve Tacikistan'dan da davetliler katıldı. Geniş bir katılımın olduğu şenlikte, Özbek pilavından, Kırım geleneksel güreşine, halk oyunlarından birbirinden renkli dans ve gösteriler sergilendi.
Tepreş Şenliğinde birlik ve beraberliğin yaşandığını söyleyen Kocaeli Kırım Tatarları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Aracı, "Bugün kutlamalarda Kırımın işgalini konuşmak istemiyoruz fakat Kırım Tatarları dünyanın neresinde olursa olsun yaşadıkları toplumlara çok rahat uyum sağlamışlardır. Ayrıca yaşadıkları toplumlarda önemli mevkilerde yer almışlardır. Kırım Tatarları diaspora da yaşadıkları her ülkede o ülkenin kanunlarına uyarak yaşadılar. Bizler karar aldık daha çoğalarak birlik ve beraberliğimizi sağlayacağız. Kırımda da istediğimiz tek şey oradaki vatandaşlarımızın huzur içinde yaşamasıdır." dedi.
Düzenlenen etkinlikler arasında Tatarların geleneksel müzikleri de unutulmadı. Şenlikte dünyaca ünlü keman gurubu olan Sersebil, sergiledikleri performansla ilgi odağı oldu. Yaklaşık 15 dakika boyunca sahnede kalan Sersebil Keman gurubuna Tatar Halk Dansları gurubu eşlik etti. Seslendirdikleri müziklerle adeta alkış yağmuruna tutuldu.Şenlikte, Özbek pilavından, Kırım geleneksel güreşine, halk oyunlarından birbirinden renkli gösterilere kadar yöresel farklılıklar katılımcıların beğenisine sunuldu.