Sapanca Şiir Akşamları Sona Erdi
Sakarya'nın Sapanca İlçesi'nde Marmara Depremi sonrasında deprem hüzününü unutturmak amacıyla başlatılan ve bu yıl 11'incisi düzenlenen 'Sapanca Şiir Akşamları' isimli etkinlik sona erdi.
Sakarya'nın Sapanca İlçesi'nde Marmara Depremi sonrasında deprem hüzününü unutturmak amacıyla başlatılan ve bu yıl 11'incisi düzenlenen 'Sapanca Şiir Akşamları' isimli etkinlik sona erdi.
Sapanca'da göl kıyısındaki parkta yapılan geceye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği kutlama mesajının okunması ile başladı. Açılışta konuşan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Sakarya'nın sosyologların tabiriyle mozaik yapı sergilediğini söyledi. İsen, şöyle dedi:
"Bu yapının temel taşları büyük ölçüde Balkanlardan, Kafkaslardan ve son yıllarda Anadolu'nun farklı şehirlerinden gelen insan malzemesinden oluşuyordu. O zaman biz bu şöleni ağırlıklı olarak her yıl bir Balkan ülkesi eksenli olmak üzere oluşturalım sonra biraz daha halkayı genişleterek bir çerçeveye taşıyalım istedik. "
Sapanca Şiir Akşamları'nda 10 yılı geride bıraktığını söyleyen İsen, Sakarya'yı gelecek yıl Türk Dünyası'nın Başkenti ilan edilmesi için çalışılmasını isteyerek şunları söyledi:
"Bu akşam sayın valimizden, aramızda değil ama Büyükşehir Belediye Başkanı'ndan, sayın milletvekillerinden, Sakaryalı yöneticilerden bir açılım teklifini gündeme getirmek ve bunu 'Birlikte destekleyelim' talebinde bulunmak istiyorum. 10 yılda Türkiye çok değişti. Artık 10 yıl öncesi Sapanca Şiir Akşamları noktasında değiliz. Sakarya, Türkiye o noktada değil. Bugün çok değerli dostumuz Eskişehir milletvekili Nabi Avcı'nın girişimi ile benzer özellikler ve benzer insan malzemesine sahip olan Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildi. Bence bunu Sakarya fazlasıyla hak ediyor. Önümüzdeki yıl bir açılım, bir vizyon gerçekleştirelim Sakarya'yı Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edelim. "
Sakarya Valisi Mustafa Büyük ise Sapanca Şiir Akşamı etkinliğinin Sakarya için önemli sanat merkezi olmasını sağlayacağını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:
"17 Ağustos Marmara depremi sonrasında başlayan etkinliğin deprem sonrasının verdiği hüznün telafisi, Sapanca Gölü'nden ruhlarımıza bir can suyu verilmesi amaçladı. Şiir bir düşüncenin fikri, anlatımı değil belki söz ipliğine inci düzmek gibi bir şey. Sanatçılar ise bize hangi alanda olursa olsun çok şey veren insanlardır. Bu etkinlik Sakarya için bir tohum olacak ve buranın bir sanat merkezi de olmasını sağlayacaktır. "
Gecede Abdülkadir Bulak, Bejan Matur, Betül Dünder, Çiğdem Sezer, Didem Gülçin Erdem, Emel Özkan, Haydar Ergülen, Hüseyin Altansoy, İnsan Deniz, Necmi Abdülrezzak (Yunanistan), Selçuk Küpçük, Semiha Bekir (Bulgaristan), Serkan Türk, Sezan Seyfullah (Makedonya), Şeref Akbaba, Şeref Birsel, Uğur Erdem, Zayara Zinetinova (Kırım), Fikri Şişko (Kosova) okudukları şiirleriyle renk kattı. - Sakarya / Sapanca