Haberler

"Şaplı Kurbana Vize" İddiası

Abone Ol

Diyanet İşleri Başkanlığının 7 Ağustos'ta yayımladığı tebliğle kurbanlık hayvanlara şap aşısı kağıdı mecburiyetini kaldırması, bayram öncesi yeni bir tartışmaya yol açtı.

Diyanet İşleri Başkanlığının 7 Ağustos'ta yayımladığı tebliğle kurbanlık hayvanlara şap aşısı kağıdı mecburiyetini kaldırması, bayram öncesi yeni bir tartışmaya yol açtı. Veteriner hekimler, şaplı hayvanların kurbanlık olarak satılmasına bir bakıma vize anlamı taşıyan bu uygulamanın iptalini istedi.

Diyanet İşler Başkanlığının kurban hizmetleri uygulamasına dair 20 Temmuz 2013 tarihli tebliğinde yer alan şaplı hayvanların kesimi ve sevkiyatını düzenleyen maddeleri 7 Ağustos tarihli ikinci bir tebliğle kaldırması veteriner hekimlerin tepkisini çekti. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise şap aşısı kağıdı mecburiyetine ilişkin iddiaları yalanladı.

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, şap aşısı kağıdı mecburiyetinin kaldırılmasının özellikle şap hastalığının yaygın olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinden ülkenin batı kesimlerine şaplı hayvan sevkiyatına izin anlamı taşıdığını söyledi. Türkiye'nin şap hastalığı konusunda sıkıntılı bir ülke olduğuna dikkat çeken Sağlam, "Şap hastalığı hayvanlardan insanlara geçen hastalıklardan biridir. Et ve süt tüketimi ile insanlara kolayca bulaşabiliyor. Tebliğ yoluyla şap hastalığına karşı tampon oluşturan maddelerin yürürlükten kaldırılması akıl alır gibi değil" dedi.

Bakanlığın, veteriner hekimler aracılığı ile gıda zincirinin üretimden sofraya ulaşıncaya kadar bütün aşamalarını denetlemek zorunda olduğunu kaydeden Sağlam, uygulamanın şap salgınını artıracağını, vatandaşlara hastalıklı hayvan eti yedirilmesinin söz konusu olabileceğini ileri sürdü. 20 Temmuz'daki kurban hizmetlerini düzenleyen tebliğ maddelerinin 15 gün sonra değiştirilmesinin kendilerinde, 'Bazı çevrelerinin baskısıyla alınmış bir karar' kanaati oluşturduğunu vurgulayan Sinan Sağlam, "Eğer uygulama değiştirilmezse sıkıntılı bir bayram bizi bekliyor demektir. Şaplı hayvanların kurbanlık olarak satılmasına izin verilmesi, halkın sağlığının hiçe sayılması demektir. Yetkilileri, ileride oluşabilecek sorunlara karşı şimdiden uyarıyoruz" şeklinde konuştu.

Sağlam, bakanlığın şaplı hayvanlara vize verilmesine ilişkin haberleri yalanlamasıyla ilgili açıklamanın da tatmin edici olmadığını söyledi. Bakanlığın şaplı havyaların satışına ve sevkiyatına izin verilmeyeceğini açıkladığını anlatan Sağlam, "Madem şaplı hayvan kesimine izin verilmeyecek, şaplı hayvanların sevkiyatını düzenleyen tebliğ maddeleri neden yürürlükten kaldırılıyor?" diye sordu.

Sağlam, vatandaşlara seslenerek veteriner hekim kontrolünden geçmemiş, aşısı yapılmamış kurbanlıkları almamalarını istedi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Sinan Sağlam Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title